Üdvözöljük a

Pályaorientációs nap Vasváron | Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Pályaorientációs nap Vasváron

Szerző: Firisz Anita | 2018. március 29.

A Vas Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Székhelyintézményének Pályaválasztási tanácsadói és a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara pályaorientációs tanácsadói tartottak élményalapú foglalkozást március 20-án kedden, a vasvári Kardos László Általános Iskolában. Az intézményben először rendezték meg a Pályaorientációs napot, melynek lebonyolításában működtek közre tanácsadóink, s önismereti, szakmaismereti foglalkozást tartottak az 5.-6.-7.-8. osztályos tanulóknak.

Az osztályfőnöki órák azért kedveltek a fiatalok számára, mert eltérnek a megszokott frontális oktatástól, kötetlenebb légkörű, interaktív órák. A diákok játékos formában, jó hangulatban szerezhetnek információkat saját magukról és a szakmákról. A különböző korcsoportok számára különböző játékos feladatokat dolgoztak ki tanácsadóink. Cél az erőfeszítés nélküli tanulás, információszerzés a szakmákról és a jó hangulat megteremtése. Az 5.-6. osztály számára az órák még inkább a saját magukkal való ismerkedésről szólnak, míg a 7.-8. osztályos diákok számára már a pályaválasztás, pályaismeret területe is előkerül.

 

 

 

 

 

 

 

 


A vasvári pályaorientációs napon az alsós diákok is izgalmas és érdekes feladatokban vehettek részt. A reggeli első órában minden osztálynak saját és egyedi menetlevelet kellett készíteni, amit aztán egész nap magukkal kellett hordozniuk. A délelőtt további részében védőnők, rendőrök, fodrászok, kozmetikusok, vadászok, vasutasok és egy hajós kapitány tartott előadást a legkisebbeknek a szakma rejtelmeiről, szépségéről.

A vasvári diákok és pedagógusok is egyöntetűen hasznosnak találták a pályaorientációs napot. A tanulók sok olyan új információval gazdagodhattak, amikkel előtte nem voltak tisztában az egyes szakmákat illetően. Mind a pályaorientációs tanácsadóink, és az egyes szakmákat képviselő előadók törekedtek arra, hogy hivatásukat vonzóan, de őszintén mutassák be a diákoknak. Egy foglalkozás ismertetésénél fontos, hogy ne csak a pozitív, hanem a negatív tulajdonságaival is szembesítsük a képzésre érdeklődőket. Az ilyen és ehhez hasonló rendezvényekkel pedig segítsünk minden fiatalt abban, hogy megtalálja saját helyét a világban.