Festés, főzés, ápolás - versenybírák előtt

Szerző: Németh Zsuzsanna Rózsa | 2019. november 8.

Hazai és nemzetközi szakmai versenyeken való részvételre invitálja a végzős középiskolásokat a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara „Állj közénk!” rendezvénysorozata, amelynek első vidéki állomásán, Szombathelyen az ápolás és gondozás; festő, díszítőfestő valamint a szakács szakma népszerűsítésével biztatták a fiatalokat a szervezők arra, hogy rangos versenyeken is kamatoztassák kreativitásukat és tudásukat választott szakmájukban.

 

Idén 60 szakmában, 11 szakmacsoportban versenyeztek a diákok a Szakma Kiváló Tanulója Versenyen a területi kamarák részvételével, valamint annak országos döntőjén a Szakma Sztár Fesztiválon Budapesten. Az OSZTV- n sikerrel teljesítő Vas megyei versenyzőket és felkészítő tanáraikat ünnepség keretében köszöntötte kamaránk. Az „Állj közénk!” Roadshow-t szervező MKIK, a pályaorientáció és a szakmatanulás szerepének hangsúlyozása mellett a versenyszellemű fiatalokat motiválja arra, hogy jelentkezzenek a hazai www.szakmavilag.hu és a nemzetközi megmérettetésekre www.skillshungary.hu egyaránt.

 

 

A VMKIK pályaorientációs tanácsadói beszélgetnek a középiskolásokkal a Roadshow-n

 

 

Szakmabemutatókkal, a fiatal korosztállyal egy húron pendülő énekes, Szabyest moderálásával és a SkillsHungary nagyköveteinek előadásával, mint egyfajta példamutatással igyekeztek a szervezők megszólítani a tanulókat. Varholik Dávid, a Euroskills Budapest 2018 ezüstérmes versenyzője ápolás és gondozás, míg Cseke Szabolcs a festő, díszítőfestő szakmában elért helyezéseiről mesélt a résztvevőknek. Szabolcs, a Worldskills Abu Dhabi 2017 kiválósági érmese, valamint a Euroskills Budapest ezüstérmese volt tavaly. A versenyző arról mesélt, hogy színező pasztákkal kellett etalon színt kikevernie, design mintát festett időre, de úgynevezett imitált falon is tapétázott a rangos megmérettetésen. Felkészítő mestere, Horváth József, a PPG Trilak Festőakadémia vezetője a közös élménybeszámolón elmondta, hogy másfél évig készültek a versenyre és azt tanácsolja a tanulóknak, hogy ha éreznek magukban kreativitást a szakmai alapok ismerete mellett, akkor érdemes benevezniük a versenyre.

 

 

 

 

A felkészítő mester és versenyzője a TV képernyőn és a Roadshow-n

 

 

Az „Állj közénk!” szombathelyi állomásán az Ápolás és Gondozás szakmát az Állami Egészségügyi Ellátó Központ, a Szakácsokat a Danubius Hotel Bük, míg a Festő szakképesítést a PPG Trilak Kft. népszerűsítette. A bemutatókon a csecsemőgondozástól a festésen át az ételkészítésig a gyakorlatban és a virtuális térben is bekapcsolódhattak a szakmai munkába a Vas megyei diákok.

 

 

 

Az újraélesztés gyakorlatát sajátítják el a diákok az Állami Egészségügyi Ellátó Központ standjánál

 

 

A program egyik legnépszerűbb eleme a virtuális élménysziget volt, ahol VR szemüvegen át, speciális eszközzel készíthették el konyhaszagtól mentesen a hasábburgonyát és a hamburgert a középiskolások.

 


 

Házi készítésű buci készül grillezett hússal a valóságban…


 

…és ugyanaz az étel készül a VR élményszigeten a virtuális térben

 

 

A rendezvénysorozat következő állomása Kecskemét lesz, ahol az autószerelő, mechatronika és a szárazépítő szakmákat népszerűsíti a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.