Üdvözöljük a

Változik az illetéktörvény! Új mentességek 2017. március 1-től | Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Változik az illetéktörvény! Új mentességek 2017. március 1-től

Szerző: Pesthy Zsuzsanna | 2017. február 28.

Módosítja a kormány az illetékekről szóló törvényt. A parlament elé terjesztett javaslat célja a közigazgatási hatóságok által lefolytatott eljárások során fizetendő egyes illetékek és igazgatási szolgáltatási díjak megszüntetése a vállalkozások adminisztratív terheinek csökkentése érdekében.

Mentesülnek az illeték megfizetése alól azok, akik az egyéni vállalkozók nyilvántartásában szereplő adatokról állíttatnak ki hatósági bizonyítványt, vagy kft.-t, egyéni céget, közkereseti, betéti társaságot jegyeztetnek be a cégbíróságon. Utóbbi ügycsoportban közzétételi költségtérítést sem kell fizetni.

Az Itv. módosításával összhangban a cégnyilvánosságról, a bírósági cégeljárásról és a végelszámolásról szóló 2006. évi V. törvény módosításával megszűnik a közzétételi költségtérítés is megszűnik – a cégbírósági eljárás illetéke mellett – a korlátolt felelősségű társaság, az egyéni cég, a közkereseti társaság és a betéti társaság bejegyzése esetén.

A módosítások – az előterjesztés szerint – 2017. március 1-jén lépnének hatályba.

 

Így szüneteltethető az egyéni vállalkozás:

2017. január 1-jétől az egyéni vállalkozói tevékenység szüneteltetése legfeljebb 2 év lehet.

Az egyéni vállalkozóról és az egyéni cégről szóló 2009. évi CXV. törvény (továbbiakban: Evct.) 18. §-a alapján az egyéni vállalkozók nyilvántartásában szereplő egyéni vállalkozó a tevékenységét legalább 1 hónapig és legfeljebb 2 évig szüneteltetheti. Ez a szabály azokra vonatkozik, akik 2016. december 31-ét követően kezdik el a tevékenységüket szüneteltetni.

 

Az egyéni vállalkozói tevékenység szüneteltetését és a szüneteltetés végén a tevékenység folytatását be kell/kellett jelenteni – elektronikus úton – a fővárosi, megyei kormányhivatal járási, (fővárosi kerületi) hivatalánál.

Amennyiben a 2 év elteltével az egyéni vállalkozó nem jelentette be az egyéni vállalkozói tevékenység folytatását, akkor a magánszemély egyéni vállalkozói jogállása megszűnt/megszűnik.

 

forrás:adozona.hu