Üdvözöljük a

Változik a tanulószerződéssel rendelkező tanulók pénzbeli juttatása | Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Változik a tanulószerződéssel rendelkező tanulók pénzbeli juttatása

2020. január 22.

Figyelemfelhívás gyakorlati képzőhelyek számára!

Tanulószerződéses tanulók pénzbeli juttatásának emelése 2020. januárban

A tanulószerződéssel rendelkező tanulók pénzbeli juttatását a vonatkozó jogszabályok értelmében 2020. januárjában kétszer szükséges emelni. Egyrészt a minimálbér emelkedés, másrészt a félév váltás miatt.

 

A 367/2019. (XII. 30.) Korm. rendelet értelmében a minimálbér összege 2020. január 1-jétől 161.000 Ft-ra emelkedett.

A minimálbér változás miatt az alábbiak szerint kell felülvizsgálni a tanulók pénzbeli juttatását:

  1. Amennyiben a tanulószerződésben a minimálisan adandó juttatás mértéke (tanulószerződés nyomtatvány 9. pont) %-os formában került meghatározásra, csak arra kell figyelmet fordítani, hogy a minimálbér változását figyelembe véve 2020. január 1-jétől megtörténjen az ennek megfelelő emelés.
  2. Amennyiben a tanulószerződésben a minimálisan adandó juttatás mértéke (tanulószerződés nyomtatvány 9. pont) Ft-ban került meghatározásra, ellenőrizni kell, hogy az adott szakképesítésre vonatkozóan megállapított minimálisan adandó juttatás (a jelenlegi minimálbér alapján) eléri-e tanuló jelenlegi Ft-ban meghatározott juttatását.

a)    Ha igen, akkor Önnek nincs teendője a minimálbér változás miatt a tanuló 2020. januári pénzbeli juttatásával kapcsolatban.

b)    Ha nem, az érintett tanulószerződést módosítani szükséges! Ezzel kapcsolatban kérjük, vegye fel a kapcsolatot tanácsadójával.

 

Tennivalók a tanulók juttatásával kapcsolatban a félév váltás miatt:

A tanév rendjét szabályozó 11/2019. (VII. 3.) EMMI rendelet előírásai alapján a 2019/2020. tanítási év első féléve 2020. január 24-ig tart.

Ennek megfelelően 2020. január 25-től jogosultak a tanulók a tanulószerződésben sikeres félév teljesítéséhez kötött – minden gyakorlati képzőhely által egyedileg kialakított szempontrendszer alapján – meghatározott összegű emelésre (tanulószerződés nyomtatvány 11. pont).

Az emelés mértékének megállapításához a képzőnek szükséges a tanuló félévi bizonyítványát, illetve a szempontrendszerben meghatározott érdemjegyeket tartalmazó dokumentumokat megismernie.

 

Az első félévet sikertelenül teljesítő tanulókat a sikeres félév teljesítéséhez kötött juttatás emelés nem illeti meg, azonban a minimálbér változás miatti felülvizsgálatot náluk is el kell végezni, szükség esetén emelni kell.

 

A fentiek alapján megállapított emelt mértékű juttatások utalására elsőként a tárgyhónapot követően legkésőbb 2020. február 10-ig kerül sor.

 

Felmerülő kérdés esetén forduljon bizalommal duális képzési tanácsadóinkhoz.