Üdvözöljük a

Megszületett a szakmaszerkezeti döntés | Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Megszületett a szakmaszerkezeti döntés

Szerző: Nagy Zsanett| | 2014. január 27.

A Kormány a szakképzésről szóló törvény felhatalmazása alapján hozza meg tanévenként a szakmaszerkezetre vonatkozó döntését, azaz az állam által finanszírozandó iskolai szakképzésre vonatkozó beiskolázás kereteit. A Magyar Közlöny 225. számában megjelent a 2014/2015. tanévre vonatkozó szakmaszerkezeti döntést tartalmazó 562/2013. (XII. 31.) Korm. rendelet.

 

 

A szakmaszerkezeti döntés hivatott érvényesíteni a munkaerő-piaci igényeket az állam által támogatott képzések körében, figyelembe véve a gazdasági trendeket is. Közvetlen célja, hogy fenntartótól függetlenül ne kaphasson állami támogatást egy iskola sem olyan képzésre, amelyre a munkaerőpiacnak nincs szüksége. A döntés másik eleme az ún. hiány-szakképesítések megyénkénti meghatározása, amely a fiatalok piacképes szakmaválasztását is orientálja, ugyanis a hiányszakmát tanulók szakiskolai tanulmányi ösztöndíjban részesülnek.

A Kormány szakmaszerkezetre és hiányszakmák meghatározására vonatkozó döntése a megyei fejlesztési és képzési bizottságok javaslatai, valamint további hosszú és széleskörű egyeztetések alapján született meg. A hosszas egyeztetésnek köszönhetően a kormányrendelet a minisztériumok által képviselt szakterületi szempontokat és a fenntartók által az egyeztetés keretében jelzett igényeket messzemenően figyelembe vette.