Üdvözöljük a

Kiadványok, tanulmányok | Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Kiadványok, tanulmányok

Szerző: Nagy.Zsanett | 2014. április 1.

MKIK GVI

 

Az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet (MKIK Gazdaság és Vállalkozáskutató Nonprofit Kft.) olyan non-profit, független kutatóműhely, amely elsősorban alkalmazott közgazdasági kutatásokat folytat. Célja, hogy elméletileg és empirikusan megalapozott ismereteket és elemzéseket nyújtson a magyar gazdaság számos területéről és a magyar vállalkozások helyzetét és kilátásait befolyásoló gazdasági és társadalmi folyamatokról. Az intézet Magyarországon piacvezető a vállalati empirikus vizsgálatok és ezen belül a konjunktúra vizsgálatok terén: évente mintegy 17000 cég kérdőíves felmérését végezzük el több módszer (személyes lekérdezés, telefonos vizsgálat, on-line lekérdezés) segítségével.

 

Az intézetet a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 1999 márciusában alapította abból a célból, hogy a kutatóműhely aktívan részt vállaljon a gazdasági döntéshozatalban azáltal, hogy információt és strukturált adatokat szolgáltat a bel- és külpiacokról, valamint a kamarai tagsággal rendelkező vállalatok jelenlegi és várható üzleti helyzetéről. Az intézet két értelemben is hálózati szervezetként működik. Egyrészt munkájában, kutatási programjainak megvalósításában bátran támaszkodhat a kamarai tagvállalatok vezetőinek együttműködésére és aktív közreműködésére - ez a magyarországi GDP körülbelül 60%-át megtermelő több, mint 35 000 vállalattal való kapcsolatot jelent - és a területi kamarák szakértőinek hálózatára. Másrészt viszonylag kis állandó apparátus mellett működik úgy, hogy munkája során egyetemek és tudományos kutatóintézetek kutatóinak, szakértőinek hálózatát is igénybe veszi.

 

Az intézet elkötelezett a minőségi elemzések készítése iránt és elsősorban közjavakat termel. Ennek megfelelően - az átláthatóság elősegítésének érdekében - törekszenek arra, hogy megkönnyítsék az elsődleges adatbázisokhoz és az intézet kutatási eredményeihez való hozzáférést. Minden kutatási eredményüket hozzáférhetővé tették a honlapukon (http://gvi.hu/) pdf formátumban.

Csatolt állományok: