Munkaerő, konténeriroda, szakácskabát pályázati pénzből

Szerző: Németh Zsuzsanna Rózsa | 2019. október 11.

Egy építőipari cég csempevágót, gurulóállványt; egy helyi kozmetikus sminktetováló gépet vásárolt, de volt olyan, aki egy irodának kialakított konténert vett vállalkozásának uniós támogatás segítségével Vas megyében. A Széchenyi Programiroda tanácsadói hálózata pályázati lehetőségeket kínál az ügyfeleknek, az eszközbeszerzés támogatása mellett népszerű a gyakornoki program is, amelynek keretében a cégek kedvező feltételekkel foglalkoztathatnak munkaerőt. A Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szolgáltatásainak kibővítése miatt kötött együttműködést a Széchenyi Programirodával, így újabb ingyenes tanácsadással várják a vállalkozó szellemű érdeklődőket a kamara ügyfélszolgálatán.

Hogyan lehet céget alapítani? Milyen adminisztrációs kötelezettségeik vannak a vállalkozóknak? A tapasztalatok azt mutatják, az ügyfelek többsége ezekkel a kérdésekkel keresi fel legtöbbször a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara gazdaságfejlesztéssel foglalkozó munkatársait. Az érdeklődők gyakran kérnek útmutatást adózási forma kiválasztásával, a tevékenységi körök besorolásával kapcsolatban; a már működő Vas megyei vállalkozások pedig elsősorban anyagi forrásokat keresnek cégük fejlesztéséhez. Ennek eredményeként az iparkamara egy újabb szolgáltatással bővítette tevékenységét, szeptembertől a Széchenyi Programiroda munkatársa kéthetente kihelyezett tanácsadással fogadja a konzultációra jelentkezőket.

Tóth Tamás, kutatás-fejlesztéssel kapcsolatos tervei megvalósításához kereste fel az iparkamarát, az informatikai cég vezetőjének Horváth Beatrix tartott tanácsadást. A legtöbben eszközbeszerzés és támogatott foglalkoztatás kapcsán kérnek tájékoztatást a megbeszéléseken.

 

 

 

                        Horváth Beatrix tanácsadást tart Tóth Tamásnak a VMKIK ügyfélszolgálatán

 

 

Készül a töltött sajtos és a békebeli vasárnapokat idéző krémes a Rózsa Cukrászatban. A  35 éve működő cukrászműhelyben nem csak a munkatársak keze alatt készülnek a habrolók és a zserbók, Rózsa Károly cukrászmesternél tanulók sajátítják el a szakmát, de a vállalkozás egy sikeres pályázatnak köszönhetően kedvező feltételekkel 2 fő pályakezdőt is foglalkoztathat. Egy európai uniós projektben, amelyre a Széchenyi Programiroda munkatársa hívta fel a figyelmet, eszközbeszerzésre is volt lehetőség, az üzembe új hűtőkamrát, sütőlemezeket, mérlegeket is vásárolhatott magának a cukrászat.  

 

 

 

                        A sütemények hozzávalóinak mérlegelése a Rózsa Cukrászat üzemében

 

 

Joó Tibor fogadójának egyik szakácsa gyakornoki programban kezdett el dolgozni a rábapatyi étteremben, a projekt ugyan nemrég véget ért, de a munkatárs végül maradt, továbbra is a vendéglőben főzi az ételeket. A támogatásnak köszönhetően mikrohullámú sütőt, edényeket vásárolt a tulajdonos a konyhára és a szakácsok munkaruháját is uniós forrásból finanszírozták. – tette hozzá a vendéglős.

 

 

                                  Készül a gulyásleves a pályázati nyertes Joó Fogadóban

 

Amint Horváth Beatrix elmondta, a Széchenyi 2020 program keretében az „Új gyakornoki program” GINOP-5.2.4-19 2019. november 26-tól lesz elérhető a pályázók számára. A támogatás mértéke a projekt elődjéhez képest emelkedik, az adminisztratív terhek csökkennek és egyszerűbbé válik a költségek elszámolása is.

Az ingyenes tanácsadásra Czékman-Illés Renátánál lehet bejelentkezni a 94/506-646-os telefonszámon vagy az  illes.renata@vmkik.hu e-mail címen. A konzultációt Horváth Beatrix, a Széchenyi Programiroda Nonprofit Kft. Északnyugat-magyarországi Térségének tanácsadója tartja 14 és 16 óra között a következő napokon:

-          2019.10.24. csütörtök

-          2019.11.06. szerda

-          2019.11.20. szerda

 A tanácsadás helyszíne a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara ügyfélszolgálata. (9700 Szombathely, Rákóczi Ferenc u. 23.)