Üdvözöljük a

Csökkent a kkv-szektor üzleti bizalom indexe | Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Csökkent a kkv-szektor üzleti bizalom indexe

2016. augusztus 18.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) Gazdaság és Vállalkozáskutató Intézet (GVI) júliusi adatfelvétele szerint a kis- és középvállalkozói (kkv) szektorban a konjunktúramutató az áprilisi 31 pontos csúcsról 27 pontra csökkent, ezzel a tavaly októbere óta tartó folyamatos javuló tendencia tört meg – közölte a kutatóintézet.

Az MKIK GVI tájékoztatása szerint a KKV Körkép Konjunktúramutató csökkenése annak köszönhető, hogy a jövőbeli kilátásokra vonatkozó összes almutató értéke visszaesett az előző negyedévhez képest, a vállalkozások úgy látják, hogy jelentősen vissza fog esni beruházási aktivitásuk, a létszám, a kapacitáskihasználás, a termelési szint és a jövedelmezőség.

A kutatás kimutatta, hogy miközben a vállalkozások jelenlegi helyzetüket pozitívabban értékelik, mint az előző negyedévben, addig jövőbeli kilátásaikat negatívabbnak ítélik meg, ami azt jelenti, hogy a kkv-szektor fordulópontot jelez előre a hazai üzleti klíma alakulásában.

Az MKIK GVI közölte: a kkv-k a várható üzleti helyzet alakulásában csekély mértékű visszaesésre számítanak a következő fél évben. Ezzel szemben aktuális helyzetüket továbbra is pozitívan értékelik a hazai kkv-k, a legnagyobb mértékben a rendelésállomány mutatója javult, de a jövedelmezőség, az üzleti helyzet, az elmúlt féléves termelési szint mutatója is jelentősen nőtt az előző negyedévben képest.

Az MKIK GVI felmérése szerint a kkv-szektorban a bizonytalansági mutató értéke 36 pontos szint áll, amely gyakorlatilag nem változott az áprilisi 37 ponthoz képest.  A bizonytalansági mutató értéke arra utal, hogy az aktuális tendencia nem egységesen érinti a kkv-kat.

 

(MTI)