Őszi vizsgadrukk a középiskolákban

Szerző: Németh Zsuzsanna Rózsa | 2019. október 17.

Hibásan megoldott szakmai számítások a komplex vizsgán, egy rosszul sikerült műszaki rajz a hiányosan megírt feladatok mellé és máris kényszerű tanulással telt a nyaruk azoknak a végzős diákoknak, akik nem kapták kezükbe szakmájukat tanév végén; bizonyítvány helyett csak a javítóvizsgára való felkészülés lelkesítő szavait vihették magukkal útravalónak.

 

Ezekben a napokban kezdődtek meg a javító- és pótló vizsgák a Vas megyei középiskolákban. Az őszi időszakban 89 tanuló kap újabb lehetőséget szakmája megszerzésére. A Vas Megyei Szakképzési Centrum tagintézményeiben már megírták az írásbeliket a diákok, a gyakorlati és a szóbeli számonkérések még hátra vannak. A megmérettetés előtt állók eredménytelenül teljesítettek a komplex vizsgákon tavasszal vagy sikertelenül zárták a befejező évfolyamot, emiatt csak most adhatnak számot tudásukról.

Szorongás, fájdalom a gyomorban, át nem aludt éjszakák, a „szerepléstől” való félelem. A tapasztalatok szerint többek között ezek a tünetek jelentkezhetnek a vizsgákra készülőknél, ráadásul vannak olyan esetek is, amikor a számonkérés idején az izgalom miatt leblokkolnak a tanulók, emiatt nem tudnak jól teljesíteni a vizsgabizottság előtt. Unger Erika pszichológus úgy látja, a 21. században az élethosszig tartó tanulás szinte alapkövetelménnyé vált. A különféle vizsgák részei napjainknak, ezáltal elmondható, hogy kivétel nélkül mindenki szembesül vizsgadrukkal. Ezért azt nem legyőzni kell tudni, hanem kezelni kell megtanulni. Az életkor előrehaladtával a vizsgadrukk kezelésében is olyan rutint szerezhetünk, mint az élet annyi más területén, legyen az egy sporttevékenység, az autóvezetés, vagy éppenséggel a főzés. – fűzte hozzá a szakember.

 

 

Vizsgadrukk a műhelyben  (illusztráció/VMKIK)

 

 

A legtöbb bukás a mechatronikai-, az elektronikai technikus és a villanyszerelő szakképesítésekben volt, de a vendéglátásban és az informatikában is számos tanuló éli át újra a vizsgadrukkot a következő hetekben.

 


 

A javítóvizsgázók többsége az írásbelit kénytelen újraírni októberben

 

 

A vizsgákra mintegy 17 – a gazdasági kamarához tartozó – szakképesítésben delegált vizsgabizottságokat a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, amelynek vizsgáztatói névjegyzékében jelenleg 50 elnök és 237 tag szerepel. A vizsgabizottsági tagi pályázatok soron következő elbírálása 2020 márciusában lesz kamaránk Oktatási Bizottsági ülésén. A pályázati adatlapokon egyelőre nem kell feltüntetni a jövő ősztől hatályba lépő – a Magyar Közlönyben megjelent – új OKJ rendeletben meghatározott szakképesítések megnevezését.

A vizsgabizottsági tagi pályázati feltételekről honlapunk szakképzési menüpontjában olvashatnak részletesen.