Üdvözöljük a

Egyéni utak vállalkozóként | Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Egyéni utak vállalkozóként

Szerző: Németh Zsuzsanna Rózsa | 2020. február 7.

 Milyen papírok szükségesek az egyéni vállalkozás alapításához? Milyen hivatalokban kell ügyet intézni ehhez? Ezekkel a kérdésekkel havonta 10-15 leendő vállalkozó keresi fel a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara ügyfélszolgálatát. A statisztikai kimutatások szerint továbbra is az egyéni vállalkozási forma a legnépszerűbb, a vasi iparkamara nyilvántartásában jelenleg 11830 fő szerepel, de emellett több, mint kétezren szüneteltetik tevékenységüket.

„Önálló útra lépek, a magam ura leszek, megvalósítom az álmaimat, én osztom be az időmet, magamnak keresem a pénzt.” A vállalkozóvá válás előtt általában ezekkel az önmegerősítő gondolatokkal vágnak bele az emberek az elképzelt foglalkozási létbe. Az „új élet” ugyanakkor gyakran ambivalens érzést kelt. A kockázatvállalás, a bizonytalanság érzete arányos a kitűzött célokkal, a bizakodó, határozott jövőképpel. A 80-as évek végén egyre többen, élve a lehetőséggel, de főleg kényszerből, kisvállalkozást alapítottak. A rendszerváltás utáni szabadság lépten-nyomon bekeretezett életképként köszönt vissza a kisiparos műhelyek falairól; a háztartásigép-szerelőnél, dauerolás közben, a virágboltban, szinte mindenhol a szögre akasztott „maszek” tanúsítványt lehetett látni. Visszatérve az időbeosztásra, a szülők ugyan ráértek elmenni az iskolai fogadóórára, de a termelő munkát végzők napi munkája 12-16 óra lett, s aki nem tartott lépést a heti 7 munkanappal, az jó esetben lemaradt, a kétkezi munka hosszú távon, nem minden esetben volt kifizetődő. A kereskedelem is élte virágkorát, sorra nyíltak a butikok, busszal jöttek az osztrákok, a turistaútvonal azonban nem csak ellenirányt váltott, ma már teljesen természetes, ha csak úgy bármikor ”kimegyünk” Ausztriába. A tömegtermelés, az automatizálás, a gépiesített munkafolyamatok, a multicégek megjelenése, a fogyasztói szokások megváltozása mind hozzájárult a kisvállalkozók munkájának megnehezítéséhez. Vállalkozásba kezdeni és talpon maradni egyaránt kihívás, egy kezdő vállalkozónak alaptőkére, menedzserszemléletre is szüksége van a foglalkozása mellett.

A gazdaságfejlesztési munkatársak tanácsadással segítik a vállalkozókat. Az alapvető vállalkozási ismeretekről szóló tájékoztatás kiterjed az egyes tevékenységi körökhöz kapcsolódó speciális szabályokra, az érintett szakhatóságok ellenőrzési tevékenységére, az adózást érintő kérdésekre, a közterhekre és az egyéni vállalkozás elindításához szükséges eszközökre. (weboldal, online fizetés és szállítás, számlázás, vállalkozói bankszámla, stb.)

 

Az egyéni vállalkozás létrehozásának lépései:

  1. ügyfélkapu regisztráció
  2. egyéni vállalkozás bejelentése
  3. kamarai bejelentés
  4. kereskedelmi tevékenység bejelentése az önkormányzatnál
  5. bejelentkezés az iparűzési adó alá
  6. számlázó program bejelentése a NAV- nak

A már működő vállalkozásnak a tevékenység megkezdését követő 5 munkanapon belül kamarai nyilvántartásba vételét kell kezdeményeznie, ami kamarai hozzájárulás fizetési kötelezettséggel jár. Ennek ellentételezéseként a kamara pedig köteles részükre a törvényben meghatározott szolgáltatásokat (tanácsadás gazdasági-, pénzügyi-, adózási és hitelhez jutási kérdésekben; üzleti partnerkeresés és pályázatfigyelés, stb.) nyújtani.

 

A vállalkozóvá válást képzések is segítik országszerte, de a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamarában működik a Széchenyi Programiroda kihelyezett tanácsadása is, amely kéthetente pályázati lehetőségeket kínál az ügyfeleknek.

 

Mint ahogy arról korábban beszámoltunk, 2020. júliusától az egyéni vállalkozói tevékenységekkel kapcsolatos nyilvántartás vezetése, a változások kezelése a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz kerül, így személyes ügyintézésre nem a kormányablakba, hanem a székhely szerinti adóhivatalba kell menni. Januártól megszűnt az egyéni vállalkozói igazolvány, a még forgalomban lévő papírok pedig automatikusan hatályukat vesztették. Mivel 2010 óta nem kötelező az igazolvány kiváltása, ezért a jogszabály módosítás utóbbi kitétele csak azokat a vállalkozókat érinti, akik korábban vállalkozói igazolvánnyal rendelkeztek.