GDPR – alapvető tudnivalók az új adatvédelmi rendelet alkalmazásáról

2018. március 28.

Május 25-től lép életbe az új adatvédelmi rendelet, mely a vállalkozásokra nézve is - szinte kivétel nélkül - kötelező. A szabályozás legfőbb célja a személyes adatok biztonságos módon történő kezelése, az adatkezeléssel kapcsolatos kockázatok minimalizálása, kiszűrése. Személyes adat minden olyan információ, amely alapján egy személy beazonosítható, közvetlenül az adat tartalma alapján, vagy közvetett módon az adatot más adattal kiegészítve.

A vállalkozásoknál szinten mindenhol történik személyes adatok kezelése, hiszen foglalkoztatnak alkalmazottakat, nyilvántartják az ügyfeleik, partnereik adatait, esetenként működtetnek térfigyelő kamerát, termékeiket webáruházon keresztül értékesítik, hírlevélben adnak tájékoztatást az ügyfeleknek, stb. 

A rendelet hatályba lépését követően az eddigieknél sokkal tudatosabb adatkezelésre lesz szükség. Hogy a vállalkozás adatkezelésével kapcsolatban milyen alapvető kérdéseket kell feltenni, majd milyen gyakorlati lépéseket kell megtenni, a csatoltan található, A KKV-k felkészülésének feladatai valamint a Tennivalók a biztonságos adatkezelés érdekében c. anyagokban olvashatóak.

 

A rendelet alkalmazásával kapcsolatos alapvető tudnivalók és tájékoztató anyagok a csatolt állományokban és a kapcsolódó dokumentumokban találhatóak, a vállalkozásoknak érdemes ezen információkat is áttanulmányozni.

 

A vállalkozások eltérő sajátosságai miatt egységes, általános, mindenki által használható útmutatót és szabályzatot felelősséggel kiadni nem lehet. A vállalkozásával kapcsolatos kérdésekben azonban kamaránk szakértői állnak rendelkezésére az alábbi elérhetőségeken:

 

Tarsoly Péter

A tanácsadó kérése, hogy kérdését elsősorban az info@tudatosadatkezeles.hu e-mail címen tegye fel. Amennyiben mindenképpen élőszavas tanácsadásra lenne szüksége, hívja a +36 20 485 8787 telefonszámot, de a témából adódó túlterheltség miatt kéri, számítson rá, hogy azonnali választ nem minden esetben tudnak adni.

 

ITJump Kft.

Tóth Szilárd

telefon: +36 30 411 5217

e-mail: szilard.toth@itjump.hu

 

Odonics Gábor

telefon: +36 20 933 6015

e-mail: gabor.odonics@itjump.hu