Üdvözöljük a

Magyar siker a WorldSkills versenyen | Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Magyar siker a WorldSkills versenyen

Szerző: Pesthy Zsuzsanna | 2015. augusztus 17.

 Az immár 65 éves múltra visszatekintő 2 évente megrendezett WorldSkills verseny 2015. augusztus 11-16. között ismét várta a szakmájukban legjobb fiatalokat, hogy egy 4 napos versenyen ,63 ország  több mint 12  versenyzője, köztük 14 magyar mérhesse össze tudását.

Aranyérmet szerzett László Attila (21) bútorasztalos, aki a Celldömölki Berzsenyi Dániel Gimnázium és Szakképző Iskola Tagiskolájának tanulója volt.

A verseny szervezője ezúttal a National Service for Industrial Training (SENAI), mely egyike az 5 legnagyobb, szakoktatással foglalkozó szervezetnek, és melynek fő küldetése, hogy világszerte emelje a szakismeretek és a szakmai továbbképzés színvonalát.

A verseny történetében ez az első alkalom, hogy Dél-Amerikában, mégpedig a braziliai São Paulo-ban rendezik meg rekordszámú résztvevővel. Helyszíne a 400 000 négyzetméteres Anhembi Park, Latin-Amerika egyik legnagyobb rendezvényközpontja.

képek a versenyről:

https://www.flickr.com/search/?tags=Cabinetmaking&w=37581433@N03&sort=date-posted-desc

 

Aranyérmet szerzett László Attila (21) a bútorasztalos, ezüstérmes lett Csongrádi Dávid, az informatikai hálózati rendszergazda kategóriában a Sao Paulóban megrendezett szakmák olimpiáján, a WorldSkills versenyen. László Attila gyakorlati oktatója Busznyák Norbert egyéni vállalkozó.

Kiválósági érmet vett át a Zilahi Krisztián és Balázs Dávid alkotta mechatronikai csapat, Kunfalvi Melinda virágkötő és Mózer Gergely épületasztalos az 500 pont feletti teljesítményért.

 

A WorldSkills fiatal szakemberek világversenyén augusztus 11. és 16. között 63 ország több mint 1200 versenyzője mérte össze tudását 50 versenyszámban, Magyarországot 13 szakmában 14 fiatal szakember képviselte, az eredményt helyi idő szerint a vasárnapi záróünnepségen hirdették ki.

 

Az eredményhirdetést követően Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke elmondta: a hagyományos iparágakban meghatározó szerepet játszottak a magyar versenyzők. Az aranyérmet nyert bútorasztalos szakmában nagy hagyományokkal rendelkező, sikeres országok versenyzőit sikerült megelőzni - emelte ki a kamara elnöke.

Figyelemre méltó, hogy a hazai fogalmak szerinti szakképzésen túlmutat az informatikai hálózati rendszergazda kategóriában szerzett ezüstérem mögötti teljesítmény. Jelzi, hogy elengedhetetlen a szakképzés és a felsőoktatás kapcsolatának erősítése, az átjárhatóság biztosítása a két terület között - mutatott rá Parragh László, példaként említve a mechatronika szakterületet is, amelynek szintén vannak felsőoktatást érintő területei.

 

Fekete Balázs, a Sao Paulóban versenyző magyar csapat vezetője hangsúlyozta, hogy rendkívül erős mezőnyben tudtak a magyar versenyzők érmeket nyerni, eredményesen szerepelni, hiszen a világ több mint hatvan országának jól felkészült 1200 versenyzője között lettek a legjobbak, álltak helyt. A csapat minden tagja, a versenyzők, a felkészítők, a szakértők, szponzorok maximális teljesítményt nyújtottak a versenyen.

Az egész versenyt a szakma iránti tisztelet és alázat kísérte, szinte ember feletti teljesítményt nyújtottak a versenyzők, a magyar csapat résztvevői - mondta Fekete Balázs.

Szilágyi János, az MKIK képzési igazgatója kiemelte, hogy az ázsiai országok által uralt informatikai hálózati rendszergazda versenyben sikerült második helyet elhozni.

 

Néhány szó a versenyről:

 

• A WorldSkills versenyek kétévente, minden páratlan évben kerülnek megrendezésre.

• Minden ország egy versenyzőt vagy versenyzői csapatot nevezhet szakmánként.

• Egy versenyző csak egy WorldSkills versenyen indulhat.

• A verseny hossza: 4 nap, ebből a nettó versenyidő 15 és 22 óra közé esik.

• Az első versenynap a szerda.

• A versenyszámok jellemzően egyéni versenyszámok, de van egy-két olyan szakma, ahol csapatban indulnak a résztvevő országok. Ilyen a mechatronika is.

• A versenyzők korhatára a verseny évében betöltött 22 év, kivétel a mechatronika, ahol 24.

• A versenynek 3 hivatalos nyelve van: az angol, a német és a francia.

• A versenyszámokat, vagyis hogy mely szakmákban lehet indulni a korábbi évek tendenciái, az új trendek és az előregisztráció során jelentkezett részvevők száma együtt határozzák meg.

• A versenyeket öt alappillér a becsületesség, az átláthatóság, a pártatlanság, a partnerség és az innováció jegyében szervezik és bonyolítják.

• A versenyfeladatok szakmától függően már a verseny előtt teljes egészében ismertek lehetnek, azonban alapszabály, hogy amennyiben a feladat ismert azt a verseny előtt legalább 30%-ban meg kell változtatni.