Üdvözöljük a

Tanulószerződéses tanulók pénzeli jutatásának emelése 2018. januárjában | Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Tanulószerződéses tanulók pénzeli jutatásának emelése 2018. januárjában

Szerző: Riegler-Nagy Krisztina Donatella | 2018. január 16.

A tanulószerződéssel rendelkező tanulók pénzbeli juttatását 2018. januárjában kétszer szükséges emelni. Egyrészt a minimálbér emelkedésből, másrészt a félév váltásból adódóan.

2018. január 1-jétől a minimálbér összege A 430/2016. (XII.15.) Korm. rendelet értelmében 138.000 Ft-ra emelkedett.

1.    Amennyiben a tanulószerződésben a minimálisan adandó juttatás mértéke %-ban került meghatározásra, csak arra kell figyelmet fordítani, hogy a minimálbér változását figyelembe véve 2018. január 1-jétől megtörténjen az ennek megfelelő emelés.
2.    Amennyiben a tanulószerződésben a minimálisan adandó juttatás mértéke Ft-ban került meghatározásra, ellenőrizni kell, hogy az adott szakképesítésre vonatkozóan megállapított minimálisan adandó mértéket (a jelenlegi minimálbér alapján) eléri-e a Ft-ban meghatározott juttatás.
• Ha igen, akkor megfelel a tanulószerződésben rögzített pénzbeli juttatás mértéke a jelenlegi jogszabályi előírásoknak.

• Ha nem, akkor módosítani szükséges a tanulószerződést! 


A tanév rendjét szabályozó 14/2017. (VI. 14.) EMMI rendelet előírásai alapján a 2017/2018. tanítási év első féléve 2018. január 26-ig tart.

Ennek megfelelően 2018. január 27-től jogosultak a tanulók a tanulószerződésben - sikeres félév teljesítéséhez kötött - meghatározott mértékű emelésre, melyet minden gyakorlati képzőhely az egyedileg kialakított szempontrendszere alapján tesz meg. 


Az emelés mértékének megállapításához szükséges a tanuló félévi teljesítményének, valamint a szempontrendszerben meghatározott feltételek ismerete.


Az első félévet sikertelenül teljesítő tanulókat a sikeres félév teljesítéséhez kötött juttatás emelés nem illeti meg, azonban a minimálbér változás miatti felülvizsgálatot esetükben is el kell végezni, szükség esetén emelni kell!


A fentiek alapján megállapított emelt mértékű juttatások kifizetésére a tárgyhónapot követően legkésőbb 2018. február 10-ig kerül sor.

 

Felmerülő kérdésével forduljon bizalommal szakképzési tanácsadó kollégáinkhoz!