Üdvözöljük a

A GVI elemzése a tanulószerződésekről | Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

A GVI elemzése a tanulószerződésekről

Szerző: Pesthy Zsuzsanna | 2015. március 18.

2013 végére már 50 ezer olyan diák volt Magyarországon, aki valamilyen vállalatnál tanulószerződéssel gyakorlati képzésben vehetett részt. Ilyen szerződést jellemzően olyan vállalat köt a diákokkal, amely közepes- vagy nagyvállalat, magyar tulajdonban van, az iparban tevékenykedik és a Közép-magyarországi Régióban található. Egyebek mellett ez derült ki az MKIK GVI elemzéséből.

A tanulószerződéssel alkalmazott diákok száma az elmúlt években egyre nőtt, ám eddig nem készült olyan vizsgálat, amely felmérte volna, hogy milyen vállalatok és milyen arányban alkalmazzák őket. A mostani  elemzést a Nemzeti Munkaügyi Hivatal és az MKIK Gazdaság és Vállalkozáskutató Nonprofit kft. által végzett Rövidtávú munkaerő-piaci prognózis kutatás felvételének adatai tették lehetővé.

A rendelkezésre álló adatok felhasználásával az is megvizsgálható volt, hogy jellemzően milyen vállalatoknál találhatóak tanulószerződéses tanulók. Az adatfelvétel reprezentatív, így mind a gazdasági ág mind a vállalati nagyság szerinti elemzés lehetővé vált. Ez a legnagyobb minta-elemszámú vállalati felvétel a hazai munkaerő-piaci előrejelzéssel és a vállalatok üzleti kilátásaival foglakozó kutatások között. Az adatfelvételre félévente kerül sor, az elmúlt években minden esetben személyes megkérdezés keretében közel 7000 magyarországi vállalkozás vezetője válaszolt a kutatók kérdéseire.

A gazdasági ágak szerint végzett elemzés eredményeiből látható, hogy a tanulószerződéssel gyakorlati képzésben részt vevő tanulókat alkalmazó vállalatok legnagyobb arányban ipari tevékenységgel foglalkoznak. A tanulószerződéses tanulókat foglalkoztató ipari vállalatok aránya a vizsgált időszakban folyamatosan növekedett: 2010-ben 34% volt, 2014-re pedig 44%-ra nőtt. Az ipari vállalatokat a szolgáltatásokat nyújtó, majd pedig a kereskedelemmel foglalkozó vállalatok követik. Az előbb említett három kategória lefedi a vizsgált vállalatok több, mint 90%-át. A maradék két kategóriát tekintve látható, hogy a tanulószerződéses tanulókat alkalmazó vállalatok átlagosan 5%-a építőipari és mindössze 2-3%-a mezőgazdasági vállalat.

A vállalatok méretét vizsgálva az elemzés kimutatta, hogy körülbelül kétharmaduk több, mint 50 főt és kevesebb, mint 1000 munkavállalót alkalmaz. Emellett a tanulószerződéses tanulókat alkalmazó vállalatok között relatíve sok olyan van, amely nem rendelkezik külföldi tőkével, illetve, amely a Közép-magyarországi régióban helyezkedik el. (Ez utóbbi adat leginkább úgy értelmezehtő, hogy itt több vállalat alkalmazott kevesebb diákot.) A létszámfelvételi szándékokra vonatkozó eredmények azt mutatják, hogy a tanulószerződéses tanulókat alkalmazó vállalatok legnagyobb része 2015-ben nem tervez változtatni a létszámán, tehát ezek alapján várhatóan a tanulószerződésesek iránti keresletük sem fog változni.

A tanulószerződéses tanulók számának megoszlását tekintve megfigyelhető, hogy a 2011-es évet kivéve, a legtöbb tanuló ipari vállalatnál vett részt gyakorlati képzésben. Vállalatméret szerint a tanulószerződéses tanulók mintegy 90%-át közepes és nagy cégeknél (több mint 50 főt alkalmazó vállalatoknál) képezték. Leginkább tisztán magyar tulajdonban lévő cégeknél voltak tanulók. A vállalatok földrajzi elhelyezkedését tekintve és az egyes régiókban alkalmazott tanulók összlétszámát vizsgálva az alkalmazás országosan egyenletes volt. Nem található olyan régió, ahol jellemzően magasabb vagy alacsonyabb a tanulószerződésesek aránya a többihez képest. A létszámfelvételi szándékokra vonatkozó eredmények alapján egyébként a létszám változtatását nem tervező vállalatoknál találhatóak legnagyobb számban tanulószerződéses tanulók.

 

A GVI teljes tanulmánya http://gvi.hu/kutatas/400/a_tanuloszerzodeseket_koto_vallalatok_profilja

linken érhető el.

Kapcsolódó anyagok: