Üdvözöljük a

KÖRNYEZETVÉDELMI MATRICA - Jelölési kötelezettség Ausztriában a külföldi tehergépjárművek számára | Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

KÖRNYEZETVÉDELMI MATRICA - Jelölési kötelezettség Ausztriában a külföldi tehergépjárművek számára

Szerző: Pesthy Zsuzsanna | 2017. február 17.

2015. január 1-je óta Ausztria egyes részein közlekedő tehergépjárműveket vagy nyerges vontatókat osztrák környezetvédelmi matricával kell ellátni.

Az érvényes környezetvédelmi matricák kizárólag hivatalos tanúsítóktól származhatnak (általában ide tartoznak azok a tanúsítók, amelyek egy § 57a-vizsgáztatást végezhetnek, illetve az új gépjárműveket forgalmazó importőrök).

A gépjárművek besorolása az ide vonatkozó dokumentumok alapján történik (pl.: típusjel, egyszeri engedélyezés illetve az engedélyezési adatbázisból származó kivonat alapján). A kiállított matrica 2,50 EUR (ca. 775 HUF) áfa-s áron vásárolható meg, továbbá számolni kell a környezetvédelmi tanúsítás illetve a matrica gépjárműre helyezésének költségeivel is. Ezért azt javasoljuk, hogy időben tájékozódjon a felmerülő költségekről.

Mivel a matrica 2017.05.01-től kötelező, javasoljuk, hogy időben szerezze be azt, illetve jelentkezzen be a következő § 57a vizsgára. Az érintett tehergépjármű helyszíni bemutatása alapvetőn nem szükséges. Elegendő, ha bemutatja a megfelelő dokumentumokat (forgalmi, típusszám, C OP dokumentum, CEMT engedély – a káros anyag kibocsátás ezek alapján egyértelműen meghatározható kell, hogy legyen) egy hivatalos tanúsítónál és kéri a környezetvédelmi matrica kiállítását.

Figyelni kell továbbá arra, hogy a megfelelő matrica a megfelelő tehergépkocsira kerüljön. (A vizsgáztatás adatai egyezzenek a jóváhagyási jel adataival.)

Ha a gépjárművön nincs matrica, törvénysértés esete áll fenn, amely 2.180. EUR (ca. 675.800 HUF) pénzbírsággal büntethető.

 

Külföldi környezetvédelmi tanúsítványok - az eltérő jogszabályok miatt - nem fogadhatóak el.

 

A környezetvédelmi matricákat kiállító hivatalos tanúsítók folyamatosan aktualizált listája lekérhető az Osztrák Gazdasági Kamara fuvarozási és közlekedési osztályától, illetve az osztrák gépjármű-villamossági ipartestülettől.

 

Az eddigi és jövőbeli közlekedési tilalmak Ausztriában

Közlekedési tilalom van életben az EURO 1-es, illetve ennél gyengébb besorolással rendelkező tehergépjárművekre és nyerges vontatókra egész Bécsben és Alsó-Ausztria keleti településein, valamint Burgenland egyes részein.

 

2016. január elsejével szigorodott a tilalom Bécsben és Alsó-Ausztriában: ettől a dátumtól az EURO 2-es besorolásra is kiterjed a közlekedési tilalom. Ezt követően Burgenland is korlátozásokat vezetett be, amelyek fokozatosan lépnek majd életbe.

 

Stájerország legnagyobb részén szintén közlekedési tilalom van életben az EURO 2-es besorolásig bezárólag, ugyanakkor a korlátozás csak a 7,5 tonnás, vagy ennél nagyobb megengedett össztömegű gépkocsikra vonatkozik.

 

A matricával igazolható, hogy az adott gépjármű egy olyan EURO besorolással rendelkezik, amelyet nem érint a közlekedési tilalom.

 

 

A plakettek színei az EURO besorolásnak felelnek meg az alábbiak szerint:

EURO 2: piros

EURO 3: sárga

EURO 4: zöld

EURO 5: világoskék

EURO 6: lila.

 

További információkat az érintett tartományokról itt talál: http://www.advantageaustria.org/hu/oesterreich-in-hungary/news/local/Nehezgepjarm_vek_jeloelesi_koetelezettsege_Tartomanyonken_2.pdf

 

 

Hol kapható a környezetvédelmi matrica?

 

A matricák beszerezhetőek Ausztriában, az autó szervizekben, a vizsgáztató állomásokon és több ÖAMTC állomáson is.

Az ÖAMTC állomásain a matrica díja 26 EUR (ca. 8.060 HUF), amely tartalmazza a környezetvédelmi besorolás költségeit is.

A 3.5 tonnás vagy ennél kisebb össztömegű gépkocsikat be kell mutatni a matricát kiállító állomáson, az ennél nagyobb össztömegű gépkocsi esetében a környezetvédelmi jelölést postán is kiküldik. A környezetvédelmi besorolás problémamentes és pontos megállapításához több dokumentum bemutatása szükséges (forgalmi, típusszám, C OP dokumentum, CEMT engedély).

 

 

Letölthető információk:

Az ÖAMTC állomások listáját, amelyeknél a környezetvédelmi matricák beszerezhetőek itt   http://www.advantageaustria.org/hu/oesterreich-in-hungary/news/local/IG-L_Plaketten_-_OeAMTC_STP_3.pdf találja.

 

 

Kivételek, engedélyek

 

A közlekedési tilalom által érintett területek való áthaladásra indokolt esetben (általában közösségi érdekből, vagy ha másképp semmiképp sem megoldható) korlátozott időre szóló engedélyek igényelhetőek a tartományi kormány kerületi kapitányságain.

Korlátozott időre szóló engedélyeket csak az illetékes hivatal állíthatja ki. Az ilyen ideiglenes engedéllyel rendelkező a gépjárműveknek, egy a kerületi kapitányság által érvényesített G-L jelölésre van szükségük. 

Általános, Ausztria szerte érvényes kivételek az IG-L alapján:

Mentőautók, illetve állami szolgálatot végző gépjárművek

Mezőgazdasági és erdőgazdasági járművek

Gépjárművek, amelyek a közlekedési tilalom által érintett területeken való áthaladása közösségi, állami érdek

Maximum 4 teherautóval rendelkező vállalatok EURO 1-es motorral – vagy ennél jobb besorolásúval – rendelkező teherautói, amelyeket a közlekedési tilalom által érintett területeken működő szervizbe küldtek.

Bizonyos a légiközlekedést szolgáló gépjárművek

 

 

Illetékes hivatalok:

  • Bécs

Verkehrsorganisation und technische Verkehrsangelegenheiten (MA 46)

1120 Wien, Niederhofstraße 21-23

Tel: +43 (1) 81114-0, Fax: +43 (1) 81114-9992637

 

  • Alsó-Ausztria

Amt der NÖ Landesregierung - Abteilung Umwelt- und Energierecht

3109 St. Pölten, Landhausplatz 1, Haus 16

Tel: +43 (2742) 9005-15202; 15207, Fax: +43 (2742) 9005-15280

 

  • Felső-Ausztria

Bezirkshauptmannschaft Linz-Land

4020 Linz, Kärntnerstraße 16

Tel: +43 (732) 69 414-0, Fax: +43 (732) 69 414-663 99

 

  • Stájerország

Amt der Steiermärkischen Landesregierung - Abteilung 15 Energie, Wohnbau, Technik

8010 Graz, Landhausgasse 7

Tel: +43 (316) 877-4166, Fax: +43 (316) 877-4569

 

  • Burgenland:

Amt der Burgenländischen Landesregierung – Abteilung 4 Ländliche Entwicklung, Agrarwesen und Naturschutz

Europaplatz 1

7000 Eisenstadt

Telefon: 057-600/2818

Fax: 057-600/2817

 

forrás: http://www.advantageaustria.org/hu/oesterreich-in-hungary/news/local/20170215LKW_Kennzeichnungspflicht_NEU.hu.html