Üdvözöljük a

Fiatal asztalosok remekeit bemutató kiállítás nyílt Szombathelyen | Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Fiatal asztalosok remekeit bemutató kiállítás nyílt Szombathelyen

Szerző: ifj. Burkon László | 2017. június 15.

Asztalos tanulók remekeiből nyílt kiállítás Szombathelyen, a Kámoni Arborétum és Ökoturisztikai Központban. A szervezők célja, hogy még több diákkal megismertessék az asztalos szakma szépségeit és ösztönözzék a fiatalokat arra, hogy ezt a hivatást válasszák.

 

Piri József, a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (VMKIK) alelnöke a megnyitón tartott köszöntőjében elmondta, hogy a jó munkához három dolog kell: jó anyag, jó eszköz és megfelelő szakember. A 80-as években volt megfelelő szakember, volt anyag - olyan, amilyen - és eszköz is, igencsak kifogásolható. Mára oda jutottunk, hogy egészen kiváló anyagokkal tudunk dolgozni, egészen jó eszközállomány áll a rendelkezésünkre, viszont a harmadik alapvető tényezővel, a jó szakmunkással kezd problémánk lenni.

 

 

 

Ez indukálta azt, hogy bemutassuk a szakmunkások remekeit, ezzel is ösztönözve a fiatalokat az asztalos szakma választására - fogalmazott. De nem csak az ilyen kezdeményezéseket tartja lényegesnek a VMKIK alelnöke. Piri József szerint fontos, hogy a jobb tanulók közül többen döntsenek a szakmunkás életforma mellett, ahogy az is, hogy olyan orientációs helyek létesüljenek, ahol a diákok megfoghatják a szerszámokat és közben élményekkel gazdagodhatnak. Lényegesnek tartja a személyes orientációt. Szerinte kézzel fogható eszközökkel kell irányítani a gyerekeket egyebek mellett az asztalos szakma felé.

 

Szentgyörgyvári Róbert, a Szombathelyi Műszaki Szakképzési Centrum főigazgatója köszöntőjében elmondta: van már némi eredménye az elmúlt évek erőfeszítéseinek.

A legfrissebb beiskolázási adatok szerint ugyanis az említett szakmákban az idén 40 nyolcadik osztályos tanuló iratkozik be a szakképzési centrum négy érintett iskolájába. Ez a szám a tavalyi tanévben 30 volt.

 

Szentgyörgyvári Róbert ettől függetlenül továbbra is fontosnak tartja, hogy - hasonló kezdeményezésekkel is - népszerűsítsék a hiányszakmának számító asztalosipart. Cél továbbá, hogy az általános iskolában végzős tanulók mellett azokat a diákokat is megszólítsák, akik érettségi vizsgát tesznek, de nem terveznek továbbtanulást. Valamint azokat is, akik nem nyertek felvételt az egyetemre. Számukra is jó megoldás lehet, ha technikusi szakmát tanulnak - véli.

 

Meglátása szerint a most megnyílt “Mi fán terem?” kiállítás remek helyszín, tér arra, hogy az asztalosipari cégek, a képzőhelyek, a tanulók és azok szülei egymásra találjanak.

 

 

 

 

 

 

A diákok munkái egészen július 12-éig, minden nap reggel 9 órától este 7 óráig megtekinthetők a Kámoni Arborétum látogatóközpontjában.

 

A kiállítás az NFA- KA-NGM-1/2016/TK/18 támogatási szerződés keretében valósul meg.