Üdvözöljük a

Nemcsak tudást, karriert is adunk! | Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Nemcsak tudást, karriert is adunk!

2017. február 6.

Stratégiai együttműködési megállapodást írt alá az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara 2017. február 6-án az ELTE Savaria Egyetemi Központ székhelyén. Az országban ez az első ilyen megállapodás területi kamara és egyetem között - a társadalmi hasznosság jegyében -, hogy ne csak tudást, hanem valódi karrierlehetőségeket biztosítson a felsőoktatás a fiatalok számára, olyan ismereteket szolgáltasson, amelyek közvetlenül hasznosíthatók a gazdaságban.

- A Savaria Egyetemi Központ integrációjával nemrég egy új fejezet kezdődött egyetemünk életében. Az iparral való együttműködésben az ELTE-nek sok tapasztalata van, de más jellegű, mint az itteni. Itt egy egységes régióról van szó, ennek az igényeit kell feltérképezni. Hasznára akarunk lenni a gazdaságnak, többek akarunk lenni, mint egyszerű képzőhely, partnerek akarunk lenni. Ennek szeretnénk határozott keretet adni ezzel a szerződéssel – mondta ünnepi beszédében prof. dr. Mezey Barna, az ELTE rektora.

- A tudomány és a gazdaság közötti kapcsolatok építésében mérföldkő ez a megállapodás. Keressük azokat az utakat, amelyek megkönnyítik az új munkaerő beállítását a gazdaságba. A duális képzés elindításával megkezdődött egy folyamat, amely azt adja a fiataloknak, hogy az életút során törés nélkül lehet a munka világába bekapcsolódni, hiszen az elméleti oktatással párhuzamosan a gyakorlati képzést is megkapják – hangsúlyozta a rendezvényen Kovács Vince, a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

- A magyar felsőoktatás extenzív korszaka ért most véget. Már öt éve véget ért, csak a szereplők jó része nem ismerte fel – emelte ki dr. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a megállapodás aláírása után. – Eddig az volt a cél, hogy minél több kapacitást hozzanak létre az egyetemek, miközben a hallgatók száma drasztikusan lecsökkent. Az 550 fős kapacitásra jelenleg 290 ezer hallgató van, és 2020-ra várhatóan tovább csökken a hallgatók létszáma 250 ezerre. Ez az állapot nem fenntartható. Ezért most egy intenzív szakasz jön a felsőoktatásban, lényeges, hogy milyen színvonalú lesz az oktatás. Tudományos képzés tekintetében a Savaria Egyetemi Központ jobb partnert nem is találhatott volna, mint az ELTE-t. Nagy kérdés, hogy a természettudományos és a tanárképzés hogy fog találkozni egymással. A tanárképzés nekünk kiemelten fontos, mert jó oktatás nélkül nem lehet versenyképes egy gazdaság.

- Azt képviseltük és képviseljük, hogy ne csak tudást, hanem valódi karrierlehetőségeket biztosítsunk a fiatalok számára, olyan ismereteket szolgáltassunk, amelyek közvetlenül hasznosíthatók a gazdaságban. Nem titkos tervünk, hogy szeretnénk látni a kutatások mielőbbi megjelenését az egyetemen, műszerközpont kialakítását is tervezzük – mondta zárszavában dr. Németh István, az ELTE szombathelyi koordinációs rektorhelyettese.

 

 

 

 

Forrás: https://www.facebook.com/elte.sek/?hc_ref=NEWSFEED&fref=nf