Vállaltirányítási rendszer bevezetése a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamarában

 A GOP-2.2.1-11-2013-0463 pályázat keretében a Magyar Állam és az Európai Unió támogatásával.

Kamarai minősített pályázati tanácsadói rendszer - felhívás

2015. február 12.

A Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, mint a megye gazdasági önkormányzata a vállalkozóktól beérkezett igények és a megye gazdaságfejlesztési stratégiájában megfogalmazott célok teljesítése érdekében egy kamarai minősített pályázati tanácsadói adatbázist hoz létre, amely rendszerbe történő bekerüléshez pályázatot ír ki.

Szentgotthárdon lesz a szombathelyi duális gépészmérnök-képzés egyik gyakorlati oktatóbázisa

2015. március 3.

Nemrég számoltunk be arról, hogy 1,7 millió eurós beruházással új oktatóközpontot létesít az Opel Szentgotthárdon. Arról azonban eddig kevés szó esett, hogy milyen szakmákban és kik tanulhatnak majd itt.

A vállalkozásindítás költségei az EU-ban

2015. március 3.

Az Európai Bizottság frissített adatokat tett közzé arról, hogy mennyi időbe és pénzbe kerül egy új vállalkozás beindítása az Európai Unió tagállamaiban. Az EU-ban 2014-ben csökkent a vállalkozásalapításhoz szükséges idő és anyagi befektetés.

Így is fejlesztik a kerékpáros turizmust Vas megyében

2015. március 2.

A hónap végén zárul a Cycling AT-HU európai uniós projekt, aminek a keretében a Narda és Schandorf közötti utat tették kerékpározásra alkalmassá.

Munkaügyi jogsértések

2015. március 2.

A munkaügyi hatóság tavaly több mint 18 ezer munkáltatót ellenőrzött, és ennek során a foglalkoztatók 73 százalékánál talált munkaügyi jogsértéseket, amelyek az ellenőrzés alá vont foglalkoztatottak 71 százalékát, mintegy 101 ezer munkavállalót érintették - derül ki a Nemzetgazdasági Minisztérium Foglalkoztatás-felügyeleti Főosztályának tájékoztatásából.

Mintegy 1,7 millió euróból létesít oktatóközpontot az Opel Szentgotthárdon

2015. február 27.

Új oktatóközpontot hoz létre a General Motors (GM) az Opel szentgotthárdi motorgyárának területén. Budapesten pedig szolgáltató központot alakítanak ki.

„Greater Region Business Days 2015”

2015. február 27.

Magyarország Brüsszeli Nagykövetségének koordinációjával magyar nemzeti stand szervezésére kerül sor a kiállítás keretében.

Pályázat családbarát munkahelyek kialakításának és fejlesztésének támogatására

2015. február 26.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet nyílt pályázatot hirdet Családbarát munkahelyek kialakításának és fejlesztésének támogatására.

Huszonhárom Vas megyei cég a nagy adósok listáján

2015. február 25.

A szombathelyi Styl Ruhagyár Zrt. neve már huszadik alkalommal olvasható a nagy adósok között a feketelista.hu felsorolásában. Vas megyében egyébként 2014-ben elérte a 23-at a 100 millió forintnál többel tartozó cégek száma, ami 2013-ban még csak 17 volt, 2012-ben pedig 14.

Üzleti delegáció Izraelbe az MKIK szervezésében

2015. február 25.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Dr. Parragh László elnök vezetésével 2015. április 12-15. között üzleti delegációt szervez Izraelbe. A delegáció tagjai a helyi kamarai partnerek által szervezett üzleti fórumon, üzletember-találkozón, innovációs központ és céglátogatáson vesznek részt.

Az országos adatokkal ellentétben tavaly felemásan teljesített Vas megye építőipara

2015. február 24.

Vas megye építőiparára nézve nem túl bíztató adatok jelentek meg a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb tájékoztatójában. Az országosan egyébként javuló mutatókkal ellentétben a megyében csökkent a kiadott új lakásépítési engedélyek száma, és a lakóépületek kategóriájában is kevesebb építési engedélyt kértek tavaly. A használatba vett lakások száma viszont 300 volt 2014-ben, ami 92-vel több, mint 2013-ban.

Az országos átlag alatt a Vas megyei ingatlaniparágban tevékenykedő cégek bedőlési aránya

2015. február 23.

Elfogadható helyzetben vannak a Vas megyei ingatlanos cége. A Bisnode nemzetközi cégminősítő elemzéséből erre lehet következtetni. Országos szinten sok a felszámolás és a kényszertörlés, de a szektor bedőlési indexe még így is az országos átlag alatt marad. Jelenleg az iparágban közel 40 ezer cég működik, azonban a vállalkozások száma csökkent az elmúlt időszakban. Ennek ellenére sem lehet azt mondani, hogy rizikósabb lenne ingatlanügyekkel foglalkozni - áll az összegzésben.

 

Felhívás a vámfelfüggesztés és vámkontingens iránti kérelmek benyújtására

2015. február 23.

A közösségi feldolgozóipar fejlődésének, a termelékenység és a versenyképesség növekedésének elősegítése céljából az Európai Unió az autonóm vámfelfüggesztések olyan rendszerét működteti, amely lehetővé teszi a gazdálkodó szervezetek számára, hogy kezdeményezzék a termelésükhöz használt importált anyagok, alkatrészek, részegységek importvámjának csökkentését (akár 0%-ra is) abban az esetben, ha az érintett árut nem, vagy nem elegendő mennyiségben állítják elő az Európai Unióban. Az autonóm vámfelfüggesztések, illetve vámkontingensek kérelmezésére vonatkozó részletes eljárási szabályokat és a vizsgálatok során alkalmazott alapelveket az Európai Bizottság e célból kiadott közleménye (HL C 363, 2011. 12. 31.) tartalmazza.

Információs nap Izraelről

2015. február 20.

Az MKIK rendezvénye az Izrael iránt érdeklődő vállalkozások számára nyújt tájékoztatást .

Szent György napi vásár- felhívás

2015. február 11.

Örömmel meghívjuk a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum és a

Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara jóvoltából újra megrendezésre kerülő
2015-ös Szent György-napi kézműves vásárra.

Kamarai hozzájárulás- befizetési határidő: március 31.!

Felhívjuk a Tisztelt Vállalkozások figyelmét, hogy a 2015. évi 5000 Ft-os kamarai hozzájárulás megfizetésének határideje: 2015. március 31.

Szakiskolásoknak fejlesztett munkavállalói tananyagot a Liga Szakszervezetek

2015. március 3.

A Liga Szakszervezetek Munkavállalói ismeretek címmel szakiskolák számára fejlesztett tananyagot, amelynek tesztelése februárban már el is indult, országszerte tíz szakiskola negyven pedagógusa és 680 diákja vesz részt kipróbálásában.

Vasárnapi nyitva tartásra vonatkozó szabályok

2015. március 3.

A MAGYAR KÖZLÖNY 2014. december 30. napján megjelent 2014. évi 186. számában közzétételre került a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló 2014. évi CII. törvény.

Élnek már az új ekáer szabályok

2015. március 2.

Március elsején lépett hatályba az a rendelet, amely több ponton könnyítette az elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszer (EKÁER)működési feltételeit. Bár egyes módosítások csak később lépnek hatályba, mostantól élessé vált a rendszer, amely eddig próbaüzemmódban működött. Egyes érintett szervezetek ugyanakkor a felkészülési gondok miatt azt sürgetik, hogy az átmeneti időszakot újra hosszabbítsák meg.

 

 

 

 

 

 

 

 

MKIK-EU Hírlevél (4.szám)

2015. március 2.

Megjelent az MKIK Brüsszeli EU Képviseletének soron következő elektronikus hírlevele.

III.Kínai-Magyar Fórum március 5-én, Budapesten.

2015. február 27.

Irány Kína!

Hogyan juthat be Kínába áruival, szolgáltatásával és milyen hatósági, engedélyezésiés kulturális szokásokat kell elsajátítania a sikerhez? Ismerje meg a kormány exportösztönzési stratégiáját, a kínai piac sajátosságait, lehetőségeit és tanuljon a gyakorlati életben már tapasztalatot szerzett előadóinktól.

Új szolgáltatás az elektronikus adóügyintézésben

2015. február 27.

Az adóhatóság honlapján a „Képviseletek” menüpontból elérhető felületen új állandó meghatalmazást is be lehet jelenteni az adóügyek elektronikus intézésére vonatkozóan - közölte a NAV.

Jogszabályfigyelő és vásárnaptár

2015. február 26.

Elkészült a jogszabályfigyelő és a vásárnaptár, amelyet az MKIK ingyenes szolgáltatásként nyújt a vállalkozásoknak.

A HVG állásbörzén is keresik a jó szakembereket a Vas megyei nagyvállalatok

2015. február 25.

Vas megyei nagyvállalatok is keresnek munkatársakat a HVG állásbörzén. A karriernapok ma kezdődtek és még holnap is tartanak Budapesten, a SYMA Rendezvényközpont.

Már csak egy napja maradt az egyéni vállalkozóknak és az áfafizetésre kötelezett magánszemélyeknek a bevallásra!

2015. február 24.

Az egyéni vállalkozóknak és az áfafizetésre kötelezett magánszemélyeknek 2015. február 25-ig, szerdáig kell eleget tenniük szja-bevallási és fizetési kötelezettségüknek.

Az NGM a könyvelők több mint tizedének engedélyét vonta vissza

2015. február 24.

A Nemzetgazdasági Minisztériumban lezárult a könyvelői továbbképzés ellenőrzése: az érintett 55 ezer könyvelő közül 7000 nem teljesítette a továbbképzést, ezért a tárca visszavonta engedélyüket.

A motiváció művészete

2015. február 23.

Milyen jelei és következményei lehetnek a motiválatlanságnak? Hogyan tudnám elérni a kollégák nagyobb lelkesedését? Mivel tudok motiválni a pénzen kívül? Van-e olyan motivációs csodaszer, amivel mindenkinél el lehet érni a kiváló teljesítményt és a motivált munkavégzést? Hogyan motiváljam a nyugdíj előtt álló, vagy a fiatal pályakezdő kollégákat?

Gondolom Önben is megfogalmazódtak már ehhez hasonló kérdések a motivációval kapcsolatban? Higgye el, nincs egyedül!

Vas megyéből tizenhárom vendéglátóhely vett részt az idei torkos csütörtök akcióban

2015. február 20.

Országszerte 610 étterem regisztrált a torkos csütörtök akcióra. Vas megyéből 13 vendéglátóhelyen lehetett ezúttal féláron étkezni. A résztvevő vidéki éttermek aránya idén 80 százalék feletti volt.

Online konzultáció

2015. február 20.

Az Európai Bizottság online nyilvános konzultációt kezdeményezett a 2030-as klíma- és energiapolitikai keret részletszabályainak kidolgozása, azon belül pedig az EU ETS irányelv felülvizsgálata kapcsán.