Üdvözöljük a

A felnőttképzés új szabályozása - Felnőttképzési kézikönyv | Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

A felnőttképzés új szabályozása - Felnőttképzési kézikönyv

Szerző: Pesthy Zsuzsanna | 2014. november 28.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara kezdeményezésére megjelent az új felnőttképzési rendszer jogszabályait ismertető kézikönyv a felnőttképzéssel foglalkozó szakértők, a képzőintézmények és a gazdálkodó szervezetek részére.

A 2013. szeptember 1-jével hatályba lépett új felnőttképzési törvény alapjaiban változtatta meg a felnőttképzés minden folyamatát, területét. Változott a felnőttképzésben részt vevő szervezetek feltételrendszere: az OKJ szerinti-, egyéb szakmai-, nyelvi-, és támogatott egyéb képzéseket megvalósító felnőttképzést folytató intézményeknek fokozatosan át kell térniük az akkreditációs rendszerről a hatósági engedélyezési rendszerre. Az új rendszerre történő átállás a képző intézmények számára jelentős szakmai kihívást és nagy anyagi megterhelést jelent.

Az engedélyeztetés kétlépcsőssé vált, először el kell fogadtatni, nyilvántartásba vetetni a programkövetelményt, és a nyilvántartásba vételt követően lehet képzési programot készíteni, jóváhagyatni. Az új felnőttképzési törvény hatálya alá tartozó intézményeknek, szervezeteknek új minőségbiztosítási követelményeknek kell megfelelniük, amelyre vonatkozó keretrendszer jogszabályban rögzített.

 A szigorítás oka a kiterjedt akkreditált felnőttképzési program átláthatatlansága, mely nem segítette elő a képzésben részt vevők munkaerőpiaci elhelyezkedését, sok esetben csak a képző intézmények profitáltak a nagyszámú képzésből.

A felnőttképzési tevékenység kiterjedt és differenciált formáihoz a törvény felnőttképzési szakértő vagy felnőttképzési programszakértő kötelező igénybevételét írja elő. A szakértői tevékenységhez való engedélyt a hatóság vagy a Kamara adja ki. Ugyancsak jogszabály írja elő ezen szakértők kötelező, folyamatos továbbképzését és hatósági ellenőrzését. Az új rendszer egyértelműen megkövetelte a vizsgarendszer szigorítását is, felerősödött a szereplők feladata, felelőssége.

Az MKIK felkérésére született kiadvány célja, hogy zökkenőmentesebbé tegye a közreműködő testületek, intézmények, szakértők munkáját az átmeneti időszakban. A könyv tájékoztatást ad a szakképzés felnőttképzési törvény hatálya alá tartozó formáiról, elbírálásáról, a végrehajtás rendjéről, melyek alkalmazását megkönnyíti a vonatkozó jogszabályok csatolt jegyzéke.

A kiadvány hasznos nemcsak a felnőttképzéssel, szakképzéssel foglalkozó szakértőkör, képzőintézmények, gazdálkodó szervezetek, de a területi kamarai munkatársak számára is!

 

A kézikönyvet PDF formában a mellékletben tudják elérni!