Üdvözöljük a

Tanulószerződéses tanulók pénzbeli juttatásának emelése 2019. januárban | Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Tanulószerződéses tanulók pénzbeli juttatásának emelése 2019. januárban

2019. január 28.

A Szakképzési törvény előírásainak megfelelően a tanulószerződéssel rendelkező tanulók pénzbeli juttatását 2019. januárjában kétszer szükséges emelni. Egyrészt a minimálbér emelkedés, másrészt a félév váltás miatt.

A 324/2018. (XII.30.) Korm. rendelet értelmében a minimálbér összege 2019. január 1-jétől 149.000 Ft-ra emelkedett.

A minimálbér változás miatt az alábbiak szerint kell felülvizsgálni a tanulók pénzbeli juttatását:

  1. Amennyiben a tanulószerződésben a minimálisan adandó juttatás mértéke (tanulószerződés nyomtatvány 9. pont) %-os formában került meghatározásra, csak arra kell figyelmet fordítani, hogy a minimálbér változását figyelembe véve 2019. január 1-jétől megtörténjen az ennek megfelelő emelés.
  2. Amennyiben a tanulószerződésben a minimálisan adandó juttatás mértéke (tanulószerződés nyomtatvány 9. pont) Ft-ban került meghatározásra, ellenőrizni kell, hogy az adott szakképesítésre vonatkozóan megállapított minimálisan adandó juttatás (a jelenlegi minimálbér alapján) eléri-e tanuló jelenlegi Ft-ban meghatározott juttatását.

a)      Ha igen, akkor Önnek nincs teendője a minimálbér változás miatt a tanuló 2019. januári pénzbeli juttatásával kapcsolatban.

b)      Ha nem, az érintett tanulószerződést módosítani szükséges! Ezzel kapcsolatban kérjük, vegye fel a kapcsolatot tanulószerződéses tanácsadójával.

 

Tennivalók a tanulók juttatásával kapcsolatban a félév váltás miatt:

A tanév rendjét szabályozó 13/2018. (VI. 14.) EMMI rendelet előírásai alapján a 2018/2019. tanítási év első féléve 2019. január 25-ig tart.

Ennek megfelelően 2019. január 26-tól jogosultak a tanulók a tanulószerződésben sikeres félév teljesítéséhez kötött – minden gyakorlati képzőhely által egyedileg kialakított szempontrendszer alapján – meghatározott összegű emelésre (tanulószerződés nyomtatvány 11. pont).

Az emelés mértékének megállapításához a képzőnek szükséges a tanuló félévi bizonyítványát, illetve a szempontrendszerben meghatározott érdemjegyeket tartalmazó dokumentumokat megismernie.

 

Az első félévet sikertelenül teljesítő tanulókat a sikeres félév teljesítéséhez kötött juttatás emelés nem illeti meg, azonban a minimálbér változás miatti felülvizsgálatot náluk is el kell végezni, szükség esetén emelni kell.

 

A fentiek alapján megállapított emelt mértékű juttatások utalására elsőként a tárgyhónapot követően legkésőbb 2019. február 10-ig kerül sor.

 

Felmerülő kérdés esetén forduljon bizalommal tanulószerződéses tanácsadóinkhoz.