Üdvözöljük a

Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

NAV: már letölthető az online számla app

2020. június 2.

Már 300 ezer vállalkozó szolgáltat online számlaadatot a NAV-nak, az adóhatóság online számlázóját pedig már 25 ezren használják. Most megjelent a számlázóhoz kapcsolódó telefonos applikáció is.

Kamaránkban május 15-től igényelhető lesz a négy új Széchényi Kártya hitel

2020. május 5.

 A kiemelt ágazatokban akár 18 havi, de minden ágazatban legalább 9 havi munkabér fedezetét biztosíthatja a Széchenyi munkahelymegtartó hitel, amely mellé szabad felhasználású folyószámlahitelt is igényelhetnek a mikro-, kis- és közepes vállalkozások.

A vállalkozások működésének fenntartása érdekében kifejlesztett új Széchenyi kártya hiteltermékek célzott módon segítik elő a likviditáshoz való hozzáférést a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, ezzel segítve a munkahelyek megőrzését, a hazai vállalatoknál meglévő szaktudás megtartását.

Megjelent! Szálláshelyek fejlesztése - pályázat

2020. május 25.

 Magyarország kormánya arról döntött, hogy újabb 150 milliárd forintot biztosít turisztikai fejlesztésekre, a magyarországi szálláshelyek teljeskörű megújítását célzó program utolsó szakaszának megvalósítására.  Minden magánszálláshely, beleértve a legkisebb falusi turisztikai szolgáltatókat is, szobánként 1 millió forint támogatást kap felújításra még az idén.

Nemzetközi hírszemle_folyamatosan frissítve!

2020. május 5.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara mindent megtesz annak érdekében, hogy a kialakult járványhelyzetben naprakész tájékoztatást nyújtson a vállalkozásoknak a külkereskedelem szempontjából fontosabb országok aktuális gazdasági helyzetéről, az országokat érintő, legfontosabb intézkedésekről és az esetleges áruforgalmi korlátozásokról. Ezért folyamatosan frissülő hírmegfigyelést készítünk e témában, beszámolunk a legfontosabb gazdasági kérdésekről és üzleti lehetőségekről.

Online adatszolgáltatás július 1-től

2020. június 4.

2020. július 1-től az online adatszolgáltatási kötelezettség kiterjed minden olyan számlára, amelyet belföldi adóalany részére, belföldön teljesített termékértékesítésről, szolgáltatásnyújtásról bocsátanak ki.

HÍRLEVÉL az Interreg CENTRAL EUROPE, Duna, INTERREG EUROPE, ESPON 2020 és INTERACT III programokról

2020. május 29.

Hírlevél célja, hogy tájékoztassuk az érdeklődőket a Magyarország részvételével megvalósuló transznacionális (Interreg CENTRAL EUROPE, Duna Transznacionális Program) és egyes interregionális (INTERREG EUROPE, ESPON 2020, INTERACT III) együttműködési programokról.

Felmérés munkavállalói, gyakornoki kézzések kapcsán

2020. május 28.

Az Európai Bizottság egy olyan kérdőív kitöltésében kér segítséget, amelyben a koronavírus járvány hatását kívánják feltérképezni a vállalatoknál a saját munkavállalói képzések, illetve a tanulószerződéses gyakorlati képzésben részt vevők és a gyakornokok képzésével kapcsolatban.

Már munkahelyteremtésre is igényelhető bértámogatás

2020. május 25.

A munkahelymegtartó bértámogatások mellett már új munkavállaló alkalmazásához is igényelhető bértámogatás, ami 6 hónapra igényelhető, és további 3 hónapos továbbfoglalkoztatási kötelezettséggel jár. A támogatás mértéke a foglalkoztatót terhelő bruttó bér és szociális hozzájárulási adó 100%-a, de legfeljebb 200 ezer Ft havonta.

Újabb városokkal bővült az INPUT Program koordinátor hálózata

2020. május 25.

Megyénkből Szombathely is felkerült a hazai startup térképre.

A startup vállalkozások és ötletek felkarolásával foglalkozó INPUT Program olyan városokkal bővítette jelenlétét, ahol élénk szerveződések indultak meg startup témakörben, így egyfajta katalizátor szerepet betöltve támogatja a helyi szerveződéseket, a vállalkozások fejlődését. 

Az MKIK tájékoztatója a 2019/2020. tanévi összefüggő szakmai gyakorlattal kapcsolatban

2020. május 15.

A 2019/2020-as tanév összefüggő szakmai gyakorlatának lebonyolításával kapcsolatban számos kérdés merült fel, amelyekre az alábbiakban szeretnénk minél teljesebb tájékoztatást adni.

MKIK EU Hírlevél 2020/09. szám

2020. május 15.

Megjelent az MKIK Brüsszeli EU Képviseletének soron következő elektronikus hírlevele, melyben többek között a Fókuszban az Unió rovatban „Körforgásos gazdaság: És mégis forog? ” címmel olvashat összefoglalót.

Az egyéni vállalkozók, őstermelők és az áfás magánszemélyek is használhatják az szja-bevallási tervezeteket

2020. május 14.

Május elejéig mintegy 177 ezer egyéni vállalkozó, több mint 64 ezer őstermelő és áfafizetésre kötelezett magánszemély juttatta el szja-bevallását a NAV-hoz. A többi, csaknem 220 ezer egyéni vállalkozónak, őstermelőnek és áfás magánszemélynek még egy hete van május 20-áig, hogy kiegészítse a NAV által elkészített bevallási tervezetet, vagy saját maga töltse ki és küldje be a 19SZJA nyomtatványt.

Szűk körű stratégiai egyeztetést tartottak a Nyugat-Magyarországi Gazdasági Övezet meghatározó megyei intézményei a Kamara székházában

2020. május 14.

Az előzetes híresztelésekkel ellentétben Szombathely Megyei Jogú Város vezetése, valamint a Pécsi Tudományegyetem és az ELTE szombathelyi képzési központjainak vezetői is részt vettek a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara meghívására, az új gazdasági övezet stratégiáját és prioritásait meghatározó egyeztetésen a koordinációs munkát ellátó győri Széchenyi Egyetem kancellárja és a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnökének szervezésében. 

Üzleti Túlélőcsomag 3.0 – Megjelent az MKIK válságkezelő kiadványának legújabb száma

2020. május 13.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) és a teljes kamarai hálózat kiemelten támogatja a koronavírus járvány gazdasági hatásainak enyhítését, célzott eszközökkel történő kezelését. Jelen kiadványban hiteles és közérthető formában foglaljuk össze a legfontosabb információkat és az eddig bevezetett intézkedéseket. Ezzel alapvető célunk a vállalkozások válságkezelő intézkedéseinek támogatása.

Egyszerűsödik a vállalkozási tevékenységek hatósági engedélyeztetése és bejelentések ügyintézése

2020. május 12.

A koronavírus-járvány elleni védekezés részeként újabb kormányzati intézkedés segíti a vállalkozások működését. A hatósági engedélyezés helyett bejelentéssel is végezhető lesz a legtöbb tevékenység, ezáltal is csökkenti a kormány az ügyintéző-ügyfél találkozások számát, valamint a vállalkozások adminisztrációs terheit. A bürokráciacsökkentő intézkedésnek köszönhetően akár a bejelentéstől számított kilencedik naptól szabadon elkezdhető lesz a kívánt tevékenység.

Pályázat a Digitális Szombathely projekthez kapcsolódó digitális fejlesztések kivitelezésére

2020. május 29.

Szombathely MJV közgyűlése és a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (VMKIK) pályázatot hirdet Vas megyei (szombathelyi) informatikai szolgáltatók számára a szombathelyi mikro- és kisvállalkozások digitális infrastruktúrájának, tudásának, ismereteinek fejlesztésére. A pályázat keretében 100 szombathelyi székhelyű vállalkozás kaphat modern, új honlapot, kommunikációs lehetőséget Szombathely MJV finanszírozásában, a VMKIK szakmai közreműködésével. Jelen pályázat keretében kerül kiválasztásra az az informatikai szolgáltató, aki a vállalkozások számára megfelelő kialakítású, tartalmú honlapok létrehozását elvégzi az alábbiak szerint.

Piacvezérelt kutatás-fejlesztési és innovációs projektek támogatása 41 mrd Ft-os keretösszeggel

2020. június 2.

A 2020-1.1.2-PIACI KFI kódszámú felhívás keretében vissza nem térítendő támogatást nyerhetnek a vállalkozások versenyképességük javítását célzó piacorientált kutatás-fejlesztési és innovációs projektjeikhez.

2020-1.1.1-KKV START- innovációs pályázat

2020. június 2.

12 milliárd Ft keretösszeggel nyílt meg a mikro- és kisvállalkozások innovációs tevékenységének ösztönzését célzó pályázat, melyben a vállalkozások piacorientált innovációs projektjeikhez kaphatnak támogatást.

Új fejlesztés a NAV-tól: számlázás okostelefonról!

2020. június 4.

Már elérhető a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) saját fejlesztésű mobilapplikációja, amivel a számlák mobiltelefonon is kiállíthatók. Az alkalmazás letöltése és használata is ingyenes, automatikusan teljesíti a kötelező adatszolgáltatást. Az új fejlesztéssel kiegészült Online Számlázó a legkényelmesebb és legtakarékosabb megoldás az Online Számla rendszerbe újonnan bekapcsolódó vállalkozások számára is.

Munkavédelmi útmutató a munkahelyekre történő visszatéréshez

2020. június 2.

Amint a fizikai távoltartási intézkedések a COVID-19 terjedési sebességének megfelelő csökkenését elérik, a gazdasági tevékenységek fokozatosan újraindulnak. A kialakult veszélyhelyzet nyomást gyakorol a munkaadókra és a munkavállalókra, akiknek nagyon rövid idő alatt új eljárásokat és gyakorlatokat kellett/kell kialakítaniuk. 

MKIK EU Hírlevél 2020/10. szám

2020. május 29.

Az MKIK Brüsszeli EU Képviseletének soron következő elektronikus hírlevele. A Fókuszban az Unió rovatban „Vissza a jövőbe – fokozatosan megszűnhetnek a járvány miatt bevezetett korlátozások” címmel találnak összefoglalót.

Újraindul a kontaktórás oktatás és a vizsgáztatás a felnőttképzésben

2020. május 27.

Tájékoztatjuk a felnőttképzésben érintetteket – képzésben résztvevők, képzés és -vizsgaszervezők, vizsgabizottsági elnökök és tagok-, hogy megjelent a Magyar Közlöny 121. számában az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány megelőzése, illetve következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében elrendelt veszélyhelyzet során a felnőttképzésben folyó oktatás és szakmai vizsgáztatás biztosításának eltérő szabályairól szóló 70/2020. (III. 26.) Korm. rendelet módosításáról szóló 234/2020. (V. 26.) Korm. rendelet.

 

Piactér címmel céges felajánlási felületet alakított ki a MKIK

2020. május 25.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Piactér elnevezésű céges felajánlási felületének célja a cégek közötti üzleti kapcsolatok élénkítése és támogatása, lehetőséget biztosít a szabad kapacitások megjelenítésére.

Az áprilisi pánik után májusban csökkent a pesszimizmus – kivéve az iparban

2020. május 25.

Májusban – vélhetően a kormányzat által bejelentett járványügyi lazítás hatására – szinte minden ágazati és a fogyasztói bizalmi index is egyharmadát ledolgozta áprilisi drámai zuhanásának, az iparban azonban még tovább erősödött a pesszimizmus.

Montage Magazin - kamarai oldalakkal

2020. május 15.

A Montage Magazin májusi számában Kovács Vince, a kamara elnökével készült interjút is elolvashatják. Megkérdeztünk néhány vállalkozást is, hogyan tudták átvészelni a járvány okozta gondokat.

Újabb enyhítések vidéken: be lehet menni az éttermekbe, júniusban már lagzikat is tarthatnak

2020. május 14.

A koronavírus-járvány miatt bevezetett intézkedések további enyhítését jelentette be a megyékre nézve csütörtökön.

Új hitelkonstrukciók állami támogatással az EXIM és az új Széchenyi Kártya Program konstrukcióinak bemutatása - ONLINE Konferencia

2020. május 14.

Ezúton tisztelettel meghívjuk Önt a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, az EXIM és a KAVOSZ Zrt. együttműködésével szervezett webináriumra, melynek fő témái az EXIM, valamint a Széchenyi Kártya Program koronavírus gazdasági hatásait enyhítő legújabb termékei.

Megjelent a GINOP-1.2.8-20 kódszámú pályázati felhívás!

2020. május 14.

A Széchenyi 2020 keretében megjelent „A mikro-, kis- és középvállalkozások modern üzleti és termelési kihívásokhoz való alkalmazkodását segítő fejlesztések támogatása” című (GINOP-1.2.8-20 kódszámú) felhívás.

Pályázati lehetőség

2020. május 12.

Egy új pályázati lehetőségre szeretnénk felhívni a figyelmüket, melyben mikro-, kis- és középvállalkozások számára nyílik lehetőség támogatási kérelem benyújtására.

Gazdaságvédelmi akcióterv - a koronavírus-járvány által érintett vállalkozások támogatására vonatkozó lehetőségek

2020. május 12.

Az alábbiakban összegyűjtöttük a gazdaságvédelmi akcióterv keretében létrehozott, a koronavírus-járvány által érintett vállalkozások támogatására vonatkozó lehetőségeket.