Üdvözöljük a

Villanyszerelési és vízközmű bekötési bejelentési kötelezettség 2017. szeptember 1-től | Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Villanyszerelési és vízközmű bekötési bejelentési kötelezettség 2017. szeptember 1-től

2017. augusztus 29.

Szeptember elsejétől kell bejelenteni a villaszerelési, illetve vízközmű-bekötési tevékenységet a műszaki biztonsági hatóságnál.

A részleteket a villanyszerelők bejelentéséről és nyilvántartásáról szóló 219/2017. (VII. 31.) kormányrendelet valamint a víziközmű-bekötést végző személyek bejelentéséről és nyilvántartásáról szóló 220/2017. (VII.31.) kormányrendelet tartalmazza.

A kormányrendeletek szerint a tevékenységet egy nyomtatványon kell bejelenteni, amelyhez csatolni kell meghatározott képesítés és gyakorlati idő meglétét igazoló okiratokat. A tevékenységet csak az végezheti, aki rendelkezik legalább egymillió forint értékű felelősségbiztosítással, valamint nyilatkozik arról, hogy az alkalmazott technológiához jogszabályban előírt feltételeknek megfelel.

Gazdasági társaság és egyéni cég akkor végezheti a tevékenységet, ha az azt ellátó munkavállaló rendelkezik megfelelő képesítéssel és gyakorlati idővel.

A hatóság megtiltja a tevékenység végzését, ha a szerelő nem felel meg a feltételeknek, vagy súlyosan megsértette a villany-, vízközmű-, vagy csatornabekötési szerelői tevékenység végzésére vonatkozó szakmai szabályokat, amellyel az élet és testi épség veszélyeztetését okozta, vagy jelentős anyagi kárt okozott.

Megtiltható a tevékenység végzése akkor is, ha a szerelő nem a felülvizsgált tervdokumentációnak, illetve nem az előírásoknak megfelelően végezte el a munkát. A tevékenységet egy év elteltével lehet újból végezni.

 

A Vas megyei vállalkozók a kormányrendeletek 1. számú mellékletét ( A villanyszerelői nyilvántartásba vételre irányuló bejelentés adattartalma, valamint  A vízszerelői nyilvántartásba vételre irányuló bejelentés adattartalma)  nevű nyomtatványokat a Fővárosi Kormányhivatal Műszaki Felügyeleti Osztályához nyújthatják be.

Honlap: http://www.mkeh.gov.hu/

Részletek: http://mkeh.gov.hu/piacfelugyeleti_muszaki/nyilvantartas_muszaki

 

Rendeletek:

219/2017. (VII. 31.) Korm. rendelet a villanyszerelők bejelentéséről és nyilvántartásáról:

http://njt.hu/cgi_bin/njt_doc.cgi?docid=203438.341973

 

220/2017. (VII. 31.) Korm. rendelet a víziközmű-bekötést végző személyek bejelentéséről és nyilvántartásáról:

http://njt.hu/cgi_bin/njt_doc.cgi?docid=203439.341975

 

Fővárosi Kormányhivatal Műszaki Felügyeleti Osztály , 1124 Budapest, Németvölgyi út 37-39.

Telefon: +36 1 4585 862; Telefax: +36 1 4585 949;

E-mail: mfo@bfkh.gov.hu