Üdvözöljük a

Tájékoztató a tanulók számára biztosítandó kedvezményes étkezési lehetőségekről | Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Tájékoztató a tanulók számára biztosítandó kedvezményes étkezési lehetőségekről

2019. január 16.

A 2019. január 1-jétől hatályos adójogszabályok értelmében az Erzsébet-utalványok kedvezményes adózása megszűnt, új kártyát már nem lehet rendelni erre az adóévre.

Kizárólag azok a képző cégek élhetnek még ezzel a lehetőséggel, amelyek 2018. december 27-ig az Erzsébet Utalványforgalmazó Zrt. bankszámlájára utalták a tervezett összeget, még 2018-ban az utalványokat ki is osztották a tanulóknak, vagy az adott összeggel a kártyájuk feltöltése megtörtént.

Az eddigi, a témában rendelkezés álló szakmai vélemények alapján a SZÉP kártya nem elfogadható megoldás, mivel azt a Széchenyi Pihenőkártya kibocsátásának és felhasználásának szabályairól szóló 76/2018. Kormányrendelet, valamint a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény 71. § (5) bekezdés d) pontja szerint csak munkáltató adhatja munkavállalónak. A jogszabályok fogalom-meghatározása alapján a képzőcég a tanuló vonatkozásában nem tekinthető munkáltatónak, a tanuló pedig ilyen értelemben nem munkavállaló.

A következő lehetőségek adottak a tanulók kedvezményes étkeztetésének megoldására:

Személyijövedelemadó-mentes lehetőségek:

    Meleg étkeztetés:

  • Saját helyszínen megoldva (pl. étterem, munkahelyi étkezde, büfé)
  • Külső szolgáltató igénybevételével, pl. ebédrendelés

    Hideg étkeztetés:

  • Képzőhelyen működő szolgáltató által (pl. kereskedelem) biztosított hideg étkezés
  • Külső szolgáltató igénybevétele: élelmiszer vásárlása

 A gyakorlati képzőknek a fenti lehetőségek közül választva kell megtalálniuk a számukra és a tanulók számára is leginkább ideális megoldást. A viszonylag állandó helyszínen tevékenykedő képzőhelyre érdemes inkább meleg ételt rendelni. Ahol ez nem lehetséges, élelmiszer vásárlással célszerű az étkeztetést megoldani.

Megjegyzés: A 4/2002-es OM rendelet szerint meleg vagy hideg élelem formájában biztosítandó kedvezményes étkeztetésnek, mint előírásnak továbbra sem felel meg az, ha ezt a juttatást készpénzben biztosítja a gyakorlati képző. Ezért ez nem javasolt megoldás. Ha a gyakorlati képző a tanulónak a tanulószerződésben rögzített pénzbeli tanulói juttatáson felül nyújt készpénzt, az személyijövedelemadó-köteles juttatás, mert az az Szja. tv. szerint „egyéb nem önálló tevékenységből származó adó- és járulékköteles jövedelemnek” minősül, és a tanulónak személyijövedelemadó-bevallási és -fizetési kötelezettsége keletkezik.