Üdvözöljük a

Magyar kézművesség – 2017 és Arany János költészete - kézműves szemmel - Pályázat | Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Magyar kézművesség – 2017 és Arany János költészete - kézműves szemmel - Pályázat

Szerző: Pesthy Zsuzsanna | 2017. május 8.

A Magyar Kézművességért Alapítvány 2017. július 10. és augusztus 27. között rendezi meg nyári országos kiállítását. A pályázaton hazai és határon túli magyar alkotók - népművészek, kézművesek, iparművészek, egyéni jelentkezők és alkotóközösségek - maximum 3 olyan alkotással vehetnek részt, amelyek természetes alapanyagokból kézműves technikával készülnek.

A pályázaton hazai és határon túli magyar alkotók – népművészek, kézműves iparművészek; egyéni jelentkezők és alkotóközösségek – maximum 3 olyan alkotással vehetnek részt, amelyek természetes alapanyagokból, kézműves technikával készültek. (A funkcionálisan összetartozó tárgy-együttes, készlet, garnitúra 1 alkotásnak számít, de a rendezők fenntartják a jogot, hogy a kiállítás arányai érdekében egy sok darabból álló készlet nem teljes terjedelemben kerül kiállításra.) 

  • A pályázat első részére kötöttség nélkül, szabadon választott népművészeti, népi iparművészeti és iparművészeti alkotásokat lehet beadni. A pályamunkák egy-egy tájegység néprajzi motívumkincsét, forma- és színvilágát hűen tükröző, vagy a hagyományokat napjaink igényeivel ötvöző, illetve egyéni tervezésű tárgyak lehetnek: pl. az otthon (a nappali, a konyha, a gyerekszoba) igényes berendezésére, díszítésére alkalmas használati eszközök, dísztárgyak; az öltözködés-kultúra elemei (viseletek, öltözékek, kiegészítők, ékszerek); játékok, hangszerek, kések, fegyverek stb.; vagy ritka, kihalófélben lévő kézműves szakmák tárgyai.

Szívesen fogadjuk a helyi értéktárba, a hungarikumok közé már bekerült vagy elbírálás alatt álló alkotásokat is.

  • A pályázat második része  a költő születésének 200. évfordulója előtt tisztelegve – Arany János költészetét, verseinek, balladáinak megjelenítését állítja a középpontba. A pályázatnak erre a részére a művek (pl.: Ágnes asszony, Családi kör, Hídavatás, Pázmán lovag, Rozgonyiné, Rózsa és Ibolya, Szibinyáni Jank, Szondi két apródja, Tengeri-hántás, Tetemrehívás, Toldi-trilógia, V. László, Walesi-bárdok) tartalmát megelevenítő jeleneteket vagy azok szereplőit ábrázoló alkotásokat várunk, de pályázni lehet a művekben szereplő alakok öltözeteivel, használati tárgyaival (pl. ékszerekkel, kupákkal, textíliákkal, fegyverekkel) is.

 

Regisztrációs határidő: 2017. június 10.

 

Nevezési határidő: 2017. június 16. 

 

Hivatalos megnyitó és eredményhirdetés tervezett időpontja: 2017. július 28.

 

A kiállítás a Duna Palotában (Budapest, V. ker., Zrínyi utca 5.) 2017. július 10. és augusztus 27. között lesz látogatható.

 

A kiállítás anyagáról háromnyelvű színes fotóalbum készül, ami a hivatalos megnyitóra jelenik meg.

A kiállítással kapcsolatos információk a www.amka.hu  weboldalon a kiállítás menüpontjában és a Facebook oldalon folyamatosan frissülnek.