Üdvözöljük a

Vasi sikerek a Szakma Sztár Fesztiválon | Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Vasi sikerek a Szakma Sztár Fesztiválon

Szerző: Pesthy Zsuzsanna | 2015. április 30.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 2015-ben nyolcadik alkalommal rendezte meg a Szakma Kiváló Tanulója Versenyt (SZKTV), valamint az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyt (OSZTV). Ezek országos döntőjére a VIII. Szakma Sztár Fesztiválon 2015. április 27-29. között Budapesten, a Hungexpo Vásárközpont G és F pavilonjában került sor, melynek megnyitó ünnepélyén Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke is részt vett.

A megnyitó keretében aláírásra került a EuroSkills 2018. budapesti megrendezéséről szóló megállapodás is.

A versenyek célkitűzése továbbra is a gyakorlatigényes, „fizikai” szakmák – beleértve a ráépülő, magasabban kvalifikált szakmákat is – társadalmi presztízsének és vonzerejének növelése, azok népszerűsítése volt.

A versenyek és a fesztivál szlogenje: „A jó szakma felér egy diplomával!”

Az országos szakmai versenyeket a Nemzetgazdasági Minisztérium által a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gondozásába átadott 39 szakképesítésben hirdettük meg, a nappali tagozaton végzős szakiskolai és szakközépiskolai tanulók számára.

A verseny fordulói  azelődöntők, a  válogatók, és a döntő voltak.

Az elődöntőkön országosan közel 4.600 fő vett részt, melyeket a korábbi éveknek megfelelően a területi kamarák bonyolítottak le.

Az elődöntőkön a legjobb eredményt elérő versenyzők kerültek behívásra a szakmák válogatóiba. A válogatókat szakképző intézmények – a verseny lebonyolítására alkalmas – tanműhelyeiben szerveztük meg. A válogatókon az oda bekerült diákok, 410 versenyző elsősorban gyakorlati illetve gyakorlati jellegű feladatokat oldottak meg.

A végső megmérettetésre, a döntőre a háromnapos Szakma Sztár Fesztiválon került sor, ide 195 diák jutott be A szakmai versenyen a jó eredményt elérők felmentést kapnak a tanév végén esedékes szakmai záróvizsga alól.

Fentiek szerint – a versenyben elért eredménye alapján- az idén a tanulók 82 %-a kapott felmentést a teljes szakmai vizsga letétele alól.

A verseny sikerét közvetlenül 800 közreműködő (versenyfelelősök, szakértők, szervezők, az egyes szakmák versenyét szervező, ún. támogató iskolák tanárai és diákjai) illetve 480 szervezet (szakmai támogató cégek és vállalkozások, szakiskolák, egyesületek, érdekképviseletek) munkája, együttműködése segítette.

A II. SkillsHungary Nemzeti Döntőn három versenyszám válogatójának döntői kerültek megrendezésre, valamint a WorldSkills 2015. évi versenyére a már korábban kiválasztott versenyzők versenyszituációnak megfelelő „bemutatókat” tartottak. A fesztivál látogatói így a WorldSkills Sao Paulo 2015 versenyen induló minden versenyzőt láthatták.

 

Az ápolás és gondozás, a vállalati ICT Team versenyszámokban a 2016. évi göteborgi EuroSkills verseny válogatóinak a döntőin kerültek kiválasztásra az ott induló versenyzők.

A mechatronika versenyszámban a WorldSkills Sao Paulo 2015 verseny végső válogatóján mérte össze tudását a válogató versenyek legjobb két csapata és ez döntötte el, hogy kik képviselik hazánkat a Brazíliában augusztusban megrendezésre kerülő „Szakmák olimpiáján”.

 

A rangos versenyen öt vasi diák is dobogóra állhatott:

Az SZKTV-n Rigó Patrik központifűtés- és gázhálózat-rendszerszerelő, Szombathelyi Műszaki Szakképző Iskola és Kollégium és Viszkeleti Gergő burkoló, Hefele Menyhért Építő és Faipari Szakképző Iskola diákjai elsők lettek szakmájukban, míg Marton Zsolt, géplakatos a Celldömölki Berzsenyi Dániel Gimnázium és Szakképző Iskola Tagiskolájának diákja második lett a versenyen.

Az OSZTV-n két harmadik helyezést értünk el: Gubicza Dóra, SZMSZIK Gépipari Szakközépiskolájának diákja gépgyártás-technológiai technikus, valamint Pergel Benjamin Szombathelyi Műszaki Szakképző Iskola és Kollégium tanulója mechatronikai technikus szakmában.   

 

A fesztiválon ingyenes részvétellel az idén már közel 15 ezer látogató vett részt.

A fesztiválra ez évben közel 15 ezer látogatót vártak. Vas megyéből 13 busszal 650 pályaválasztás előtt álló diák látogatta meg a versenyt, akik az egyes szakmák standján maguk is kipróbálhatták tehetségüket.

 

A Nemzetgazdasági Minisztérium munkatársai a helyszínen interaktív feladatokkal várták az érdeklődő fiatalokat, akik szakmabemutató filmeket nézhettek, szakmatotót, valamint pályaorientációs kérdőíveket tölthettek ki, szakmai tárlatvezetésen vehettek részt. A látogató diákok egyes szakmák standján a nekik szóló feladatokban saját maguk is kipróbálhatták tehetségüket.

A verseny megtekintésével párhuzamosan a látogatóknak népszerű előadók és az iskolák tehetséges diákjai által előadott, szórakoztató műsorszámok megtekintésére nyílt lehetőségük.