Üdvözöljük a

Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Gazdaságfejlesztési szolgáltatásaink

 

 • Tájékoztatás a gazdaságot érintő jogszabályokról
 • Tanácsadás vállalkozás indításával kapcsolatban
 • Tanácsadás ausztriai munkavégzésről vállalkozásoknak
 • Belkereskedelmi tanácsadás
 • Pályázati tanácsadás
 • Iparjogvédelmi, szellemi tulajdonvédelmi, K+F, innovációs tanácsadás
 • Gazdasági elemzések, konjunktúra felmérések készítése
 • Üzleti találkozók szervezése bel- és külföldön
 • Külföldi szakmai utak szervezése
 • Információszolgáltatás bel- és külföldi vásárokról, kiállításokról
 • Üzleti ajánlatok közvetítése, üzleti partnerkeresés
 • Kamarai csoportos energia-beszerzés
 • Europe Direct Tájékoztató Központ - Vas megye

Részletek

A VMKIK elküldte az újabb gazdasági intézkedésekre tett javaslat-csomagot

2020. március 23.

A Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara munkatársai az elmúlt napokban több száz vállalkozás véleményét gyűjtötték össze, hogy minél pontosabb képet kapjanak a koronavírus okozta válság konkrét gazdasági hatásairól, és segítsenek a leghatékonyabb beavatkozások megtervezésében.

A mai napon az alábbi módon összegzett és strukturált kéréseket és javaslatokat a Kamara, a megye vállalkozásai, ezzel a munkahelyek megmaradása érdekében közvetlenül és több csatornán át is eljuttatja a döntéshozókhoz.

Minden vállalkozónak, cégvezetőnek nagy tisztelettel köszönjük a bizalmat, egyben kérjük őket, hogy meglátásaikkal, tapasztalataikkal, visszajelzéseikkel továbbra is segítsék munkánkat, mindannyiunk közös érdekében!

Kitartást, türelmet és nagyon jó egészséget kívánnak a megye minden lakosának a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöksége és munkatársai.

Azonnali intézkedési javaslataink a kormányzat felé

2020. március 17.

A győri kamara kezdeményezésére, a nyugat-dunántúli régió kamaráival egyeztetve, a vállalkozások támogatása érdekében javaslat-csomag került megküldésre az országos kamara és a kormányzat felé, a következőket kérve:

 

Elindult a beszállítói- és külpiaci mentorok kiválasztása - Sajtóközlemény

2019. június 21.

Megjelent a beszállítói- és külpiaci mentorok kiválasztására vonatkozó pályázati felhívás az Országos Vállalkozói Mentorprogram keretében. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) beszállítói mentornak olyan gyártó, termelő tevékenységet folytató integrátor vállalkozásokat keres, amelyek elkötelezettek a hazai beszállítófejlesztés iránt és kellő tapasztalattal rendelkeznek ahhoz, hogy segítsenek másoknak. Külpiaci mentornak az export területén sikeres és tapasztalt, saját terméket előállító vállalkozásokat keresünk. A jelentkezéseket a www.vallalkozztudatosan.hu címen 2019.07.18-ig lehet benyújtani.

Kamatot emelt az MNB! Jelentős lépések a koronavírus-válság ellen

2020. április 7.

Nagy jelentőségű döntéseket hozott az MNB. A monetáris eszköztár egyik alapelemét, az egynapos hitelkamatlábat megemelte, beindítja az állampapírvásárlási programot, és 3000 milliárd forint értékű forrást juttat a gazdaságba.

A portfolio.hu cikke

Aktuális külgazdasági hírek

2020. április 3.

A kamara mindent megtesz annak érdekében, hogy a kialakult járványhelyzetben naprakész tájékoztatást nyújtson a vállalkozásoknak a külkereskedelem szempontjából fontosabb országok aktuális gazdasági helyzetéről, az országokat érintő, legfontosabb intézkedésekről és az esetleges áruforgalmi korlátozásokról.

Újabb, immár a harmadik,gazdasági intézkedésekre tett javaslat-csomagot küldte el kamaránk a döntéshozókhoz

2020. március 26.

Kamaránk közvetlenül gyűjti a megye vállalkozóinak/vállalatainak javaslatait, elvárásait a központi gazdasági válságkezelésre vonatkozóan.

A mai napon, március 26-án, az alábbi módon összegzett és strukturált kéréseket és javaslatokat a Kamara, a megye vállalkozásai, ezzel a munkahelyek megmaradása érdekében közvetlenül és több csatornán át is eljuttatja a döntéshozókhoz.

A Magyar Nemzeti Bank azonnali lépéseket tesz az üzleti szektor megsegítésére

2020. március 18.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) március 16-án több intézkedést hozott annak érdekében, hogy támogassa a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került, illetve potenciálisan nehézségekkel szembesülő vállalatokat. Az MNB felszólítja a bankokat, hogy a rendkívüli helyzetre való tekintettel alkalmazzanak a vállalatok esetén törlesztési moratóriumot.

Gazdasági Tájékoztató negyedik negyedév - Út az aranykor felé −

2020. február 28.

Az MKIK Közgazdasági Igazgatósága elkészítette negyedik, 2019./IV. Gazdasági tájékoztatóját (a továbbiakban: Tájékoztató), amely elsősorban a Központi Statisztikai Hivatal adataira épül. Jelen tájékoztató a magyar költségvetés helyzetét, valamint annak vállalatokra gyakorolt hatásait elemzi. Az interjú Dr. Kovács Árpáddal, a Költségvetési Tanács elnökével készült, aki számos aspektusból elemzi a fenti témakört.

Gazdaságfejlesztés 2027-ig

2020. február 12.

A 2021-2027-es uniós programozási ciklus tervezési feladatainak egyik meghatározó pontja az Intelligens Szakosodási Stratégia (S3) tervezése. A dokumentum elkészítése és megvalósítása az új programozási ciklusban az uniós források lehívásának a feljogosító feltétele.

Vállalkozók toborzása a Pénzügyi és Vállalkozói Témahétre

2020. február 7.

A Pénz7 a European Money Week nemzetközi kezdeményezés 2015-ben elindult hazai programsorozata, ami 2018-tól kezdve kiegészült a Vállalkozói Témahéttel. A Pénzügyi és Vállalkozói Témahét célja, hogy pénzügyi tudatosságra nevelje az általános- és középiskolás diákokat, formálja gazdasági szemléletüket, bővítse ismereteiket és fejlessze vállalkozói kompetenciákat.

Lassulást jósol a GKI

2020. február 7.

A magyar gazdaság tavaly 5 százalék körül, az EU-ban az egyik leggyorsabb ütemben bővült. Az október-novemberi adatok összességében még nem utalnak lassulásra, az ipari várakozások romlása azonban figyelmeztető jel, idén 3-3,5 százalék lehet a GDP-növekedés a GKI Gazdaságkutató Zrt. szerint.

Vasi függönytől a kandallóig – Baumessén a helyi vállalkozók

2020. január 31.

Csütörtöktől 4 vásárnapon át ismét a felújítók, építkezők fellegvára a Baumessének helyt adó Messezentrum Oberwart. Az építőipari cégek seregszemléjét 30. alkalommal hívták életre a szervezők. A Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara idén is ingyenes bemutatkozási lehetőséget ad kiállítóterében 4 vasi vállalkozásnak.

Várják a jelentkezőket a Design Terminal tavaszi Mentorprogramjába

2020. január 24.

A Design Terminal január 21-én megnyitotta a jelentkezést tavaszi Mentorprogramjába. A programban különböző társadalmi kihívásokra innovatív megoldást kínáló vállalkozások fejleszthetik terméküket, szolgáltatásukat. A következő szemeszterre február 29 -ig pályázhatnak a csapatok. A pályázati információk a Design Terminal honlapján érhetők el: jelentkezés a Mentorprogramra.

Új gyakornoki program – GINOP-5.2.4-19

2020. január 9.

A GINOP-5.2-4-19 Új gyakornoki program a vállalkozás statisztikai létszámának növelésével együtt járó, azaz új státusz betöltését eredményező foglalkoztatás esetén bér- és járuléktámogatást nyújt a vállalkozások számára a gyakornok (legfeljebb 6 fő) foglalkoztatásához, valamint a vállalati gyakornoki kapcsolattartói (két fő gyakornokonként maximum 1 fő) tevékenység ellátásához kapcsolódóan hat hónapon keresztül.

Baumesse 2020 - kiállítási lehetőség a kamara segítségével

2020. január 3.

2020. január 30-án nyitja meg kapuit az oberwarti Baumesse. A Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara a korábbi évekhez hasonlóan idén is megjelenési lehetőséget biztosít a vásáron a vasi vállalkozásoknak.

Pályázna? Mi segítünk Önnek!

2019. szeptember 23.

Megújult pályázati tanácsadás a kamarában a SZPI közreműködésével.

Magyar - Szlovén Üzleti Találkozó

A Szlovén Női Menedzserek Szövetsége (FAM) Magyarország Ljubljanai Nagykövetségének közreműködésével 2019. szeptember 25-én, szerdán üzleti találkozót szervez magyar partnerei részére a szlovéniai Podčetrtek városában, az Olimia Termálfürdőben. A találkozóra a 2017-ben Vonyarcvashegyen tartott magyar-szlovén üzletasszonytalálkozó folytatásaként kerül sor. 

Forrás: Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

Továbbra is fenntartjuk javaslatainkat

2020. április 9.

Kamaránk várta a héten bejelenteni szándékozott kormányzati intézkedéseket, amik meg is érkeztek. Vannak benne a korábbi javaslatokat tükröző bejelentések, azonban nagyon sok kérdés nyitott maradt, nem ismertek a részletek, illetve hiányoznak a kkv szektor átfogó támogatására irányuló intézkedések.

A gazdaságmentő csomag intézkedései

2020. április 7.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter kedd délelőtt ismertette a gazdasági mentőcsomag részleteit.

Üzleti túlélőcsomag

2020. április 3.

Elkészült az MKIK által összeállított „Üzleti túlélőcsomag” nevű digitális kiadvány, melynek célja a vállalkozások hiteles tájékoztatása és válságkezelő intézkedéseinek támogatása. Jelen kiadvány közérthető formában foglalja össze a legfontosabb információkat, és folyamatosan frissül.

Gyorselemzés: koronavírus gazdasági hatásainak vállalati kezelése

2020. március 25.

Az alábbi gyorselemzés a felmérés második hullámának 2020. március 24-ig beérkezett válaszain alapul. A témában készült online, önkitöltős kérdőívet 3121 vállalkozás töltötte ki.

A Baumesse baumeséje – Kiállítónk üzleti sikere az építőipari vásáron

2020. február 28.

Osztrák céggel folytat üzleti tárgyalást a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara egyik kiállítója az oberwarti Baumessét követően. Mint ismeretes, az iparkamara minden évben ingyenes bemutatkozási lehetőséget ad kiállítóterében 4 Vas megyei vállalkozásnak az építőipari rendezvényen. A szombathelyi Kft., a januárban tartott szakvásári részvételének köszönhetően hamarosan közös projekten dolgozik egy Ausztriában működő vállalattal.

 

Regionális Gazdasági Évnyitó - Képgalériával

2020. február 13.

A Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, mint a Nyugat-Dunántúli Kereskedelmi és Iparkamarák Szövetségének soros elnöki feladatait ellátó tagja február 12-én Regionális Gazdasági Évnyitó rendezvényt szervezett Szombathelyen.

XI. Nyugat-dunántúli Regionális Innovációs Kiállítás és Találmányi Vásár

2020. február 10.

Kutatást-fejlesztést folytató vállalkozások, innovátorok, egyéni feltalálók, kutatók, oktatók és diákok jelentkezését várják.

Késedelmes fizetés és lánctartozás

2020. február 7.

Az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézete (GVI) most megjelent elemzésében a hazai vállalkozások késedelmes fizetéssel és lánctartozással kapcsolatos tapasztalatait vizsgálták.

INPUT Program - startup szolgáltatások

2020. január 31.

Az INPUT Program célja, hogy komplex szolgáltatási portfólió, szakértő kollégák, széles hazai- és nemzetközi kapcsolati hálózat révén hozzájáruljon a magyarországi IKT startup ökoszisztéma fejlődéséhez, ösztönözze új innovatív vállalkozások elindítását, segítse sikeres külpiaci szereplésüket.

Magyar Multi Program

2020. január 30.

Szombathelyen, kamaránk székházában volt az első állomása a Magyar Multi Program tájékoztató rendezvénysorozatának.

NŐI ERŐ – Stabil alap nőknek Vas megye déli és keleti részén - sajtóközlemény

2020. január 20.

Félidőben - Több ezren érdeklődtek már a vasi kamara irányításával működő hároméves „nőprojekt” szolgáltatásai iránt

Érvénytelenné váltak az egyéni vállalkozói igazolványok

2020. január 7.

2020. január 1. napjával az egyéni vállalkozóról és az egyéni cégről szóló 2009. évi CXV. törvény 38/D. §-a szerint az egyéni vállalkozói igazolványok érvénytelenné váltak.