OTP 2020 EU Fejlesztési Hitel

2018. február 14.

Az elmúlt években óriási vállalkozásfejlesztési hullám indult el a kkv-k körében, ami főként az elérhető uniós- és állami támogatásoknak köszönhető. A 2014-2020 közti uniós költségvetési ciklusban csaknem 9000 milliárd forint támogatáshoz juthatnak a magyar vállalkozások. Mivel 2020 után várhatóan csökkenni fognak az elérhető, vissza nem térítendő támogatások fontos, hogy a teljes keretösszeg, hatékonyan hasznosuljon a hazai gazdaságban.

2017-ben kihirdetésre került minden pályázati felhívás az EU 2014-2020-as költségvetéséhez kapcsolódóan. A támogatás elnyeréséhez, illetve hatékony felhasználásához a vállalkozásoknak megfelelő saját forrással is rendelkezniük kell. Az európai uniós támogatások ugyanis jellemzően csak utófinanszírozást biztosítanak a megvalósítandó projektekhez, vagy a részben megvalósult szakaszaihoz. Az előleg megteremtése azonban sok esetben problémát okozhat a pályázóknak. Éppen ezért a sikeres forrásfelhasználás, valamint a versenyképesség erősítésének érdekében a vállalati hitelezés hatékonyabbá tétele kiemelten fontos feladata a pénzintézeteknek.

 

A 2014-2020-as uniós költségvetési ciklusban rekordnagyságú, mintegy 9000 milliárd forintos támogatási összeghez juthatnak a magyar vállalkozások. Az OTP Bank 2020 EU Fejlesztési Hitel keretében a pályázóknak lehetőségük nyílik a pályázathoz kapcsolódóan finanszírozást is igénybe venni. Ez nagy terhet vesz le azoknak a vállalkozásoknak a válláról, amelyeknek amúgy nem lenne kellő tőkéjük a beruházás megkezdéséhez. „A szolgáltatás emellett 150 millió forintig minden pályázati költséghez fedezetet nyújt az igénylők számára. Az előlegek igénylése, valamint felhasználása terén pedig a bank szakértői folyamatos pályázatmenedzsment-tanácsadással segítik a források eredményes felhasználását” - hangsúlyozták az OTP Business szakértői.

 

Az OTP 2020 EU Fejlesztési Hitel előnyei:

  • egyszerű, rugalmas konstrukció,
  • nincs önerő elvárás
  • az Európai Unió 2014-2020-as támogatási ciklusában kiírt, magyarországi nyertes pályázatokhoz igényelhető,
  • ingatlan vásárlás finanszírozására is használható, amennyiben a megvásárolni kívánt ingatlan a kölcsönt kérő vállalkozás tulajdonába kerül és a kölcsöncélnak megfelelően, tevékenységéhez kapcsolódóan használja a kölcsön futamideje alatt,
  • a hitel költségeit elszámolhatja vállalkozásában.