Üdvözöljük a

2019 januárjában hatályba lépett szakképzést érintő jogszabály változások | Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

2019 januárjában hatályba lépett szakképzést érintő jogszabály változások

2019. január 16.

Januártól az Innovációs és Technológiai Minisztérium hatáskörébe tartozó szakképzési centrumok esetében bevezették a felsőoktatásból korábban megismert kancelláriarendszert. A kancellár felel többek közt a szakképzési centrum gazdasági, pénzügyi, munkaügyi, jogi, igazgatási tevékenységéért. A centrumok főigazgatóinak elsődleges feladata pedig az általuk irányított intézmény szakmai tevékenységének irányítása, oktatási színvonalának felügyelete.

A Szakképzési törvény bevezette a zárt rendszerű elektronikus távoktatás lehetőségét, mely az elméleti képzési ismeretanyag oktatását digitális tananyag formájában informatikai hálózaton keresztül valósítja meg.

Pénzügyi elszámolást érintő változás a szakképzési hozzájáruláshoz kapcsolódóan, hogy a nappali rendszerű, szakgimnáziumi képzés 11-12. évfolyamán köthető tanulószerződések esetében a gyakorlati képzési normatíva 50%-os mértékű lett.

A gyakorlati képzési normatíva négy szakképesítés esetében változott meg. Vas megyében ez jelenleg a szoftverfejlesztő szakmában megkötött tanulószerződéseket érinti.

Kérdéseivel, keresse szakképzési tanácsadóinkat!

 

 

Források:

  • 2011. évi CLXXXVII. törvény a szakképzésről
  • 2011. évi CLV. törvény a szakképzési hozzájárulásról és a képzés fejlesztésének támogatásáról
  • 280/2011. (XII. 20.) Korm. rendelet a gyakorlati képzés költségeinek a szakképzési hozzájárulás terhére történő elszámolásánál figyelembe vehető gyakorlati képzési normatívák mértékéről és a csökkentő tétel számításáról
  • 2018. évi CIV. törvény egyes kutatás-fejlesztéssel, valamint szakképzéssel összefüggő törvények módosításáról