Üdvözöljük a

A pályázó vállalkozásokat is érinti a Közbeszerzési törvény legújabb módosítása | Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

A pályázó vállalkozásokat is érinti a Közbeszerzési törvény legújabb módosítása

2015. október 27.

2015. november 1-től új közbeszerzési szabályokat kell alkalmazni a vállalkozásoknak is az EU-s  támogatásból megvalósított projektek esetében. Az új Közbeszerzési Törvény (2015. évi CXLIII. számú tv.) 5. § (3) bekezdése alapján bővül az ajánlatkérők köre, így a pályázók és nyertesek szélesebb körének kell majd a közbeszerzési törvény szerint eljárni a projektmegvalósítás során.

Bár a korábban megszokott uniós és nemzeti értékhatárok – kisebb változtatásokkal – továbbra érvényben maradnak, fontos változás, hogy ezektől függetlenül minden olyan esetben, ahol a támogatás meghaladja a 25 millió forintot közbeszerzési eljárás lefojtatására lesz szükség.

Ez azt jelenti, hogy a 25 millió Ft támogatást maghaladó fejlesztések (szolgáltatás-megrendelés, árubeszerzés vagy építési beruházás) esetén közbeszerzési eljárást kell lefolytatnia az egyébként Kbt. hatálya alá nem tartozó szervezetnek, így a vállalkozásoknak is (új Kbt. 5.§ (1) bek.).

Példa:

 

  • 30%-os támogatás mellett egy 100 millió forint értékű esztergagép november 2-án történő beszerzése esetén közbeszerzési eljárást kell lefolytatni, mert a támogatás 30 millió forint, tehát kell közbeszerzési eljárást lefolytatni.
  • 70%-os támogatással beszerzésre kerül egy 20 millió forint értékű targonca. Ebben az esetben nem kell közbeszereztetni, hiszen a támogatás nem éri el a 25 millió forintot, azaz nem kell közbeszerzési eljárást lefolytatni.

Fontos tudni, hogy a megszokott pályázati szabályoktól eltérően abban az esetben is közbeszerzés köteles a beszerzés, amennyiben a projektnek csak egy része kerül törvény hatálybalépést követően megrendelésre, ha az erre a részre jutó támogatás meghaladja a 25 millió forintot. Nem elég tehát egy eszköz megrendelésével elindítani a projektet, ez nem mentesíti a pályázót a közbeszerzéssel kapcsolatos kötelezettségek alól.

 

Egyúttal arra is felhívjuk a figyelmüket, hogy továbbra is érvényes az a szabály, hogy csak a pályázat benyújtását követő naptól kezdhető meg a beruházás.

 

Természetesen még rengeteg nyitott kérdés van a témában, azonban a jelenlegi információink alapján a közbeszerzési kötelezettség a legtöbb pályázatot érinteni fogja, sajnos lassítva azok megvalósítását.

 

Forrás: MAPI Magyar Fejlesztési Iroda Zrt.