Üdvözöljük a

Újabb, immár a harmadik,gazdasági intézkedésekre tett javaslat-csomagot küldte el kamaránk a döntéshozókhoz | Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Újabb, immár a harmadik,gazdasági intézkedésekre tett javaslat-csomagot küldte el kamaránk a döntéshozókhoz

2020. március 26.

Kamaránk közvetlenül gyűjti a megye vállalkozóinak/vállalatainak javaslatait, elvárásait a központi gazdasági válságkezelésre vonatkozóan.

A mai napon, március 26-án, az alábbi módon összegzett és strukturált kéréseket és javaslatokat a Kamara, a megye vállalkozásai, ezzel a munkahelyek megmaradása érdekében közvetlenül és több csatornán át is eljuttatja a döntéshozókhoz.

A Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara munkatársai az elmúlt napokban több száz vállalkozás véleményét gyűjtötték össze, hogy minél pontosabb képet kapjanak a koronavírus okozta válság konkrét gazdasági hatásairól, és segítsenek a leghatékonyabb beavatkozások megtervezésében.

 

A vírus terjedése, újabb szakaszba lépése a vállalkozások jelenlegi helyzetében a gazdasági intézkedések vonatkozásában is újabb fokozatra kapcsolást igényel: intenzívebb kormányzati beavatkozást. Teljes iparágakat lefedő, komplex támogatások azonnali folyósítását kérő és remélő megkeresések sokasága gyűlt össze kamaránkban!

 

A Vas megyei vállalkozások visszajelzései alapján, mindezek hiánya megszűnésükhöz vezet. Nemzetgazdasági érdeke Vas megyének is, hogy az egészségügyi vészhelyzetre adott gazdasági válaszok, már perspektivikus megközelítésben a kilábalás időszakára is fókuszáljanak.

 

A Vas megyei vállalkozók/vállalkozások jelentős részének, hosszú évek óta a szomszéd országok vállalkozásai jelentik az elsődleges konkurenciát. Mint azt több alkalommal is jeleztük (legutóbb: ITM-KKV Stratégia alkotás folyamatában) kiemelten fontos, hogy a régiónk speciális figyelmet kapjon: standardtól eltérő problémáira/igényeire, célzott támogatással, valós megoldásokat tartalmazó döntésekkel.

 

Példaként: a német, szlovén és osztrák kormányzat (de a román és a bolgár is) - a jelenleg ismert/bejelentett vállalkozásvédő intézkedéseivel, - túlélést, munkaerő-megtartást, ezzel a válság után várhatóan ismét gyors „felpattanást” biztosít a gazdaság/gazdasági szereplőik számára, ezt várják a megyénk vállalkozói/vállalkozásai is.

 

A konzultációk alapján az alábbi konkrét és azonnali intézkedések bevezetését javasoljuk a döntéshozóknak:

 

 

1.            Gyorssegély kiutalása a COVID-19 miatt gazdaságilag ellehetetlenült KKV szektor részére – ágazati – adózási módok kivétele nélkül;

 

2.            Közterhek és adók átütemezése/átvállalása a COVID-19 miatt gazdaságilag ellehetetlenült KKV szektor részére – ágazati kivételek nélkül;

 

3.            COVID-19 Likviditási Hitel bevezetése – hitelgarancia biztosítása és gyorsított/könnyített pénzintézeti bírálat a COVID-19 miatt gazdaságilag ellehetetlenült KKV szektor részére – ágazati kivételek nélkül;

 

4.            KKV-szektor munkavállalói bérei: a bértömeg legalább 75%-ának kormányzat általi átvállalása a válság végéig;

 

5.            Utazási szerződést szabályozó rendeletek azonnali módosítása: útlemondások esetén - Benelux mintára- utalványt adhassanak az ügyfeleknek, amelyet későbbi foglaláskor használhatnak fel. Bevezetési lehetőségének vizsgálata javasolt más szolgáltatóknál is!

 

6.            Üzletek bérleti díja: a bérleti díjak megfizetésének enyhítésére/halasztására azonnali kormányzati intézkedés, Kereskedelmi / Szolgáltatási szektor részére.