Üdvözöljük a

Európai Hulladékcsökkentési Hét | Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Európai Hulladékcsökkentési Hét

Szerző: Pesthy Zsuzsanna | 2016. szeptember 19.

Magyarország idén is csatlakozik az Európai Bizottság LIFE+ programja keretében megvalósuló Európai Hulladékcsökkentési Hét (European Week for Waste Reduction, EWWR) kampányhoz.

Az Európai Hulladékcsökkentési Hét 2016. november 19-27. között kerül megrendezésre.

A Hét keretében a kontinens egészén önkéntesek saját ötleteiket megvalósítva hívják fel a figyelmet a hulladékmennyiség csökkentésének fontosságára, a termékek újrahasználatára, valamint a már hulladékká vált anyagok újrahasznosítására, azaz a szelektív hulladékgyűjtés fontosságára.

 

 A Hétről

 

A Hét megvalósítását hazánkban az Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőség Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatósága koordinálja. A 2012 óta minden évben megrendezett Hét népszerűsége, mozgósító ereje évről évre növekszik: míg 2012-ben mindössze 7, addig 2015-ben már 476 akcióötletet valósítottak meg hazánkban.

A Héthez való csatlakozás hat kategóriában történhet: államigazgatási szerv, hatóság; egyesület, civil szervezet; gazdálkodó, ipari szervezet; oktatási intézmény; magánszemély; egyéb szervezet (kórház, idősek otthona, kulturális központ, stb.). Tapasztalataink szerint az Európai Hulladékcsökkentési Hét társadalmi szemléletformáló és társadalmi felelősségvállalásra ösztönző hatása évről évre növekszik.

Mivel környezetünk védelme, a környezettudatos gondolkodás elsajátítása és a fenntarthatóságra való törekvés terén is a példamutatással lehet elérni a legjobb eredményt, a társadalmi felelősségvállalás jegyében kérjük Önt arra, hogy munkatársaival együtt csatlakozzanak a Héthez saját, helyi kezdeményezésükkel, így mutatva példát partnereiknek. A Héthez csatlakozók – amellett, hogy ezzel aktív szerepet és felelősséget vállalnak bolygónk fenntarthatóságának megőrzésében – innovatív módon építik és fejlesztik azt a közösséget is, amelynek részesei.

 

A Hét idei, központi témája

 

Az Európai Hulladékcsökkentési Hétnek minden évben van egy központi témája, idén ez a „Többet ésszel, mint csomagolással” gondolat. Ennek lényege, hogy kerüljük a felesleges csomagolás használatát, ne pazaroljuk erre egyre szűkösebb erőforrásainkat!

Ez jelentheti többek között a helyi termékek csomagolásmentes vásárlását, saját bevásárlótáska, kosár, doboz, üveg többszöri újrahasználatát, a hazai friss idénytermékek előnyben részesítését, a környezettudatos vendéglátást, saját törülközők használatát, azaz az eldobható műanyag poharak, evőeszközök, papírok használatának mellőzését.

Könnyen belátható, hogy a mindennapjainkba egyszerűen beépíthető praktikák ezek, melyek eredményeként csökken a kukában landoló drága és felesleges csomagolóanyag mennyisége. Ez a magatartás jelentős gazdasági előnyöket is magában rejt – természetesen az adott intézmény, szervezet, személy, szolgáltatás lehetőségeihez illeszkedve és a résztvevő személyekre szabva.

 

Csatlakozás módja

 

Az Európai Hulladékcsökkentési Héthez csatlakozni lehet honlapunkon (www.hulladekcsokkentesihet.hu) bármilyen, a központi témához kapcsolódó helyi ötlettel vagy bármilyen más kreatív, a keletkező csomagolási hulladék mennyiségét egyéb módon csökkentő saját ötlet megvalósításával és dokumentálásával. Természetesen mi is tudunk – a fenti honlapon keresztül – megvalósításra váró ötleteket javasolni. Az OKTF NHI munkatársai, akik az akció sikeres lebonyolítása érdekében segítséget nyújtanak, elérhetőek az ewwr@oktf-nhi.gov.hu e-mail címen.

 

Európai Hulladékcsökkentési Díj

 

A legötletesebb, leghatékonyabb regisztrált akciókat idén is benevezzük az Európai Hulladékcsökkentési Díjra, melyet a nemzetközi zsűri által kiválasztott legjobb európai kezdeményezések kapnak. A minden évben kategóriánként kiosztott Díjért folyó versenyben az elmúlt években már kiemelkedően teljesítettek a magyar résztvevők. 2013-ban és 2014-ben két döntősünk is volt (oktatási intézmény és magánszemély kategóriában), sőt 2014-ben a budapesti Bethlen Gábor ÚÁG Kincskereső Tagiskolája kapta a legjobbnak járó elismerést. 2015-ben ismét magyar siker született, a Héten megvalósított akciójukért az érdi Pumukli Német Nemzetiségi Óvoda nevelői vehették át Brüsszelben a díjat.

 

Amennyiben egyetértenek a kezdeményezés üzenetével, fontosságával – tervezett akciójuk regisztrációjával csatlakozzanak az idei Európai Hulladékcsökkentési Héthez a projekt honlapján (www.hulladekcsokkentesihet.hu) keresztül 2016. november 6-ig, valósítsák meg helyben saját kezdeményezésüket, és azt osszák meg a többi résztvevővel!

 

 

Kapcsolódó anyagok: