Üdvözöljük a

Késve, vagy egyáltalán nem fizetnek vevői? Megoldás a faktoring! | Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Késve, vagy egyáltalán nem fizetnek vevői? Megoldás a faktoring!

2017. június 6.

A kis- és középvállalkozások nagy része küzd a vevői követelések hosszú ideig tartó behajtása miatt erősödő forráshiánnyal, vagy vevői fizetésképtelenség miatt elszenvedett veszteséggel. Az ügyfelek nemfizetése komoly kockázatot jelent számukra. Az egyik leggyorsabb és legrugalmasabb, ugyanakkor a vevők fizetési hajlandóságát 30 százalékkal növelő megoldás erre a faktoring. A faktorálással a vállalkozás a bankjára bízhatja hiányzó likviditás pótlását és a követelésbehajtás teljes menedzselését.

A méretük miatt a kis- és középvállalkozásokat érinti legérzékenyebben, ha ügyfelük késedelmesen, vagy egyáltalán nem téríti meg a termék ellenértékét, vagy a nyújtott szolgáltatások díját. Az elmaradó bevételek miatt nem jut forrás a napi ügymenetre, a fejlesztésekre, bővítésre, új eszközbeszerzésekre, de egy nagyobb összegű értékesítési veszteség akár a vállalkozás végzetét is jelentheti. Ezeknek a problémáknak és kockázatoknak a kezelésében jelent megoldást a faktoring, amely a benne rejlő sokrétű szolgáltatással hatékony és gyors eszköz a kis- és közepes vállalatok számára.

A faktorálás keretében ugyanis a vállalkozás „két legyet” üt egy csapásra: nem szenved a pénz hiányától a fizetési határidő és a vevők késedelmes fizetése miatt, egyben biztosíthatja magát a vevői nemfizetés kockázata ellen is. A faktoring szolgáltatással a bank a behajtandó, de még nem lejárt tartozás túlnyomó részét – jellemzően mintegy 80 százalékát, de akár 100 százalékát is - előfinanszírozza a megbízónak. Biztosított faktoring esetén az előfinanszírozott összeget akkor sem kell visszafizetni, ha a vevő fizetésképtelenség miatt egyáltalán nem fizeti ki a számlát. A faktorálással a vevőkövetelések nyilvántartását és behajtását is a faktoring szolgáltatást nyújtó bankra bízza a cég, amellyel jelentős erőforrásokat takaríthat meg, amelyeket egyébként a követelések adminisztrációjára, illetve kezelésére kellene fordítani.

A faktoring biztosítás nélkül is biztonságosabbá teszi az utólagos fizetéssel történő szállítást, mert a tapasztalat szerint a vevők fizetési hajlandósága 30 százalékkal nagyobb, ha egy bank intézi a követelések menedzselését – mondták az OTP Business szakértői. A bankok ugyanis jóval hatékonyabb eszközrendszerrel bírnak a követelések érvényesítése terén, és így eredményesebbek, mint a legtöbb vállalkozás, amely maga intézi ezeket a folyamatokat.

A faktoring talán komplikáltnak tűnik, a gyakorlatban azonban egyszerű, gyors és rugalmas. A vállalkozás működését érezhető módon támogatja. Fontos tudni, hogy nemcsak a vevői követeléseket lehet faktorálni, hanem a hármas számlaosztályban nyilvántartott majdnem minden követelést, így például az állammal, intézményekkel, önkormányzatokkal szembeni, illetve bármely jogszabályból, szerződésből származó különböző követeléseket is. A kis és közepes vállalatok számára már elérhetők olyan sztenderdizált faktoring termékek, amellyel az igénylők a korábbiaknál jóval gyorsabban szerződhetnek, és a kapcsolat felvételt követő pár héten belül már a pénzükhöz juthatnak.

A szolgáltatás igénybevételénél nem számít, ha sok, kisösszegű számlából áll össze a vevőkkel szembeni követelés. Már akkor is megéri, ha néhány millió forintos követelést szeretnének behajtatni. Mint minden szolgáltatásnak, természetesen a faktoringnak is megvan a díja, a mai kamatkörnyezetben azonban ez különösen kedvező lehetőséget jelent. A szolgáltatás ára ugyanis a hitelfelvételhez hasonlóan az aktuális BUBOR plusz pár százalék formula szerint alakul, ehhez jöhet az igénybe vett további szolgáltatások néhány ezrelékes díja. Ráadásul az OTP Banknál például nincs szerződéskötési díj és rendelkezésre tartási jutalék, tehát az igénylőnek egészen addig ingyenes a faktoring, amíg nem hívja le a kívánt összeget.