Üdvözöljük a

Ellenőrizze Ön is, hogy érinti-e a REACH regisztráció! | Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Ellenőrizze Ön is, hogy érinti-e a REACH regisztráció!

Szerző: Kovács Tamás | 2017. február 6.

Ha vegyi anyagokat gyárt vagy hoz be az Unióba, esetleg termékeket importál, ellenőrizze, hogy érintett-e a regisztrációban.

Kinek kell regisztrálnia?

 

Amennyiben évente legalább egy tonna mennyiségben gyárt vagy EU-n kívülről hoz be vegyi anyagokat, regisztrálnia kell azokat.

Vizsgálja érintettségét, ha:

  • klasszikus vegyi anyagok (pl.: ipari alapanyagok) gyártásával, uniós behozatalával foglalkozik;
  • valamint több anyagból álló termékek (pl.: festékek, tisztítószerek, kozmetikumok, de akár gyermekjátékok, elektronikai és ruházati cikkek) uniós behozatalakor is.


Ha elmulasztja regisztrációs kötelezettségét, akkor termékét nem hozhatja forgalomba az Unióban és jelentős bírságot is kaphat.

Mi a teendője?

 

Egyes vegyi anyagok veszélyt jelenthetnek az emberi egészségre és/vagy a környezetre, ezért a regisztráció során össze kell gyűjtenie az anyag tulajdonságaira és felhasználására vonatkozó információkat és be kell nyújtania azokat az Európai Vegyianyag-ügynökségnek.

 

Ha több vállalat is van, ami ugyanazt az anyagot regisztrálná, akkor meg kell keresnie az anyagot már regisztráló cégek csoportját és csatlakozni kell a közös regisztrációhoz. A csoportban a rendelkezésre álló adatokat és azokkal kapcsolatos költségeket a tagok egymással arányosan elosztják a felesleges állatkísérletek elkerülése továbbá az adminisztratív és anyagi terhek csökkentése érdekében.

 

Ha Ön élt korábban az előregisztráció lehetőségével, akkor 2018. május 31-ig kell regisztrálnia az 1-100 tonna/év mennyiségben gyártott vagy importált anyagát. Amennyiben nem előregisztrált, akkor azonnal regisztrálni kell.

 

Hova fordulhat kérdéseivel?

 

A REACH regisztrációval, vagy a REACH rendelettel kapcsolatos további kérdései esetén a REACH Tájékoztató Szolgálat szívesen áll rendelkezésre az alábbi elérhetőségeken:

Honlap: www.okbi.hu

e-mail: reach.helpdesk@okbi.antsz.hu

Tel: +36 1 476-1134

                  476-1346

 

A REACH regisztrációval, vagy a REACH rendelettel kapcsolatos további kérdései esetén a REACH Tájékoztató Szolgálat szívesen áll rendelkezésre az alábbi elérhetőségeken:

Honlap: www.okbi.hu
e-mail: reach.helpdesk@okbi.antsz.hu
Tel: +36 1 476-1134
                  476-1346