Üdvözöljük a

Fogyatékkal élő személyek megsegítésére hirdetett középiskolásoknak elektronikai versenyt az iQor | Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Fogyatékkal élő személyek megsegítésére hirdetett középiskolásoknak elektronikai versenyt az iQor

Szerző: Pesthy Zsuzsanna | 2017. április 6.

2017. március 30-31-én került megrendezésre az iQor-ban az I. iQor Elektronikai konstrukciós verseny „A jövő szakemberei” címmel, melynek témája: Elektronikai segédeszközök fogyatékkal élők számára. A középiskolás diákok számára kiírt program célja volt, hogy lehetőséget biztosítson a fiataloknak egy olyan elektronikai eszköz létrehozására és bemutatására, mely a fogyatékkal élők mindennapjait segíti.

A versenyen nyitó beszédet mondott Katavics Zsolt munkavállalói oktatási és fejlesztési vezető, valamint dr. Grünwald Imre személyügyi és ügyvezető igazgató. Az első nap folyamán ismertetésre kerültek a versenyzők pályamunkái, melyek autista, hallás- vagy látássérült személyek megsegítésére szolgálnak. A pályamunkák között találtunk LED-es távolságérzékelőt, vagy okosbotot látássérült személyek megsegítésére, vagy olyan eszközt, mely a hallássérült személyek audiókapcsolatát segíti.

 

A cég nagy örömére szolgált, hogy a versenymunkák egy részét Horváth Nikoletta, a Vakvágány című blog látássérült írója is kipróbálhatta. Emellett Takács Nóra, a Micimackó óvoda vezetője elmondta, hogy intézményükben fogyatékos gyermekek járnak, a bemutatott eszközök között pedig nagyon sok hasznosítható elképzelést látott, melyet szeretnének kipróbálni.

 

A verseny másnapján a résztvevőknek egy elektronikus KIT-et kellett forrasztással megépíteniük és bemérniük, majd egy elektronikai feladatsort megoldaniuk. A végeredményt a két napban nyújtott teljesítmény alapján szakmai zsűri állapította meg.

 

A verseny győztesei:

  1. helyezett: Halász József / IQOR tanműhely / Folyamatábra könyv autistáknak / felkészítő tanára Kovács Péter
  2. helyezett: Kakas András / SZMSZCI Savaria SZG / IRIS rendszer látássérülteknek / felkészítő tanára Tóth József
  3. helyezett: Szalai Gergő / SZMSZCI Savari SZG / Okosbot gyengén látóknak / felkészítő tanára Schubert József

 

Az iQor a tavalyi évben Fogyatékosság barát munkahellyé vált, a program keretében pedig számos megváltozott munkaképességű kolléga nyert felvételt a vállalathoz. Az iQor számára kiemelkedően fontos a cég munkatárainak szemléletformálása, melybe szerették volna bevonni már a középiskolás diákokat is. A verseny jó hangulatban telt és nagy sikert aratott az induló versenyzők, tanáraik és a megjelent érdeklődők körében is. A kitűzött cél megvalósult, a jövő leendő szakemberei megmutatták, hogy tudnak és akarnak is tenni fogyatékkal élő embertársainkért.

 

 

 

              

             A verseny megnyitója                                                                   Projekt bemutató

 

 

         Projekt bemutató                                                                            Projekt  bemutató

 

 

 

                                                                                   

                                                                                    A győztes csapat