Üdvözöljük a

Vas megyében csökkent a tanulószerződések száma | Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Vas megyében csökkent a tanulószerződések száma

Szerző: Vargáné Krug Ágnes | 2016. december 1.

Az elmúlt évek statisztikai adatait alapul véve megyénkben a tanulószerződések száma csökkenő tendenciát mutat.

 

Az összehasonlításnál figyelembe kell venni azt a tényt, hogy a 2013/2014-es tanévben jelentősen növekedett a tanulószerződések száma a szakképzési törvény változásának köszönhetően, mely lehetővé tette az Egészségügy és a Szociális szolgáltatások szakmacsoport szakképesítéseiben tanulók tanulószerződés kötését. A csökkenés mértéke a korábbi években nem volt drasztikus mértékű, az idei tanévben bekövetkező csökkenés pedig prognosztizálható volt. Ennek oka, hogy a 2015/2016-os tanévben egyszerre fejezték be tanulmányaikat a kifutó rendszerű 2+2-es képzési formában tanulók, valamint az elsőként végzős 3 éves duális szakképzésben résztvevő diákok.

A demográfiai adatok alakulását, a felsőbb évfolyamba lépők létszámadatait figyelembe véve, valamint a beiskolázási adatok alapján sajnos nem pótolható a kieső létszám.

Míg 2013 novemberében 1660 tanulószerződést gondozott a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara képzési csoportja, addig jelenleg 1375 hatályos tanulószerződést tartunk nyilván.

A tanulószerződések legnagyobb arányát a korábbi időszakhoz viszonyítva változatlanul a Vendéglátás-turisztika (21%) és a Gépészet (20%) szakmacsoport, míg jelentős mértékét az Elektrotechnika-elektronika (10%) és a Kereskedelem, marketing, üzleti adminisztráció (10%) szakmacsoport szerződései teszik ki.

A szakképzési törvény 2015. évi változása miatt a felnőttoktatás esti munkarendjében tanulók egy részét is sikerült bevonni a tanulószerződés rendszerébe. Többek között eladó, gyakorló ápoló, kőműves és hidegburkoló, szociális gondozó és ápoló és villanyszerelő szakképesítésekben kötődtek tanulószerződések.

 

Vargáné Krug Ágnes – képzési csoportvezető