Üdvözöljük a

Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Újabb, immár a harmadik,gazdasági intézkedésekre tett javaslat-csomagot küldte el kamaránk a döntéshozókhoz

2020. március 26.

Kamaránk közvetlenül gyűjti a megye vállalkozóinak/vállalatainak javaslatait, elvárásait a központi gazdasági válságkezelésre vonatkozóan.

A mai napon, március 26-án, az alábbi módon összegzett és strukturált kéréseket és javaslatokat a Kamara, a megye vállalkozásai, ezzel a munkahelyek megmaradása érdekében közvetlenül és több csatornán át is eljuttatja a döntéshozókhoz.

Kamatot emelt az MNB! Jelentős lépések a koronavírus-válság ellen

2020. április 7.

Nagy jelentőségű döntéseket hozott az MNB. A monetáris eszköztár egyik alapelemét, az egynapos hitelkamatlábat megemelte, beindítja az állampapírvásárlási programot, és 3000 milliárd forint értékű forrást juttat a gazdaságba.

A portfolio.hu cikke

A VMKIK 2020. évi kamarai választási eljárásának felfüggesztése

2020. április 8.

A VMKIK Elnöksége tájékoztatja az önkéntes kamarai tagokat és a megye vállalkozásait, hogy az általa meghatározott és jóváhagyott kamarai választási eljárás első szakasza a névjegyzék kifüggesztésének 15 napos időtartama lejártával lezárult. Észrevétel, kifogás a névjegyzékben szereplő cégképviselőkkel kapcsolatosan nem érkezett, így a vállalkozások választási jogosultsággal rendelkező (illetve választható) képviselőjének személye megállapíthatóvá vált.

Legfontosabb tudnivalók a duális képzés digitális munkarendben történő megvalósításához

2020. április 3.

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara összefoglalója– 2020. március 31-i állapot.

Kamarai ügyfélfogadási rend változás

2020. március 16.

A Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara a vállalkozások felelős partnereként, tekintettel a kialakult járványügyi helyzetre és kormányzati intézkedésekre, a következőkről tájékoztatja az ügyfeleit.

Zsiday Viktor szerint tévedésekre épül a kormány mentőcsomagja

2020. április 9.

A kormányzati csomag túl későn jött, túl kicsi, és nem jó a szerkezete - mondta Zsiday Viktor befektetési szakember a 444.hu-nak adott interjújában.

Gyakorlati képzés szervezése a tavaszi szünetben

2020. április 8.

A 2019/2020. tanév rendjéről szóló 11/2019. (VII. 3.) EMMI rendelet rendelkezései alapján a tavaszi szünet 2020. április 9-től 2020. április 14-ig tart. A szünet előtti utolsó tanítási nap 2020. április 8. (szerda), a szünet utáni első tanítási nap 2020. április 15. (szerda).

Egymilliárdos segítség európai vállalkozásoknak

2020. április 7.

Az Európai Bizottság egymilliárd eurót szabadított fel a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetben lévő kis- és közepes vállalkozásokat (kkv) érő károk enyhítésére, az összeg kezességvállalásként szolgál majd az Európai Beruházási Bank csoporthoz tartozó Európai Beruházási Alap számára – közölte az uniós bizottság hétfőn.

MKIK: ezek a cégek lehetnek a nagy nyertesei a vírushelyzetnek

2020. április 6.

A Magyar Kereskedelemi és Iparkamara (MKIK) által az elmúlt héten, közel 3200 fős minta alapján végzett kutatás azt támasztja alá, hogy a cégek közel egyharmada home office vagy távmunka jellegű tevékenység bevezetését rendelte el. A Modern Vállalkozások Programja által most elkészített, ráépülő felmérés szerint megállapítható, hogy egyetlen hét alatt legalább további 15%-kal emelkedhetett azon vállalkozások száma, amely a céges működés irodából történő kitelepítésében, a távoli elérésekben látja a működés folytonosságának lehetőségét.

Együttműködés a munkahelyek biztonságáért

2020. április 2.

Az ITM Munkavédelmi Főosztályának tájékoztatása a munkavédelmi képviselők képzéséről, továbbképzéséről:

Hasznos tanácsok a tervezethez

2020. április 1.

Az szja-bevallási tervezet már két hete elérhető a webes felületen. A tervezetet érdemes átnézni, összehasonlítani a munkáltatóktól, kifizetőktől kapott igazolásokkal, és szükség esetén módosítani, majd beküldeni. A jóvá nem hagyott tervezet – az egyéni vállalkozók, a mezőgazdasági őstermelők és az áfafizetésre kötelezettek kivételével – a május 20-ai határidő lejártát követően automatikusan bevallássá válik.

Ausztriát és Németországot érintő aktuális gazdasági hírek

2020. március 31.

A koronavírus miatt kialakult rendkívüli helyzetre való tekintettel az MKIK nemzetközi igazgatósága kiemelt feladatként kezeli a legfontosabb piacokról beérkező információk rendszerezését és megküldését.

MKIK EU Hírlevél 2020/06. szám

2020. március 31.

Megjelent az MKIK Brüsszeli EU Képviseletének soron következő elektronikus hírlevele, melyben a Fókuszban az Unió rovatban „Új európai iparstratégia: Lesz-e érzékelhető hatása?” címmel találnak összefoglalót.

Elmaradnak a vizsgák a felnőttképzésben, a képzések csak távoktatásban folytatódhatnak

2020. március 30.

A Pest Megyei Kormányhivatal tájékoztatása alapján, a Magyar Közlöny 55. számában 2020. március 26-án megjelent és 2020. március 27-én hatályba lépett az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány megelőzése, illetve következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében elrendelt veszélyhelyzet során teendő intézkedésekről szóló 70/2020. (III.26.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet) alapján az alábbiakban követendőkről tájékoztatjuk, összhangban a Kormány korábban kiadott rendkívüli intézkedéseivel:

Kijárási korlátozást vezetnek be március 28-tól

2020. március 27.

Kijárási korlátozást vezetnek be Magyarország egész területére március 28. és április 11. között. Két héten keresztül az otthonunkat vagy a lakóhelyünket csak munkavégzés vagy az alapvető szükségletek ellátása céljából hagyhatjuk el.

Kamarai választás 2020 - Választási névjegyzék

2020. március 26.

Az idei évben választásokat tart a magyar kereskedelmi és iparkamarai rendszer. A Vas megyei vállalkozók is szavazhatnak azokra, akiket érdemesnek tartanak arra, hogy a jövőben a vállalkozások érdekeit képviseljék.

Üzleti túlélőcsomag

2020. április 3.

Elkészült az MKIK által összeállított „Üzleti túlélőcsomag” nevű digitális kiadvány, melynek célja a vállalkozások hiteles tájékoztatása és válságkezelő intézkedéseinek támogatása. Jelen kiadvány közérthető formában foglalja össze a legfontosabb információkat, és folyamatosan frissül.

A gazdaságmentő csomag intézkedései

2020. április 7.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter kedd délelőtt ismertette a gazdasági mentőcsomag részleteit.

Felmérés a járvány gazdasági hatásairól

2020. március 11.

A Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara jelen helyzetben is szeretné segíteni a vállalkozások működését és munkáját.

 

Több megkeresést is kaptunk azzal kapcsolatban, hogy a járványügyi helyzet miatt kialakult/kialakulóban lévő gazdasági hatások, károk enyhítésére milyen kormányzati intézkedések, támogatások lesznek és ezek mikorra várhatóak.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 2020. március 10-én megtartott Gazdasági Évnyitó rendezvényén Miniszterelnök úr kérte a kamara segítségét, a vállalkozásoktól az aktuális gazdasági helyzetre vonatkozó információk begyűjtésében. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elkezdte felmérni a koronavírus gazdaságra gyakorolt hatásait, amely alapjánaz MKIK megpróbálja beazonosítani a vállalati nehézségeket. A kérdőív elérhetősége: https://mkik.hu/hirek/koronavirus-felmeres

Tisztelettel kérjük, hogy szíveskedjék ezt a kérdőívet kitölteni, annak érdekében is, hogy minél szélesebb körű információval rendelkezzen a kormányzat a támogató intézkedések meghozatalakor.

 

Amennyiben a kérdőívben foglaltakon túl egyéb közölni valója vagy javaslata lenne, úgy az kérjük, e-mailben szíveskedjék részünkre megküldeni a vmkik@vmkik.hu címre.

Kamaránk folyamatosan tartja a kapcsolatot a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával illetve a minisztériummal is, így a beérkezett észrevételeket, javaslatokat is továbbítani fogja a részükre.

 

A VMKIK kiemelten figyelmet fordít a vállalkozások pénzügyi tanácsadására is, ezért kérjük, hogy konkrét kérdéseivel, finanszírozási igényével forduljon bizalommal a VMKIK Gazdaságfejlesztési Osztályához, e-mailen: a molnar.tamas@vmkik.hu címen.

 

Támogató együttműködését köszönjük!

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos aktuális nemzetközi gazdasági hírlevél

2020. április 9.

Tájékoztatásul mellékeljük a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos aktuális nemzetközi gazdasági hírlevelet.

9000, 900 vagy 90? A nagy magyar mentőcsomag-matek

2020. április 8.

Mekkora a kormány koronavírus-válságban alkotott mentőcsomagja? 9000 milliárd forint? 2000 milliárd? 900 milliárd? Nulla? Nem csoda, ha összezavarodik az ember, mert a programot szétaprózott, a nagy képet egyben szinte sosem mutató információkból kellett összerakni, ami nem egyszerű feladat.

Most, hogy nagyjából kitisztult a kép, megpróbálunk rendet rakni a számrengetegben, és néhány nem túl hízelgő következtetést is kénytelenek vagyunk levonni.

A portfolio.hu cikkét ajánljuk figyelmükbe.

Ingyenes, online webinárum naptár vállalkozásoknak

2020. április 8.

A Modern Vállalkozások Programja újabb szolgáltatással bővült! A program honlapján egy helyen megtalálhatóak a különböző szolgáltatók által szervezett, a cégek működését segítő, informatikai jellegű online tréningek, workshopok. A tartalom folyamatosan frissül, érdemes folyamatosan figyelni!

Ingyenes online fordítás 27 nyelven vállalkozások számára

2020. április 6.

Valamennyi kkv számára elérhető az Európai Bizottság új eszköze, mely a vállalkozások sikeresebb projekt együttműködéseit hivatott elősegíteni ingyenes – mesterséges intelligiencia alapú – fordítási szolgáltatással. Az eTranslation az Unió nyelvein túl norvég, izlandi és orosz nyelvre is megbízhatóan, gyorsan és biztonságosan fordítja üzleti dokumentumokat.

Regisztráció, használati útmutató – itt olvasható.

Aktuális külgazdasági hírek

2020. április 3.

A kamara mindent megtesz annak érdekében, hogy a kialakult járványhelyzetben naprakész tájékoztatást nyújtson a vállalkozásoknak a külkereskedelem szempontjából fontosabb országok aktuális gazdasági helyzetéről, az országokat érintő, legfontosabb intézkedésekről és az esetleges áruforgalmi korlátozásokról.

Határmenti ingázókra vonatkozó szabályok

2020. április 2.

Ha Ön másik uniós országban dolgozik, mint ahol él és ahova naponta vagy legalább hetente egyszer visszatér, Ön határ menti ingázónak (más néven határ menti munkavállalónak) minősül az uniós jog értelmében. A mindennapi életben mindkét ország jogszabályai vonatkoznak Önre.

Kibővített gyakori kérdések és válaszok a járványhelyzet adóintézkedéseiről

2020. április 1.

A NAV összefoglalót készített a járványhelyzet adóintézkedéseiről egy frissülő gyakori kérdések és válaszok menüpontban.  A veszélyeztetett ágazat értelmezése, a járulékok témakör és a KIVÁ-s vállalkozások kérdéseire adott válaszok is megtalálhatók az összefoglalóban.

Az ÉVOSZ ajánlása építési vállalkozások részére

2020. március 31.

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének ajánlásai az építési vállalkozások részére, a koronavírus okozta járvány egészségügyi és üzleti kockázatainak mérséklésére.

Tájékoztatás a teherforgalomra vonatkozó rendelkezésekről a magyar-horvát határátkelőkön

2020. március 30.

Horvátországban a teherforgalomra vonatkozó jelenlegi járványügyi szabályozás szerint, a Magyarországról érkező tehergépjárművek sofőrjeinek nem kell sem karanténba, sem önizolációba vonulnia abban az esetben, ha az országba való belépés és kilépés között eltelt idő nem haladja meg a 24 órát és a vezető nem hagyja el a tehergépjármű kabinját.

Egyszerűsítés a telefonos ügyintézésben - NAV közlemény

2020. március 27.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) egyszerűsítette az egyedi azonosítószámok igénylését, amire az egyedi adóügyek telefonos intézéséhez van szükség az Ügyfél-tájékoztató és Ügyintéző Rendszerben (ÜCC). Az ügyfélazonosító szám legegyszerűbben az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazással (ONYA) igényelhető a TEL nyomtatványon.

Mindenkinek támpont a tervezet

2020. március 26.

Az őstermelők, az áfafizetésre kötelezett magánszemélyek és az egyéni vállalkozóknak is készített szja-bevallási tervezetet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). Május 20-áig mindannyiuknak ki kell egészíteniük a tervezetüket, hogy abból érvényes bevallás legyen, vagy saját maguknak kell kitöltetniük és beküldeniük a 19SZJA nyomtatványt.