Üdvözöljük a

Vasi sikerek a Szakma sztár versenyen | Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Vasi sikerek a Szakma sztár versenyen

Szerző: Pesthy Zsuzsanna | 2016. április 20.

Kilenc éremmel térhettek haza a vasi versenyzők

 

A héten zajlottak Budapesten az idei Szakma Sztár Fesztivál, az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny (OSZTV) és a Szakma Kiváló Tanulója Verseny (SZKTV) döntői, ahol 40 szakmában adtak számot tudásukról a végzős diákok. A Hungexpo területén megrendezett három napos fesztivált a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szervezte.

A versenyek célkitűzése továbbra is a gyakorlatigényes, „fizikai” szakmák – beleértve a ráépülő, magasabban kvalifikált szakmákat is – társadalmi presztízsének és vonzerejének növelése, azok népszerűsítése volt.

A versenyek és a fesztivál jelmondata: „A jó szakma felér egy diplomával!”

Az országos szakmai versenyeket a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megbízásából 40 szakképesítésben – köztük 4 új informatikai szakmában - hirdettük meg, a nappali tagozaton végzős szakiskolai és szakközépiskolai tanulók számára.

A verseny fordulói azelődöntők, a válogatók és a döntő voltak.

Az írásbeli versenyen országosan közel 5.200 fő vett részt, melyeket a korábbi éveknek megfelelően a területi kamarák bonyolítottak le.  

Az itt a legjobb eredményt elérő versenyzők kerültek behívásra a szakmák válogatóiba. A válogatókat szakképző intézmények – a verseny lebonyolítására alkalmas – tanműhelyeiben szerveztük meg. A válogatókon az oda bekerült diákok, 451 versenyző elsősorban gyakorlati illetve gyakorlati jellegű feladatokat oldottak meg.

A végső megmérettetésre, a döntőre a háromnapos Szakma Sztár Fesztiválon került sor, ide 214 diák jutott be 110 oktatási intézményből. A szakmai versenyen a jó eredményt elérők felmentést kapnak a tanév végén esedékes szakmai záróvizsga alól.

Fentiek szerint – a versenyben elért eredménye alapján - az idén a tanulók több mint 84 %-a kapott felmentést a teljes szakmai vizsga letétele alól.

A verseny sikerét közvetlenül 840 közreműködő (versenyfelelősök, szakértők, szervezők, az egyes szakmák versenyét szervező, ún. támogató iskolák tanárai és diákjai) illetve 480 szervezet (szakmai támogató cégek és vállalkozások, szakiskolák, egyesületek, érdekképviseletek) munkája, együttműködése segítette.

A III. SkillsHungary Nemzeti Döntőn 10 szakma válogatóinak döntői, valamint a EuroSkills Göteborg 2016 versenyre már korábban kiválasztott mechatronika versenyszámban versenyszituációnak megfelelő „bemutató” került megrendezésre.

 

A festő, dekoratőr, a fodrász, a kőműves, a pincér, a szakács, a szépségápoló, a villanyszerelő és a virágkötő versenyszámokban a svédországi Göteborgban 2016 decemberében megrendezésre kerülő EuroSkills, valamint az ápolás és gondozás és az informatikai hálózati rendszerüzemeltető versenyszámokban pedig a WorldSkills Abu Dhabi 2017 versenyre kerültek a hazánkat képviselő versenyzők kiválasztásra.

 

2015 a külhoni magyar szakképzés éve” folytatásaként a Miniszterelnöki Hivatalszervezésében 9 szakmában12 versenyző vett részt a fesztiválon, akik Felvidékről, Erdélyből, a Vajdaságból és Kárpátaljáról érkeztek. Ők a Miniszterelnöki Hivatal különdíját vehették át.

A fesztiválon az idén már közel 15 ezer látogató vett részt ingyenesen.

A vidéki iskolákból, a területi kamaráink szervezésében, 200 autóbusszal több mint 9 ezer diák  érkezett. Több mint 60%-uk 6-7-8. osztályos, pályaválasztás előtt álló fiatal volt. A budapesti általános iskolák részére a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ által kiküldött meghívás eredményeként további több mint 5 ezer diák látogatott ki.

A bemutatkozó szakmákat látogatóink tárlatvezetés keretében ismerhették meg. A diákok egyes szakmák standján a nekik szóló feladatokban saját maguk is kipróbálhatták tehetségüket, valamint a második napon a főszponzorok által tartott előadásokat hallgattak meg.

 

Vas megyét 13-an képviselték az SZKTV döntőjében. Közülük Varga Robin Erik első, míg Bíró Ádám második lett kárpitos szakmában. A pincér szakmában Németh Petra Patrícia második helyezést ért el. Ugyancsak a dobogó második fokára állhatott Bökfi Kornél, szerszámkészítő és Tamási Roland gépi forgácsoló.

Az OSZTV-n első helyezett lett Nagy András István, gépgyártás technológiai technikus, míg a WorldSkills válogató versenyen Simon Zsolt az ápolás és gondozás szakon első helyezést ért el, Takács Dániel virágkötő a második, Molnár  Zsófia pedig harmadik helyen végzett. Gratulálunk a fantasztikus eredményekért a versenyzőknek és a felkészítőknek egyaránt!

 

Az elmúlt évek hagyományának megfelelően kamaránk több mint 600 Vas megyei általános iskolás és középiskolás diáknak adott lehetőséget, hogy egy szakmai kirándulás keretében a Szakma Sztár Fesztiválon, amely egyben a versenyek döntője, nézőként részt vegyen és az egyes szakmák standján akár saját kreativitását, kézügyességét is kipróbálja.