Üdvözöljük a

Május 20-tól nem csak a forgalmit kell megmutatni a rendőrnek | Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Május 20-tól nem csak a forgalmit kell megmutatni a rendőrnek

Szerző: Pesthy Zsuzsanna | 2018. május 18.

Vasárnaptól változik a közúti igazoltatás menete – már ami az átadandó papírok mennyiségét illeti. Május 20-án lép érvénybe ugyanis az az uniós rendelkezés, amely nemcsak a rendőröknek teszi könnyebbé az igazoltatást, de valójában az autósok érdekét is szolgálja.

Műszaki vizsgálati bizonyítványra csak azoknak van szükségük, akik külföldről importálnak autót. A rendőrség közleményt adott ki az ügyben, hogy mindenkinek világos legyen.

 

A közúti ellenőrzés során eddig az is elég volt, ha a sofőr a jogosítvány mellett a forgalmi engedélyt adta át a rendőröknek, azonban vasárnaptól még egy papírt át kell nyújtanunk az egyenruhásoknak. Ez a dokumentum nem más, mint a műszaki vizsgapapír.

A módosításnak több oka is van. Egyrészről az egyes uniós tagországokban a forgalmi engedélyek eltérhetnek egymástól, míg a műszaki vizsgán kiállított dokumentum jóval egységesebb – még ha más nyelven íródik is. Másrészről pedig sokkal több adatot is tartalmaz a papír: rajta van az érvényességi idő, a rendszám, az alvázszám mellett például a kilométeróra állása is. A beszámoló szerint ez leginkább azoknak a neppereknek fájhat, akik vizsgapecsétet hamisítottak egy külföldről behozott, rettenetes állapotban lévő autóhoz, majd azt rendes műszaki vizsga nélkül helyeztették forgalomba.

A műszaki vizsgapapírt egyébként 2015 decembere óta osztják a vizsgán átment autók tulajdonosainak, de csak azokban az autókban kell ott lennie, amelyek május 20-a után mennek el a műszaki vizsgára. Sőt, egyelőre azt sem tudni, milyen módon büntetik majd azokat, akik egy közúti ellenőrzés során nem tudják átnyújtani a papírt. Az viszont biztos: vasárnaptól külföldön is elkérheti a papírt a rendőr.

A külföldről behozott autók esetében egyébként történt már módosítás az év elején, akkor a lopott importautók előtt zártak be egy igen nagy kaput.

 

 

forrás: HVG

 

A rendőrség is megszólalt az ügyben, az alábbi közleményt adták ki:

 

Műszaki vizsgálati bizonyítványra csak azoknak van szükségük, akik külföldről importálnak autót.

 

„Az egyes közlekedési tárgyú miniszteri rendeletek jogharmonizációs célú módosításáról szóló 2/2018. (II. 5.) NFM rendelet több ponton módosította a közúti járművek műszaki megvizsgálásáról szóló 5/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendeletet” - áll a rendőrség oldalán megjelent közleményben.

Ebből megállapítható, hogy a sajtóhírek helytelen jogértelmezés eredményeként születtek,

mivel a műszaki vizsgálati bizonyítvány bemutatására vonatkozó jogszabályi kötelezettség kizárólag járműhonosítási eljárásra értendő.”

 

A közúti közlekedési ellenőrzés során annak bemutatására továbbra sem kötelezhető a járművezető,

így a rendőrség az ellenőrzések végrehajtása során 2018. május 20-át követően sem fogja a műszaki vizsgálati bizonyítvány bemutatását kérni.”