Üdvözöljük a

Tájékoztató a Munkaügyi Tanácsadó és Vitarendező Szolgálatról | Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Tájékoztató a Munkaügyi Tanácsadó és Vitarendező Szolgálatról

2017. január 4.

A GINOP 5.3.3-15 pályázati konstrukció keretében létrehozott Munkaügyi Tanácsadó és Vitarendező Szolgálat elsődleges célja, hogy hozzájáruljon a kollektív munkaügyi kapcsolatok működéséhez hazánkban. Egyik feladata, hogy segítse a kollektív érdekviták szereplőit abban, hogy kölcsönösen előnyös megállapodásokat tudjanak kötni egymással, figyelembe véve és tiszteletben tartva a másik fél érdekeit. Másik célja, hogy még a viták kialakítása előtt támogassa a felek kommunikációját, tanácsokat adjon, és segítse a közös álláspont kialakítását.

A Szolgálat a kollektív munkaügyi vitás helyzetek feloldására, és azok kialakulásának megelőzésére jött létre. Ebből következően a kollektív munkaügyi kapcsolatok szereplői, különösen a szakszervezetek, üzemi tanácsok és munkáltatók tudják igénybe venni a közreműködését. A nagyvállalatok mellett a KKV szektor, a versenyszféra mellett a tág értelemben vett közszféra munkáltatói és munkavállalói számára is elérhető a Szolgálat. Az egyéni vitás kérdések rendezése viszont nem tartozik a hatáskörébe. A Szolgálat tagjaiból álló régiós névjegyzék személyi összetétele a szakmai - munkajogászi - hozzáértésre és függetlenségre is garancia kíván lenni. 

 

A Szolgálat a Felek közös kérelmére az alábbi eljárásokat folytatja le:

 

-          tanácsadás

-          békéltetés

-          közvetítés

-          egyeztetés

-          döntőbíráskodás.

 

A Szolgálat eljárása a felek részére díjmentes.

 

Az eljárás a félnek az elektronikus felületen beküldött kérelmével indul, amely az alábbi linken érhető el:

http://jogpontok.hu/WebPageShow.aspx?MN=JogsegelyAlternativVitarendezes&PN=JogsegelyAlternativVitarendezesUrlap

 

A Szolgálatról egy rövid bemutatkozó interjú itt olvaható (Kun-Szabó-Takács):

http://munkajog.hu/rovatok/munkahely/ingyenes-vitarendezo-szolgaltatas-indult

 

Munkaügyi Tanácsadó és Vitarendező Szolgálat Szervezeti, Eljárási és Magatartási Kódexe és a Szolgálat tagjainak Névjegyzéke az alábbi linken érhető el:

http://jogpontok.hu/download/vitarendezes__kodex.pdf

 

A Szolgálat jogi hátterét a 320/2014. (XII.13.) Korm. rendelet biztosítja. (MK 2016.11.11.).

 

A megvalósításban a kis- és közepes vállalkozások munkáltatói érdekképviseletei: a Magyar Iparszövetség (OKISZ), az Ipartestületek Országos Szövetsége (IPOSZ), az Általános Fogyasztási Szövetkezetek és Kereskedelmi Társaságok Országos Szövetsége (ÁFEOSZ-COOP), valamint a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetsége (KISOSZ), míg szakszervezeti oldalról a Munkástanácsok Országos Szövetsége és az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés működnek együtt. A Közép-Magyarország régió tekintetében a projektben közreműködő, nem konzorciumi partnerként a Nemzetgazdasági Minisztérium Munkaerőpiacért és Képzésért Felelős Államtitkársága jár el.