Üdvözöljük a

Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Szent Márton-napi Országos nagyvásár - még várják a kézművesek jelentkezését a szervezők

2016. november 5-6-án a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum jóvoltából újra megrendezésre kerül a Szent Márton-napi Országos Nagyvásár, melynek a megye népi építészeti emlékeit bemutató Vasi Skanzen ad otthont.

Megjelent a 2017/2018 tanév szakmaszerkezeti döntésről és a hiány-szakképesítésekről szóló kormányrendelet

2016. október 27.

A Magyar Közlöny 164. számában megjelent a Kormány 317/2016. (X. 25.) Korm. rendelete a 2017/2018. tanévre vonatkozó szakmaszerkezeti döntésről és a 2017/2018. tanévben a Szabóky Adolf Szakképzési Ösztöndíjra jogosító szakképesítésekről (hiány-szakképesítések.

EU-n belüli kiküldetések - súlyos bírságok a szabályszegőknek

2016. október 26.

Idén tizenhat uniós tagállamban - köztük Magyarországon is - új szabályozás lépett életbe az EU-n belüli kiküldetésekre, amely számos adminisztratív és egyéb jellegű kötelezettséget ír elő a munkavállalókat kiküldő és fogadó munkáltatóknak; a szabályokat megszegő cégek akár 500 ezer eurós bírsággal is számolhatnak.

Októberben hároméves mélypontjára csúszott a GKI konjunktúraindexe

2016. október 24.

Bár októberben nem sokat romlott a GKI konjunktúraindexe, mégis hároméves mélypontjára került. Az EU támogatásával végzett felmérés szerint ez történt az üzleti várakozásokkal is, a fogyasztóiak viszont – bár mostani romlásuk jelentősebb – így is kedvezőbbek az év eleinél. Ugyanakkor az elmúlt három évben a GKI konjunktúraindexe viszonylag szűk sávban hullámzott.

Faipari nyitott műhely napok

2016. október 24.

Vas megye faipari vállalkozásai összefogtak, a faipari szakmák illetve az iparág népszerűsítése érdekében, amely kezdeményezést a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara is támogatja.

Ennek keretében 2016 őszétől Nyitott műhely napokat szeretnénk indítani a megyében, amelyen a pályaválasztás előtt álló általános iskolák felső tagozatos diákjai és akár a szüleik is részt vehetnek és megismerhetik közelebbről az asztalos szakmát, valamint betekintést nyerhetnek a faipari cégek mindenapjaiba.

A műhely napok, azonos szakmai programmal a megye négy városában Szombathelyen, Szentgotthárdon, Körmenden és Celldömölkön, egyidejűleg valósulnak meg, melyekre várjuk az iskolák érdeklődőit.

Modern Vállalkozások programja

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által koordinált-, kormányzati támogatással megvalósuló program fő célja, hogy segítsen ledolgozni a hazai kis-, és középvállalkozások jelentős lemaradását az informatika üzleti célú használata terén. Ennek érdekében a több pilléren nyugvó projekt egyik legfontosabb küldetése a szemléletformálás-, az informatikai eszközöktől, megoldásoktól való idegenkedés leküzdése.

Közérdekű

2016. október 19.

Felhívjuk partnereink figyelmét, hogy 2016. október 24-én, hétfőn kamaránkban 16 óra után szünetel az okmányhitelesítés.

Megértésüket köszönjük!

MKIK EU Hírlevél 2016/16. szám

2016. október 18.

Megjelent az MKIK Brüsszeli EU Képviseletének soron következő elektronikus hírlevele, melyben a „Vállalkozók Európai Parlamentje 2016”-ról is olvashatnak.

Építőipari Fórum

2016. október 18.

Választ kaphatnak az érdeklődők az E-építésinapló vezetéssel kapcsolatos kérdéseikre, valamint lehetőséget biztosítunk a résztvevők közti tapasztalatcserére is.

Kohéziós politika a gyakorlatban: a 2007 és 2013 közötti időszak uniós beruházásainak fő eredményei

2016. október 11.

Az Európai Bizottság közzétette a 2007 és 2013 közötti időszakban megvalósult uniós beruházások független értékelésének eredményét, amely minden tagállam tekintetében külön jelentést tartalmaz. Az értékelés kiemeli a kohéziós politika hozzáadott értékét, ugyanakkor adatokkal szolgál a 2020 utáni leendő uniós költségvetés kidolgozásához is. Egymillió új munkahely, ami az ebben az időszakban az EU-ban újonnan létesült munkahelyek egyharmadának felel meg, és a kohéziós politika keretében befektetett minden euró után további 2,74 euró GDP, ami a becslések szerint 2023-ig további 1 billió euró GDP-megtérülést jelent – ezek a 2007 és 2013 közötti időszak értékelésének fő eredményei.

Szponzorok jelentkezését várják a WorldSkills Abu Dhabi 2017 verseny támogatására

2016. október 5.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szponzori felhívást tesz közzé vállalkozások, szakmai szervezetek és szövetségek, intézmények számára a WorldSkills Abu Dhabi 2017 verseny támogatására. A felhívásban szereplő szakmák a továbbra kattintva a letölthető szponzori felhívás mellékletében olvashatók.

Gazdasági Havi Tájákoztató

2016. október 4.

Megjelent a GVI havi tájékoztatója, mely az intézet  2016. júliusi KKV Körkép felvételének eredményeit tartalmazza.

MKIK EU Hírlevél 2016/15. szám

2016. október 3.

Megjelent az MKIK Brüsszeli EU Képviseletének soron következő elektronikus hírlevele.

Benne többek között  „a szakképzés európai hete Európa-szerte” címmel készítettek a szerkesztők egy összefoglalót.

Ennyiért számolható el számla nélkül az üzemanyagköltség - 2016. októberében

2016. szeptember 30.

Közzétette a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján a fogyasztási norma szerinti üzemanyagköltség-elszámolásban 2016. októberében alkalmazható üzemanyagárakat.

Vállalkozóként is érdemes online bankolni

2016. szeptember 30.

Vállalati ügyekkel is érdemes az online banki megoldásokhoz fordulni. Az interneten, de akár már mobilunkon keresztül is gyorsan és biztonságosan kezelhetjük számláinkat, megtakarításainkat, vagy akár tőzsdei műveleteket is elvégezhetünk. Az eddigiekből pedig az látszik, hogy várhatóan további szolgáltatásokkal és kényelmi funkciókkal fog bővülni az online és mobilon végezhető tranzakciók köre.

A szépségápolás mesterei lettek

2016. október 27.

2016. október 22-én zárult a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett kozmetikus, kézápoló- és műkörömépítő, valamint a lábápoló mestervizsga. A vizsgán megyei és megyén kívüli – Pest-, Győr-Moson-Sopron-, és Zala megyei - mesterjelöltek adtak számot tudásukról.  Nagy öröm számunkra hogy mind a három szakmában újabb mestereket köszönthetünk. 

A tej-és sertéságazat vállalkozásai is kamat- és költségmentes hitelt kaphatnak

2016. október 27.

A tejhasznú tehén-, illetve sertéstartással foglalkozó vállalkozások részére a Földművelésügyi Minisztérium kamat-és költségmentes hitelt biztosít az Agrár Széchenyi Kártya Konstrukció keretében. A jégkárt, valamint a fagykárt szenvedett agrárvállalkozások után a minisztérium a kedvezőtlen piaci helyzetben lévő tej-és sertés ágazatokra is kiterjesztette az Agrár Széchenyi Kártyához kapcsolódó teljes támogatás igénybevételének a lehetőségét.

Az Europass keretrendszer felülvizsgálata

2016. október 24.

Az Europass olyan eszközök és szolgáltatások összessége, amelyek a készségek és képesítések átláthatóságát hivatottak növelni Unió-szerte. Az Európai Bizottság nemrégiben javaslatot fogadott el az Europass keretrendszerről szóló határozat felülvizsgálatáról.

300 millió Eurot kapunk vasútfejlesztésre

2016. október 24.

Magyarország beruházási célú finanszírozásban részesül a Kohéziós Alapból a fenntartható közlekedés fejlesztésére.

Szintvizsga elnöki vizsga

2016. október 24.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara – több alkalommal - szintvizsga elnöki vizsgát szervezett a szintvizsga elnöki nyilvántartásában szereplő, érvényes kinevezéssel rendelkező elnökök számára, a területileg illetékes kamara közreműködésével.

Szakképzési Fórum

2016. október 19.

A Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara tisztelettel meghívja Önt a 2016. november 16-án (szerdán) 10:00 órakor kezdődő Szakképzési Fórumára.

A Széchenyi Kártya Program azonnal reagál a piaci igényekre

2016. október 19.

Mostantól a vállalkozások már 50 millió forint maximális összegben igényelhetnek Széchenyi Forgóeszközhitelt, a fagykárral érintett agrárvállalkozások pedig még több településen juthatnak költségmentes hitelhez a Széchenyi Kártya Program keretében – jelentette be Krisán László, a Programot működtető KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója.

Ötvenmilliárd forinttal állami tőkealap-kezelő társaság indul

2016. október 18.

Első körben 50 milliárd forinttal indul hamarosan a Kutatás-fejlesztési és Innovációs Állami Tőkealap-kezelő Társaság a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. (MFB) és a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) együttműködésében.

Az Európai Számvevőszék jóváhagyta az uniós költségvetési beszámolót

2016. október 14.

Az Európai Számvevőszék immár az egymást követő kilencedik évben találta rendben lévőnek az uniós költségvetés végrehajtását. A Számvevőszék megállapította, hogy – különösen a kohéziós politika és a mezőgazdaság tekintetében – a kifizetések becsült hibaszintje 2015-ben tovább csökkent: a 2014. évi 4,4%-ról 3,8%-ra. A megvizsgált bevételi tranzakciókban a Számvevőszék nem tárt fel hibát. A hibaarány továbbra is az igazgatási költségek területén bizonyult a legalacsonyabbnak.

Pályaorientációs Show

2016. október 5.

2016. szeptember 28-án került megrendezésre a Karrierhét keretében a Vas Megyei Pályaorientációs Show a szombathelyi Arena Savariaban.

Az előző évet felülmúlva több mint 30 szakma került bemutatásra látványos, interaktív, sok-sok gyakorlati lehetőség felvonultató szakmabemutató kiállításon.

„ENERGIAUNIÓ – A JÖVŐ”

2016. október 5.

A Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara és a Europe Direct Információs Központ Zala megye tisztelettel meghívja Önt "ENERGIUNIÓ – A JÖVŐ" című rendezvényére.

 Az érdeklődők előadást hallhatnak többek között az újonnan épülő zalaegerszegi járműipari tesztpályáról, az országos naperőmű beruházásokról, az energiaunió fontosságáról, a legújabb technológiai trendekről és energetikai pályázati lehetőségekről.

Módosult határidők az online pénztárgép használatban

2016. október 4.

Megjelent a Magyar Közlöny 146. számában a pénztárgépek használatáról, forgalmazásáról szóló 48/2013. (XI. 15.) NGM rendelet módosítása. A változás az online pénztárgép használatára és a forgalmazási engedély módosítására vonatkozó határidőkre vonatkozik. 2017. január 1-jétől kötelező az 1. számú mellékletben szereplő tevékenységek gyakorlóinak az online pénztárgép használata.

INDUL AZ MKIK GVI 2016. OKTÓBERI ONLINE KONJUNKTÚRA FELVÉTELE

2016. október 3.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság- és Vállalkozáskutató Nonprofit Kft. (MKIK GVI) 1998 óta évente kétszer rendszeresen felméri a magyar vállalkozások üzleti helyzetét és várakozásait.

Az MKIK GVI e vizsgálattal képviseli Magyarországot az Eurochambres éves európai konjunktúra vizsgálatában, amely az EU országaiban mintegy 18 millió vállalkozás adataira alapozva ad előrejelzést az európai gazdasági konjunktúra várható alakulásáról. Az eddigi tapasztalatok szerint felvételünk eredményei pontosan jelzik előre a magyarországi GDP várható alakulását. Eredményeinket többek között felhasználja az OECD, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a magyar kormányzat a magyar gazdaságra vonatkozó előrejelzései és elemzései során.

Kérjük, hogy szakítson időt kérdőívünk kitöltésére, mely 8-10 percet vesz igénybe. A kérdőív a http://ola.gvi.hu/konjunktura címen érhető el.

 

A kitöltött kérdőíveket 2016. október 28-ig várják!

Gazdaság havi tájékoztató - 2016. szeptember

2016. szeptember 30.

Megjelent a Gazdaság - és Vállalkozáskutató Intézet legújabb tájékoztatója , mely a legjobb hazai gimnáziumok diákjainak továbbtanulási terveit dolgozza fel.

Eredmények szerint a tanulók döntő többsége szeretne továbbtanulni, mégpedig hazai felsőoktatási intézményben és csupán 7%-uk jelentkezik külföldre (is). A rendelkezésünkre álló statisztikai adatok szintén azt jelzik, hogy a magyar diákok nem vesznek részt nagy számban (hosszú távú) külföldi képzésekben, azonban számuk növekvő tendenciát mutat az utóbbi években.  

Igazságügyi szakértők és műszaki ellenőrök jelentkezését várják a TSZSZ tagjai közé

2016. szeptember 27.

Olyan pályázók jelentkezését várják, akik vagy igazságügyi szakértői vagy műszaki ellenőri jogosultsággal rendelkeznek.