Üdvözöljük a

Ellenőrzött szakmatanítás | Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Ellenőrzött szakmatanítás

Szerző: Németh Zsuzsanna Rózsa | 2020. január 24.

Tavaly több mint 300 cégnél, több mint 50, a gazdasági kamarához tartozó szakképesítésben töltötték tanulószerződéses szakmai gyakorlatukat a diákok Vas megyében. Gyakorlati képzőhelyekké azok a vállalkozások, szervezetek válhatnak, akik megfelelnek a törvényben előírt személyi és tárgyi feltételeknek és vállalják a kerettantervnek megfelelő gyakorlati képzés megvalósítását. Ennek lebonyolítását és ellenőrzését országszerte a területi kamarák, szakértők bevonásával végzik.

A szakmai és vizsgakövetelményben előírt eszközpark megléte, a megfelelő végzettséggel rendelkező gyakorlati oktató a cégnél, csupán néhány feltétel ahhoz, hogy egy cég képzőhellyé válhasson. Ha egy vállalkozás tanulót szeretne foglalkoztatni, az igénybejelentést követően a tanulószerződéses tanácsadók adnak teljes körű tájékoztatást a potenciális képzőhely számára, hogy mi az eljárás folyamata, milyen kötelezettségekkel jár ez, mennyi normatívát számolhat el például a vállalkozó a nála szakmát tanuló diák után. Az előzetes tanácsadást követően a képzőhely-ellenőrzési referens úgynevezett bevezető ellenőrzést szervez az adott telephelyre, ahol az ellenőrzésre felkért kamarai szakértő és az iskolai képviselő azt vizsgálják, a vállalkozás megfelel-e a törvényi előírásoknak, mint gyakorlati képzőhely, például egy gépi forgácsoló műhelyben vannak-e eszterga-, maró-, köszörű-, daraboló-, és egyéb kisgépek, valamint azok a szerszámok, mérőeszközök, amelyek segítségével elsajátíthatják a szakmát a középiskolások.

 

 

illusztráció/VMKIK: Szakmai gyakorlat az egyik képzőhelyen

 

A személyi feltételek tekintetében a tapasztalatok azt mutatják, a tavaly bevezetett kamarai gyakorlati oktatói képzés és vizsga lehetősége a korábbi mestervizsga kötelezettséghez képest könnyebbséget jelent a cégek számára. 2019-ben 112 fő kapta meg sikeres vizsgáját követően a kamarai oktatói tanúsítványt Vas megyében.

A tanulók foglalkoztatásának feltételeiről a gyakorlati képzésben érintett cégvezetőknek, könyvelőknek, HR-szakembereknek minden évben „Könyvelőkkel a duális képzésért” címmel tart előadássorozatot az iparkamara.


 

A gyakorlati képzőhelyeknek foglalkozási naplót kell vezetniük a tanulók munkájáról

 

Tanulni és vizsgázni azonban nem csak a diákoknak és a gyakorlati oktatóknak, hanem az ellenőrzést végző szakértőknek is kell. Tavaly 79 képzőhely-ellenőr vett részt a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett, jogszabályi változásokat érintő képzésen, decemberben pedig újabb 15 fővel bővült a szakértők köre, akik a 32 órás felkészítőt követően sikeres vizsgát tettek.

Az elmúlt évben 260 képzőhely bevezető-, köztes-, és megújító köztes ellenőrzést folytatott le a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara 53 kamarai szakértő és 35 iskolai képviselő bevonásával megyeszerte. A tanulószerződés keretében megvalósított gyakorlati képzés időszakában 110 köztes ellenőrzés során 24 esetben találtak szabálytalanságot az ellenőrök a Vas megyei cégeknél és egyéb szervezeteknél. A szakértők többek között azt tapasztalták: a tanulók nem kaptak munkaruhát, megfelelő juttatást, valamint a törvény által előírt dokumentumokat nem töltötték ki megfelelően a hiánypótlásra felszólított képzők.

További információkat Pezenhofer-Horváth Zsanett képzőhely ellenőrzési referens ad a 94/506-644-es telefonszámon, de honlapunkon is tájékozódhat a témában.