Üdvözöljük a

Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Jelentkezzen kamarai gyakorlati oktató képzésre!

2020. június 30.

Az iskolai rendszerű szakképzésben 2019. szeptember 1-től csak kamarai gyakorlati oktatói tanúsítvánnyal rendelkező szakemberek foglalkozhatnak a tanulók gyakorlati képzésével (kivéve: felsőfokú végzettség, 60. életév, mestercím).

 

KKV ROADSHOW KÉRDŐÍV – szakmai konzultáció

2020. június 24.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara az Innovációs és Technológiai Minisztériummal közösen – a területi kamarák együttműködésével – egy országos Szakmai Konzultációt szervez.

3 milliárd forintos keretösszeggel indul el a nyári Diákmunka program

2020. július 1.

A kormány 3 milliárd forintos keretösszeggel indítja el a diákok nyári munkavállalását támogató programot.

EU Hírlevél 12. szám

2020. június 30.

Megjelent az MKIK Brüsszeli EU Képviseletének legújabb elektronikus hírlevele, melyben a Fókuszban az Unió rovatban „Állami támogatás – ha külföldről jött, nem vizsgálták – eddig…” címmel találnak összefoglalót.

Határon átnyúló gazdaságfejlesztési pályázatot hirdet a CED

2020. június 29.

A Gazdaságvédelmi Akcióterv keretében 25 milliárd forintos keretösszeggel, határon átnyúló fejlesztési pályázatot hirdet a CED Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft.

Piacvezető svájci fémipari cégcsoport keres magyar beszállítót

2020. június 29.

Egy piacvezető svájci fémipari cégcsoport keres olyan magyar gyártót/beszállítót, aki precíziós alkatrészeket gyárt kerámiából illetve keményfémből. Ezen anyagok megmunkálásakor a legfontosabb követelmény a finommegmunkálás, mint például a csiszolás, tükrösítés, fényezés, majd összeszerelés.

Sárváron csobbantunk az ED irodával

2020. június 26.

A 2020-as nyári EU-roadshow keretében június 25-én a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdőbe vártuk képességfejlesztő, logikai, ügyességi és memóriajátékokkal, játékszigettel és kreatív foglalkozásokkal a legkisebbeket egy kis fürdőzés utáni kikapcsolódásra a fürdő területén felállított EU-asztalnál.

Veszélyhelyzet után: NÉBIH-engedélykötelezettség és ellenőrzött bejelentés

2020. június 23.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tájékoztatót tett közzé a veszélyhelyzet megszüntetését követő engedélykötelezettségről és az ellenőrzött bejelentés megtételéről.

Új társadalombiztosítási törvény jön július 1-től

2020. június 23.

Július elsején lép hatályba az új Tb. törvény, amely módosítja az egészségbiztosítással érintett személyek körét, egységesíti a járulékfizetési rendszert, módosítja a kiegészítő tevékenységet folytató személyek csoportját és új elemként járulékfizetési alsó határt vezet be.

Ügyfélfogadás változás

2020. június 18.

Június 22-étől a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara ügyfélszolgálata ismét a megszokott munkarendben áll a tisztelt vállalkozók, ügyfelek rendelkezésére.

Hivatalos: vége a járványügyi veszélyhelyzetnek

2020. június 18.

A megjelent kormányrendelet szerint vége a járványügyi veszélyhelyzetnek, ugyanakkor Magyarországon egészségügyi válsághelyzet elrendelésével járványügyi készültséget vezet be a kormány. A készültséget 3 havonta felülvizsgálják. A kormányrendelet megjelent a Magyar Közlönyben.

Pályázati felhívás határon átnyúló projektek támogatására (CED20C)

2020. június 17.

A CED Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft. új pályázati felhívást tett közzé magyarországi vállalkozások számára  határon átnyúló projektjeik megvalósítására.

Megjelent az építőipari rezsióradíj 2020 évi értéke

2020. június 17.

A vállalkozások előző évi tényadatait, valamint az aktuális bérezési, adózási jogszabályokat alapul véve az Építőipari Ágazati Párbeszéd Bizottsága az ÉVOSZ szakértőinek ajánlása alapján minden évben kidolgozza a minimális építőipari rezsióradíj összegét. Ez az összeg a 2020. évben általános forgalmi adó nélkül: 4165 Ft/óra.

Kutatás - Koronavírus-válság kihívások és HR válaszok

2020. június 16.

Humán szakemberek és szakmai szervezetek, valamint 12 egyetem összefogásával nagyszabású országos felmérés indul, amely azt vizsgálja, hogy milyen változásokkal reagál a hazai vállalati/intézményi szféra emberi erőforrás menedzselési gyakorlata a koronavírus okozta válság kihívásaira. A kutatás eredményét a kitöltő szervezet megkapja, amely kiváló benchmark lehetőség a jó gyakorlatok áttekintésére a szervezeti és HR folyamatok tekintetében. A felmérésben való részvétel önkéntes és díjmentes, kitöltése kb. 10-15 percet vesz igénybe, a kitöltési határidő július 10.A kutatást szakmailag támogatja a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (VMKIK) is.

Webinárium - Konzultáció a német gazdaság helyzetéről és a régiók üzleti lehetőségeiről

2020. június 16.

A német gazdaság helyzetéről és a régiók üzleti lehetőségeiről szóló konzultáció.

Ingyenes weboldal a szombathelyi vállalkozásoknak - Pályázat

2020. június 17.

Most a fejlesztés költségét és a weboldal fenntartását is átvállalják a kiírók. Összesen száz szombathelyi mikrovállalkozás digitális fejlődését támogatja a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, valamint Szombathely Megyei Jogú Város Közgyűlése.

A veszélyhelyzet elmúltával a szakképzés is visszarendeződik a normál kerékvágásba

2020. június 22.

A Magyar Közlöny 144. számában megjelent a veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő átmeneti szabályokról és a járványügyi készültségről szóló 2020. évi LVIII. törvény, amelyben a 25-30. §-ok a szakképzést és a felnőttképzést érintik, valamint a veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő átmeneti kormányrendeleti szabályokról szóló 284/2020. (VI. 17.) Korm. rendelet. A rendelkezések a kihirdetését követő napon, tehát 2020. június 18. napjától már hatályba léptek.

Változás az egyéni vállalkozóról és az egyéni cégről szóló törvényben

2020. június 30.

2020. július 1. napjától hatályba lépő törvénymódosítás alapján új tevékenységgel, új feladattal bővül a területi kamarák szolgáltatási köre.

Csobbanj! Celldömölk

2020. június 29.

A COVID-19 vírushelyzetet követően mindenki nagy örömére újra nyitnak a strandok is. A  celldömölki fürdővel együttműködve szeretnénk egy tartalmas elfoglaltságot biztosítani július 3-án, pénteken.

Innovációs eredménytábla: hazánk a mérsékelt innovátorok között

2020. június 29.

Az Európai Bizottság által közzétett 2020. évi európai innovációs eredménytábla szerint továbbra is Svédország innovációs teljesítménye a legjobb az EU-ban. Hazánk összesített innovációs mutatójának értéke az uniós átlag 66,4%-át éri el.

Magyar Üzleti Felelősség Díj és Védjegy használata - pályázat

2020. június 29.

XIII. alkalommal került meghirdetésre a Magyar Üzleti Felelősség Díj, másnéven a CSR Hungary Díj. A díj célja azon Magyarországon működő cégek, vállalkozások, szervezetek népszerűsítése és tevékenységük megismertetése, akik már a XXI. század felelős és fenntartható üzleti modelljének és gazdaságának meghonosítására törekednek. A díj elnyerésével a pályázók a díjon kívül versenyképességük, piaci pozíciójuk erősödésével is számolhatnak, hiszen partnereik és fogyasztóik is megismerik előremutató üzleti és társadalmilag felelős tevékenységüket.

Elérhetők a megújuló szakképzés képzési programjai

2020. június 26.

A megújuló szakképzési rendszer - alkalmazkodva a gazdaság igényeihez - lehetővé teszi a magyar fiatalok számára, hogy olyan készségek és kompetenciák birtokában kerüljenek ki az iskolarendszerből, amelyek segítségével megállják a helyüket a gyors technológiai fejlődés során átalakuló munkakörökben is.

Már elérhető az üzleti újrakezdést segítő gyakorlati segédeszköz

2020. június 23.

11 közép- és kelet-európai ország vállalkozásfejlesztéssel foglalkozó intézményeiből álló konzorcium oktatási programot fejlesztett ki válságban lévő vállalkozások és újrakezdő vállalkozók számára.

Az egyéni vállalkozók július 1-jétől a NAV-nál intézhetik ügyeiket

2020. június 19.

Július 1-jétől a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) vezeti az egyéni vállalkozók nyilvántartását, az egyéni vállalkozók továbbra is a Webes ügysegédet használhatják.

Átmeneti szabályok a szakmai vizsgáknál

2020. június 18.

A Magyar Közlöny 144. számában megjelent a  2020. évi LVIII. törvény a veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő átmeneti szabályokról és a járványügyi készültségről, amelynek egyes pontjai a szakmai záróvizsgákat is érintik.

COVID-19 járvány kutatás

2020. június 17.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (a továbbiakban: MKIK) az elmúlt néhány hónapban a gazdasági élet szereplőivel szorosan együttműködve folyamatosan nyomon követte a COVID-19 járvány gazdasági hatásait.

Online számlaadat-szolgáltatás szabályai – online előadás

2020. június 17.

2020. július 1-től új időszámítás lesz a vállalkozások életében.

Július 1-től megszűnik a 100 ezer forintos értékhatár és az ÁFA összegétől függetlenül minden belföldi üzleti partner felé kiállított számláról adatot kell szolgáltatni a NAV felé. Vonatkozik ez a fordított ÁFÁ-s és az alanyi adómentes ügyletekre is.

A kézi számlák adatait a vállalkozásoknak manuálisan kell rögzíteni a NAV on-line rendszerében. Ez jelentős többletmunkát és hibalehetőséget eredményez. A vállalkozókra, vállalkozásokra erős digitalizációfejlesztési kényszer nehezedik.

A változás 1,8 millió vállalkozást érint.

Ön is érintett?

Tájékozódott?

Felkészült már?

Gazdasági Havi Tájékoztató - 2020. május

2020. június 17.

Megjelent az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézetének havi tájékoztatója.

Üzleti lehetőségek Ausztriában - workshop és konzultáció

2020. június 16.

Ezúton tisztelettel meghívjuk Önt az osztrák gazdaság helyzetéről és üzleti lehetőségeiről szóló konzultációnkra.

Az esemény az Ausztria iránt érdeklődő vállalkozások számára nyújt tájékoztatást

•             az osztrák gazdaság aktuális helyzetéről, annak jövőbeli kilátásairól,

•             a koronavírus által gyakorolt hatásokról,

•             az üzleti lehetőségekről magyar vállalatok számára Ausztriában.

Az előadások után a résztvevők kérdéseket tehetnek fel a külgazdasági attasé asszonynak a platform chatfalán keresztül.

RESTART + Gazdaságvédelmi jogszabálytár

2020. június 15.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által összeállított „RESTART + Gazdaságvédelmi jogszabálytár” nevű digitális kiadványok célja a vállalkozások hiteles tájékoztatása és válság utáni újra indulást segítő intézkedések támogatása.