Üdvözöljük a

MUNKAERŐ PROBLÉMÁK NÉLKÜL | Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

MUNKAERŐ PROBLÉMÁK NÉLKÜL

Szerző: Pesthy Zsuzsanna | 2017. április 10.

Munkaerő, problémák nélkül ? Nincs olyan hely a világon, ahol egy korszerű vállalkozásnak ne kellene HR stratégiával rendelkeznie, ahol nem kellene magas szintű szakmai hozzáértéssel kiválasztania és az aktuális irányzatok hullámain - employer branding - megtartania az értékes és képzett munkaerőt.

 

Munkaerő, problémák nélkül egy nem létező helyzet. Munkaerő problémák nélkül egy elérhető cél. A munkaerő probléma, a munkaerő hiány helyzeten igenis lehet javítani. Lehet azon javítani, hogy van-e a célfeladatra jelentkező alkalmas munkaerő vagy a jelenlegi helyzet esetén nincs kínálat, amiből lehetne választani. Jelenleg a mai hazai képzett munkaerőpiac keresleti, nem pedig kínálati piac.

 

Ezen kíván segíteni a „Az ukrán állampolgárok hazai hiányszakmákban történő foglalkoztatása”

elnevezésű munkaerő piaci program.

 

A mai hazai versenyszférában nehéz helyzetben van az a munkáltató, aki a csúcstechnológiát képviselő technológiájára dolgozni akaró, megbízható, képzett munkaerőt akar találni. Ugyanúgy hiány van a minősítéssel rendelkező hegesztőkből, mint ahogy a gyártósori operátorokból is. A tavalyi évben a magyarországi munkáltatók közel hatvan százaléka küzdött szakember hiánnyal. Ez a tavaly előttihez képest tíz százalékos, az öt évvel ezelőttihez képes viszont már közel negyven százalékpontos emelkedést jelent.

 

A hazai munkaerő piaci helyzeten javítani szándékozó kezdeményezés keretében két irányú szakmai munka folyik. Egyrészt elsősorban a Kárpátokon túli ukrán területeken másrészt ezzel párhuzamosan Magyarországon. Ukrajnában a munkaerő toborzás tárgyi és személyi feltételeinek kialakítása valamint ezt támogatandó, a magyarországi munkalehetőségre történő figyelem felhívás klasszikus és komplex marketing kampány formájában. A program hazánkban egy tizenhárom helyszínt érintő országos szakmai konferencia sorozatot jelent. A konferenciákra az érintett térség vállalatainak döntéshozó csúcsvezetői és HR szakemberei hivatalosak. A rendezvényeken az érintettek tájékoztatást szerezhetnek az eddigi pozitív tapasztalatokról, hisz már több, mint ezer ukrán munkavállaló dolgozik az itthoni versenyszférában a munkáltatóik legnagyobb megelégedésére. Közülük választottuk ki a kampányban szereplő arcokat is. A potenciális érdeklődők feltehetik kérdéseiket kollégáiknak és gyakorlati útmutatót kaphatnak az alkalmazás, az elhelyezés és a beilleszkedés tapasztalatairól. A konferencián neves szakmai előadók valamint a szakmai szervezetek képviselői a naprakész hazai munkaerő piaci körképet és a megoldás lehetőségeit is felvázolják. A program megvalósítása ebben az évben mindkét országban befejeződik, amelynek hangsúlyos, meghatározó része még az első félévben lezajlik.

 

Szeretettel várjuk rendezvényünkre!

 

Kérjük jelenlétével támogassa törekvésünket! Kérdéseivel pedig segítse munkánkat, hogy mi is megoldást találhassunk és nyújthassunk munkaerő problémáinak megoldására.