Üdvözöljük a

Általános iskolások pályaválasztása - kutatás | Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Általános iskolások pályaválasztása - kutatás

Szerző: Pesthy Zsuzsanna | 2019. augusztus 27.

Az MKIK GVI Nonprofit Kft. által lebonyolított kérdőíves kutatás az általános iskolák hetedik osztályos tanulóinak továbbtanulás és szakmaválasztás iránti érdeklődését vizsgálja.

A szakemberek 2014-től évente 9000 általános iskolást kérdeznek meg a pályaválasztási elképzeléseikről, s a következő tanévben utánkövetés keretében azt is vizsgálják, hogy az elképzelések mennyiben tudnak megvalósulni.

A pályaorientációs vizsgálat adatfelvételének keretében 9 278 hetedik osztályos tanulót kerestek fel a területi kamarák szakértői.

A tanulók túlnyomó többsége (88%) foglalkozott már a továbbtanulás kérdésével. Közülük a legtöbben (84%) a szülőkkel való beszélgetést választották a tájékozódásra, 66%-uk osztályfőnöki órán, 38%-uk iskolai pályaválasztási rendezvényen, míg 14%-uk kamarai pályaválasztási rendezvényeken szerezte az információkat.

A tanulók 36%-a az általános iskola után gimnáziumban szeretne tovább tanulni. Körülbelül felük szeretne szakmát szerezni: 28%-uk szakközépiskolában, 19%-uk pedig szakgimnáziumban tanulna tovább. A hetedikesek 18%-a ugyanakkor még nem gondolkozott a továbbtanuláson.

A tanulók 35%-a felsőfokú végzettséget, diplomát szeretne szerezni. 32%-uk szakmát és érettségit, 13%-uknak a szakmaszerzés, 9%-uknak pedig az érettségi megszerzése a célja. A tanulók 1%-a gondolja úgy, hogy legfeljebb a 8 általánost szeretné befejezni, 11%-uk pedig azt válaszolta, hogy még nem tudja, hogy mi az a legmagasabb végzettség, amit szeretne elérni.

 

A 2019. év kutatási eredményei itt tekinthetők meg:

https://mkik.hu/index.php/palyavalasztassal-kapcsolatos-kutatasok