Bűnmegelőzési tanácsok a nyári szünidőre

2017. május 26.

Nemsokára eljön a gyerekek által már nagyon várt nyári szünet, a jól megérdemelt pihenés, sportolás, kirándulás, sok-sok játék és persze a nyaralás ideje. Sajnos a bűnözők is készülnek erre, ilyenkor megnő a strandi lopások, gépkocsilopások, gépkocsifeltörések, alkalmi lopások, zseblopások száma. 

A VMRFK bűnmegelőzési tanácsai.

Az elkövetők könyörtelenül kihasználják a szabadságukat töltő emberek esetleges könnyelműségét, a felhőtlen, illetve felelőtlen szórakozásból adódó figyelmetlenségét. A strandokon őrizetlenül hagyott táskák csábítják a tolvajokat, nem tűnik fel senkinek, ha a földről valaki felemel egy hátizsákot, vagy „összepakolja” a törölközőn hagyott, illetve letakart műszaki cikkeket, pénztárcát. A parkolókban hagyott gépkocsikra is veszély leselkedhet. A látható helyen hagyott értékesebb tárgyak (kamera, fényképezőgép, GPS, mobiltelefon, tablet, táskák) a gépkocsifeltörőknek könnyű célpontot jelentenek, szinte csábítják őket. A szálláshelyen, apartmanban levő értékekre pedig a besurranó tolvajoknak és a betörőknek fáj a foga.

A probléma összetett, de az első lépéseket magunknak kell megtennünk, hogy ne váljunk áldozattá.

Gyermekeink védelmét a legmegfelelőbben a szülői felügyelet szolgálhatja.

•           Beszéljük meg, hogy a munkaidő alatt milyen formában tartjuk vele a kapcsolatot! Fontos, hogy mindenki tartsa magát az előre megbeszélt időpontokhoz. A szülők, nagyszülők mindig tudjanak arról, hogy a fiatalok hová mennek, hol tartózkodnak!

•           Gyermekünkkel a munkaidő alatt is rendszeresen tartsuk a kapcsolatot, például telefonon keresztül előre megbeszélt időpontokban!

•           Ha a gyermek elmegy otthonról, a lakáskulcsot ne hordja feltűnően a nyakában!

•           Gondoskodjunk arról, hogy legyen a gyermeknél olyan irat, amelyből megállapítható a kiléte és a szülők elérhetősége!

•           Mindig beszéljük meg a gyermekünkkel, ha bármi baja történne, kihez és hová fordulhat segítségért!

•           Tudatosítsuk benne, hogy idegeneknek soha ne nyisson ajtót, a lakásba ne engedje be őket, továbbá a telefonon keresztül se árulja el, ha egyedül van otthon! Az ajtóra szerelhető biztonsági lánc is csak akkor tölti be szerepét, ha azt használják is!

Zavartalan pihenésük érdekében fogadják meg a Rendőrség tanácsait!

•           Feltűnő viselkedéssel, értékes tárgyakkal ne hívják fel magukra a figyelmet!

•           Csak a nyaraláshoz, pihenéshez elengedhetetlen felszerelést vigyék magukkal!

•           A strandoláshoz nem feltétlenül szükséges használati tárgyakat, ékszereket, bankkártyát, iratokat hagyják otthon, vagy biztonságos helyen!

•           Amennyiben nagy tömeget vonzó rendezvényen tartózkodnak, fokozottan figyeljenek értékeikre, táskájukat ne hagyják őrizetlenül! Értéktárgyaikat, irataikat ne tegyék ruházatuk, táskájuk külső zsebébe! Azokat mindig belső zsebben vagy zárható táskában helyezzék el!

•           Csak a szükséges mennyiségű készpénzt vigyék magukkal a strandra, azt is több helyre elrakva! Vigyázzanak bankkártyájukra is, a PIN kódot soha ne írják rá, ne tartsák közvetlenül mellette!

•           Mobiltelefont, fényképezőgépet, kamerát, a gépkocsi kulcsait ne hagyják őrizetlenül, használják az értékmegőrzőket!

•           A gépkocsit mindig zárják be, értékes tárgyakat, táskát soha ne hagyjanak látható helyen az utastérben, ezeket inkább a csomagtartóban helyezzék el!

•           Nyaralója, apartmanja ablakait, ajtajait és a kerítéskaput távozáskor mindig zárják be!

•           Amennyiben mégis áldozattá, sértetté válnak, azonnal értesítsék a Rendőrséget a 107-es vagy a 112-es segélyhívón!

Természetesen otthona védelméről is gondoskodnia kell ebben az időszakban.

Ahhoz, hogy ne zavarja meg jogsértés a jól megérdemelt nyári pihenést, nagyon fontos az alapvető vagyonvédelmi szabályok betartása.

•           Ne „verje nagydobra”, közösségi oldalon ne tegye közzé, hogy nyaralni megy! Kérje rokon, megbízható szomszéd vagy jó ismerős segítségét a postaláda ürítésére, valamint az ingatlan felügyeletére! Hagyja meg neki az elérhetőségét!

•           Lehetősége szerint alkalmazzon mechanikai védelmi eszközöket és elektronikai jelző-riasztó rendszereket, távfelügyeletet!

•           Háza, lakása nyílászáróit – melléképületeket is – elutazás előtt zárja be! Alkalmazzon időzített kapcsolót, amely azt a látszatot kelti, mintha a háziak otthon lennének!

•           Értékes tárgyairól készítsen „Értékleltárt” és fényképfelvételeket!

•           Amennyiben szabadságukat otthon töltik, akkor sem árt az óvatosság. Ha a lakásban tartózkodnak, napközben is zárják be a bejárati ajtót, hiszen nem biztos, hogy észreveszik a hívatlan látogatót! Miközben a szobában tévéznek, a tolvaj csendben magával viheti a bejárat közelében található értékeket. A zsákmány ilyenkor többnyire táska személyes iratokkal, készpénzzel. Az anyagi veszteségen túl, ilyenkor az okmányok pótlása csak fokozza a kárt és a bosszúságot.

•           Aki kertes házban lakik, ne felejtse el, elképzelhető, hogy a kerti munka hevében fel sem tűnik a rossz szándékú látogató érkezése! Amíg a kert hátsó végében dolgoznak vagy esetleg csak kint pihennek, a nyitva hagyott kapun, ajtón keresztül a tettes gond nélkül bejuthat a lakásba és észrevétlenül távozhat az értékekkel együtt.

A hőség fokozottan megviseli szervezetünket. Néhány jó tanáccsal szeretnénk szolgálni a kánikula idejére is.

•           Az első és legfontosabb dolog: a FOLYADÉKPÓTLÁS! A legmegfelelőbb a hideg ásványvíz, lehetőleg naponta 3-4 liter elfogyasztására törekedjenek, de egyszerre ne igyanak sokat! Az idős emberek és a gyermekek fokozottan ki vannak téve a kiszáradás veszélyének, figyeljenek rokonaikra, ismerőseikre!

•           Az UV-sugárzás 11.00 és 15.00 óra között extrém magas lehet, védekezés nélkül ne tartózkodjanak huzamos ideig a szabadban! Fényvédő krémekkel mindig kenjék be magukat! Célszerű szellős ruhát viselni, de lehetőleg olyat, ami takar is, hogy minél kisebb felületen érje bőrüket közvetlen napsugárzás!

•           Szemüket is védjék az erre alkalmas UV szűrős napszemüveggel! Ennek elmulasztása hosszú távon szemük károsodását okozhatja.

A nyári szezonban előfordulhat, hogy napszúrás tüneteit észlelik magukon. Napszúrás akkor jelentkezhet, ha sokáig fedetlen fővel tartózkodnak a szabadban, tűző napon.

A rosszullét erős fejfájással és hányingerrel jár. A tüneteket az okozza, hogy a meleg hatására megemelkedik az agynyomás. A megelőzés érdekében a déli órákban ne tartózkodjanak napon, fejüket minden esetben védjék sapkával vagy kalappal, valamint ajánlott a hőségben időnként hűvös vízzel felfrissíteni felforrósodott fejüket, arcukat. Ha észlelik a tüneteket, fájdalomcsillapító szedése ajánlott, illetve jót tesz, ha hűvös helyen, sötétben pihennek. Ha azonban a tünetek nem szűnnek meg, forduljanak orvoshoz!