Üdvözöljük a

Menüsor felszolgálva – Véget értek az idei mesterképzések | Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Menüsor felszolgálva – Véget értek az idei mesterképzések

Szerző: Németh Zsuzsanna Rózsa | 2019. november 22.

Marha consommé készült maceszgombóccal, volt aki füstös halászlét tálalt kaviárral töltött batyuban, de zöldfűszeres halzserbót, tápióka tornyot is készítettek a szakács mesterjelöltek a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara és a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett úgynevezett PILOT mesterképzéseken. A menüsort, szintén a vizsga részeként a programra jelentkező pincérek szolgálták fel a meghívott vendégeknek. A többhónapos tanulást és felkészülést követően a gyakorlati vizsgatevékenységet a Felcsúti Letenyey Gimnázium, Szakgimnázium és Szakközépiskola épületében tartották a hétvégén.

Megízesítette, bicskájával erős paprikát vágott a gyöngyöző húslevesbe, majd a velővel megkent pirított kenyerét serrel öblítette le, a menüsort folytatva fácánt, marhahúst, paradicsommártást kért az ebédjét felszolgáló Vendelintől a Szinbádot alakító Latinovits Zoltán a ma is klasszikusnak számító film egyik jelenetében. Krúdy Gyula, a magyar irodalom egyik legnagyobb ínyence volt, az általa írt Szinbád novellák adaptációja a fél évszázaddal ezelőtti alkotás, amely valósághűen tükrözi az akkori zsírpercegős, ínyenc úri magyar konyha világát is. A hagyományos, házias ízvilág megtartása ma is egyfajta küldetéstudata kell, hogy legyen a vendéglátásban dolgozó szakembereknek, de emellett a folyton megújuló trendek, irányzatok és technikák alkalmazása rendszeres szakmai fejlődést kíván a gasztronómia területén is. Az egyéni kurzusok, tanfolyamok elsajátítása mellett a mesterképzés is lehetőséget ad arra, hogy újabb ismeretekkel bővítsék tudásukat a jelöltek.

 

 

 

Készülnek a terrinek, levesek és a főételek a gyakorlati mestervizsgán

 

 

A Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara rendszeresen szervez mesterképzéseket, amelynek tartalmi, szakmai követelményrendszerét szeretné megújítani a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara. Ennek első példája, a mostani, 180 órás PILOT program keretében meghirdetett képzés, amelyre 4 pincér és 6 szakács jelentkezett Vas megyében.

 

 

 

Mesterjelölt a vizsgabizottság előtt

 

A résztvevők a vállalkozás alapításától, a munkajogi szerződések elkészítésén, a gyakorlati feladatokon át a gálavacsoráig írásban, szóban is számot adtak tudásukról a vizsgabizottság előtt. Egy jelöltnek ugyan nem sikerült az írásbeli vizsga, de lesz lehetősége a javításra.

 

 

A szakácsok menüsorát a pincér mesterjelöltek szolgálták fel a vendégeknek

 

Idén kőműves, autószerelő és autóelektronikai műszerész mesterképzéseket is szervezett a Vas Megyei és Kereskedelmi és Iparkamara. A sikeresen vizsgát tett jelöltek decemberben tesznek esküt és vehetik át mesterlevelüket.

A mesterképzéssel kapcsolatban ide kattintva olvashatnak további információkat.