Üdvözöljük a

Vas Megyei Gépjárműipari és Elektronikai Szakképzési Fórum alakult | Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Vas Megyei Gépjárműipari és Elektronikai Szakképzési Fórum alakult

Szerző: Pezenhofer-Horváth Zsanett | 2019. január 25.

Szakképzési fórumot hoztak létre megyénkben, a gazdasági kamara összefogásával, az autóipari képzésben érintett gyakorlati képző szervezetek, szakképző intézmények a szakképzés színvonalának emelése és a pályaorientáció támogatása érdekében.

2019. január 16-án a Szombathelyi Műszaki Szakképzési Centrum (SZMSZC) épületében Pénzes Tibor, az Opel Szentgotthárd Kft. megbízott supervizora kezdeményezésére, hat gazdálkodó szervezet, gyakorlati képző (Aptiv Services Hungary Kft, BPW-Hungária Kft, Opel Szentgotthárd Autóipari Kft, Schaeffler Savaria Kft, TDK Hungary Components Kft, iQor Global Services Hungary Kft.), hét szakképző iskola (SZoSZSZC Barabás György Műszaki Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája, SZMSZC III. Béla Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája, SZMSZC Gépipari és Informatikai  Szakgimnáziuma, SZMSZC Nádasdy Tamás Közgazdasági, Informatikai, Műszaki  Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma, SZMSZC Puskás Tivadar Fém- és Villamosipari Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma, SZMSZC Rázsó Imre Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája, SZMSZC Savaria  Szakgimnáziuma és Kollégiuma és a SZMSZC), továbbá a Vas Megyei Kereskedelemi és Iparkamara részvételével 20 fős létszámmal tartotta, alakuló ülését a Vas Megyei Gépjárműipari és Elektronikai Szakképzési Fórum.

 
A fórum létrehozásának szándéka, az autóipari képzésben érintett gyakorlati képző szervezetek, szakképző intézmények és a gazdasági kamara összefogása a képzés színvonalának emelése, a pályaorientáció támogatása, és a minél nagyobb létszámú tanuló műszaki szakképzés felé irányítása érdekében.


Első napirendi pontként Szentgyörgyvári Róbert főigazgató (SZMSZC) vázolta a szakképzést érintő tervezett változásokat: többek közt a kancellária rendszer kialakítása, a szakképzési centrumok összevonása és az ágazatai képzőközpontok létrehozása kapcsán. Tájékoztatójában elővetítette az OKJ tervezett változtatását, a szakképesítések számának jelentős csökkentését.

Második napirendi pontként Nagy Miklós a Schaeffler Savaria Kft. tanműhelyvezetője beszámolt az Ágazati Készség Tanácsban végzett munkájáról, többek közt a már kidolgozott szakmai javaslataikról a munkaerő-piaci igények és a képzési kínálat összehangolása érdekében.


Számos kérdés merült fel a beszámolók során: vizsgáztatás átalakítása; pedagógus utánpótlás problémája; bérfeszültség kérdése; a gimnáziumi felvételi szabályozásának igénye; iskolai, vállalati szakoktatók továbbképzése, stb.

 

Megállapításra került, hogy a munkacsoport fő feladata: a pályaorientáció elősegítése, főként a továbbtanulásban érintett tanulók szüleinek és pedagógusainak hatékony elérésével, tájékoztatásával.


A tervezetten három havonta ülésező Szakképzési Fórum munkáját a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara koordinálja és tölti meg szakmai tartalommal a részvevők javaslatai alapján.