Üdvözöljük a

Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Logisztikai és beszerzési tréningek indulnak Szombathelyen

2016. augusztus 30.

A Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) SCM Tréning Központja 2016 őszi félévében logisztikai és beszerzési kurzusokat indít szombathelyi helyszínnel.

Együttműködő partnerük a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara. Céljuk, hogy Északnyugat-Magyarország vállalatai számára helyben is elérhetővé váljanak magas színvonalú logisztikai tudást fejlesztő képzéseik.

 

További információk:

http://logisztika.hu/2016/08/29/szombathelyen-indulnak-logisztikai-es-beszerzesi-kepzeseink/

Európai Parlament: a következő hat hónap fő témái

2016. augusztus 31.

Migráció, terrorizmus, adóügyek, környezetvédelem, egységes piac – ezek az Európai Parlament fő napirendi pontjai az elkövetkező félévben.

Figyelmeztetést adott ki a NAV a lakásukat kiadóknak

2016. augusztus 29.

Különbséget kell tenni a hosszabb időre szóló ingatlan-bérbeadás és a rövid távú, néhány vendégéjszakára szóló szolgáltatás között. Míg az egyiknél nem, a másiknál kötelező az adószám.

Gyorsuló, de szerény növekedés - GKI

2016. augusztus 29.

A magyar gazdaság idei növekedése a tavalyihoz és a régió más országaihoz képest is lassú, bár a második félévben némi gyorsulás valószínű. A belső és külső egyensúly számszerűen nagyon kedvező, az infláció szinte megszűnt. A második félévben azonban az államháztartási hiány – részben az élénkítéssel összefüggésben – némileg magasabb, a külső aktívum pedig a mérséklődő cserearány-javulás miatt kisebb lehet az első félévinél, miközben lassan megkezdődik az áremelkedés.

Új menetrend a készségek fejlesztésére

2016. augusztus 25.

Az Európai Bizottság új, átfogó készségfejlesztési programot (New Skills Agenda) fogadott el. A kezdeményezés azt hivatott biztosítani, hogy az emberek fiatal koruktól kezdve a készségek széles skáláját sajátítsák el, illetve hogy a lehető legjobban kamatoztatni lehessen az európai humántőkét. A program célja az, hogy az előmozdítsa a foglalkoztathatóságot, a versenyképességet és a gazdasági növekedést az európai kontinensen. A Bizottság azt is el szeretné érni, hogy a szakoktatás és szakképzés a „második opció” helyett egy „elsődleges választássá” lépjen elő, ahonnan egyenes út vezet a munkaerőpiac, illetve a továbbképzés felé. Az új európai készségfejlesztési programban a Bizottság felkéri a tagállamokat és az üzleti szféra képviselőit, hogy javítsák a képzés minőségét, és segítsék a munkaerő piaci keresletnek megfelelő készségek elsajátítását.

Tájékoztató az adómentes munkáltatói lakáscélú támogatással kapcsolatos változásokról

2016. augusztus 24.

2016. augusztus 1-jén léptek hatályba a lakáscélú munkáltatói támogatást érintő változások. A módosítás lényege, hogy a lakáscélú állami támogatásokról szóló 12/2001. (I. 31.) Korm. rendeletnek a munkáltatói lakáscélú támogatások figyelembe vételekor releváns szabályai átkerültek a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvénybe (a továbbiakban: Szja törvény).

Iskolakezdési támogatás a munkahelyeken

2016. augusztus 18.

Az iskolakezdési támogatás béren kívüli juttatás, amit a szülők tankönyv, taneszköz, ruházat vásárlására használhatnak fel. A támogatást – papír alapon vagy elektronikus formában kibocsátott – 2016. július 3-tól december 31-ig beváltható – utalvány formájában kaphatják azok, akiknek gyermeke közoktatási intézményben tanul.

Megjelent az elektromos töltőállomásokra kiírt pályázat

2016. augusztus 17.

Az 1,25 milliárd forintos keretösszegű vissza nem térítendő támogatásra a 15 ezernél nagyobb lélekszámú települések önkormányzatai pályázhatnak.

A kulturális örökség integrált megközelítése (H2020)

2016. augusztus 16.

Pályázatot hirdet az Európai Bizottság a Horizon2020 program keretében A kulturális örökség integrált megközelítése címmel a kulturális örökség és az informális kultúra együttes bemutatására és megőrzésére. A CULT-COOP-06-2017 kódszámmal meghirdetett pályázat célja, hogy összehozza az örökségvédelemben szerepet vállaló érdekelteket.

Új EU rendelet a közúti fuvarozás jogsértési kategóriákról!

2016. augusztus 16.

Az Európai Bizottság 2016. március 18-án elfogadott EU 2016/403 számú rendeletében rögzítette a közúti fuvarozásra vonatkozó uniós jogszabályok azon súlyos megsértéseinek kategóriáit, típusait és fokát meghatározó közös jegyzékét, amelyek az adott közúti fuvarozó jó hírnevének elvesztését eredményezhetik. A jegyzék elérhető a hír mellékletében!

Tájékoztató az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszerrel kapcsolatos változásokról

2016. augusztus 15.

 

Tájékoztató az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszerrel kapcsolatos változásokról

címmel szervez tájékoztató rendezvényt a kamara.

 

A rendezvény

helyszíne:

Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara konferencia terme

9700 Szombathely, Honvéd tér 2.

időpontja:

2016. szeptember 08. 10.00 óra

Előadók:

Dr. Lázár József osztályvezető /NAV Győr- Moson- Sopron megyei Adó- és Vámigazgatóság/

Cséve Szabolcs osztályvezető /NAV Vas megyei Adó- és Vámigazgatóság/

 

A rendezvény témái:

-          Változások az EKÁER rendszer szabályozásában

-          Az EKÁER rendszer ellenőrzésének tapasztalatai

 

Szeptembertől változik a középfokú képzés

2016. augusztus 11.

A gazdaság igényeit szolgáló, átalakuló középiskolai rendszer lehetővé teszi, hogy a középiskolában végzett diákok akár 60-65%-a szakmát szerezhessen, ne csak érettségit.

Kedvezően változik az utalványok áfaszabályozása

2016. augusztus 10.

Az Európai Unió Tanácsa egységes szabályozás alá vonja a vásárlási utalványok és utalványi rendszerek áfakezelését. A közelgő változás miatt az eladóknak mindenképpen érdemes lehet áttekinteni a jelenlegi gyakorlatukat, hogy a jövőben a lehető legjobban ki tudják használni az új irányelvből fakadó kedvező áfakezelést.

GVI Kutatás - Általános iskolások pályaválasztása 2016.

2016. augusztus 10.

A Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet 2016. tavaszán országos, reprezentatív felmérést végzett a hetedik osztályos tanulók körében.

 Elemzésükben a legjobb hazai gimnáziumok diákjainak továbbtanulási terveit vizsgálják. Az eredmények szerint a tanulók döntő többsége szeretne továbbtanulni, mégpedig hazai felsőoktatási intézményben és csupán 7%-uk jelentkezik külföldre (is). A rendelkezésre álló statisztikai adatok szintén azt jelzik, hogy a magyar diákok nem vesznek részt nagy számban (hosszú távú) külföldi képzésekben, azonban számuk növekvő tendenciát mutat az utóbbi években.

Az év felelős foglalkoztatója - pályázat

2016. augusztus 8.

Az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. pályázatot hirdet „Az Év Felelős Foglalkoztatója 2016” címmel. A pályázat célja, hogy díjazza azokat a munkáltatókat, akik a legkiemelkedőbb jó gyakorlatot tudják bemutatni a felelős foglalkoztatás területén. A pályázatuk alapján kiválasztott 30 pályázó lehetőséget kap a Felelős foglalkoztató vagyok elnevezésű, 2016 november 24-én megrendezésre kerülő konferencián való kiállításra, valamint a nevezéssel pályáznak is egyben „Az Év Felelős Foglalkoztatója” Vándordíjra. 

Vas megyei Karrierhét

2016. augusztus 24.

Pályaorientációs show, állásbörze, szakmai konferenciák, színes kísérőprogramok. Mindezekkel várják a szervezők az érdeklődőket szeptember utolsó hetében.

Az állásbörzére a szervezők még várják a munkáltatók jelentkezését.

A munkaerőt kereső vállalkozások még regisztrálhatnak a kiállításon való részvételre. A csomagajánlatokat a VasiGazdaság állásbörze aloldalán tekintheti meg: http://vasigazdasag.hu/allasborze/

Megjelent az új Szakmai és vizsgakövetelmény

2016. augusztus 30.

A Nemzetgazdasági Miniszter hatáskörébe tartozó szakképesítések szakmai és vizsgakövetelményeiről szóló rendelet a Magyar Közlöny 127. (VIII.26.) számában jelent meg. A rendelet 2016. szeptember 1-jén lép hatályba.

A jövedéki adó is Brent-függő lesz szeptember elsejétől

2016. augusztus 29.

Szeptember 1-jétől egyes üzemanyagok jövedéki adójának mértéke a kőolaj világpiaci árához igazodik.

 

MEGJELENT - Mikrovállalkozás indítása pályázat!

2016. augusztus 26.

Hosszú csúszás után végre megjelent a mikrovállalkozás indítását célzó vidékfejlesztési pályázati kiírás. A pályázat két célterületet érint: meglévő agrár vállalkozások több lábon állását segíti, illetve magánszemélyeknek nyújt nem mezőgazdasági vállalkozás létrehozására átalánytámogatást. Ebben az esetben 100% vissza nem térítendő, maximum 12 millió forint támogatásra lehet számítani. A pályázatok 2016. október 24-től nyújthatóak be, a kiemelten kedvező feltételek miatt már most rendkívül nagy a pályázat iránt érdeklődők száma, ezért érdemes mielőbb megkezdeni a pályázat benyújtásához szükséges előkészületeket, melyben nagy segítséget jelenthet szakembereink segítsége és az ingyenes előminősítés, melyre alább jelentkezhetnek.

Vámfelfüggesztés és vámkontingens iránti kérelmek benyújtása

2016. augusztus 25.

A 2017. július 1-jétől érvénybe lépő új vagy módosítandó autonóm vámfelfüggesztésekre és vámkontingensekre vonatkozó iratok benyújtási rendje.

Forrás: Magyar Kereskedelmi és Iparkamara

Üzleti delegáció Bosznia-Hercegovinába

2016. augusztus 18.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Nyugat-balkáni Tagozata Dunai Péter, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara főtitkárának valamint Galambos Attila, a  Tagozat elnökének vezetésével 2016. október 2-4. között üzleti delegációt szervez Bosznia-Hercegovinába, Szarajevóba valamint Zenicába, a ZEPS Nemzetközi Gazdasági Vásárra. A kiutazás a Pallas Athéné Domus Innovationis Alapítvány támogatásával valósul meg. A kiutazás célja az általános üzleti kapcsolatok fejlesztésén túl a két ország vállalkozói közötti együttműködési lehetőségek feltérképezése az innováció valamint a kutatás és fejlesztés terén.

Forrás: Magyar Kereskedelmi és Iparkamara

Csökkent a kkv-szektor üzleti bizalom indexe

2016. augusztus 18.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) Gazdaság és Vállalkozáskutató Intézet (GVI) júliusi adatfelvétele szerint a kis- és középvállalkozói (kkv) szektorban a konjunktúramutató az áprilisi 31 pontos csúcsról 27 pontra csökkent, ezzel a tavaly októbere óta tartó folyamatos javuló tendencia tört meg – közölte a kutatóintézet.

Módosul és kiegészül a szakképzési törvény 2016. szeptember 1-jétől

2016. augusztus 17.

Az oktatás szabályozására vonatkozó és egyes kapcsolódó törvények módosításáról szóló 2016. évi LXXX. törvény 2016. június 23-án jelent meg a Magyar Közönyben. A szakképzést érintő jelenlegi változások egységesen 2016. szeptember 1-jén lépnek hatályba.

Változások a Munkavédelmi Törvényben

2016. augusztus 16.

Munkavédelmi képviselő.  A munkavédelmi törvény módosításával jelentősen bővül azon munkáltatók köre, akiknek a jövőben meg kell ismerkedniük ezzel az intézménnyel.

ŐSSZEL ÚJRA MEGNYÍLNAK A NÉPSZERŰ GAZDASÁGFEJLESZTÉSI PÁLYÁZATI KIÍRÁSOK

2016. augusztus 16.

Az ősszel várható változtatások három területen is érinteni fogják a gazdaságfejlesztési pályázatokat: Újra megnyitásra kerülnek a felfüggesztett kapacitásbővítési és kutatás-fejlesztési pályázatok. Új pályázatok jelennek meg az informatikai és az energetikai fejlesztések támogatására. Új pályázati lehetőségekkel jelentősen kibővül a hitellel kombinált vissza nem térítendő támogatások köre. Ezekkel a változásokkal újra teljessé válnak a mikro-, a kis- és a középvállalkozások pályázati lehetőségei, szinte az ország teljes területén.

Gazdasági Havi Tájékoztató

2016. augusztus 11.

A Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet elemzésében a hazai vállalkozások késedelmes fizetéssel és lánctartozással kapcsolatos tapasztalatait vizsgálta. Az elemzés a GVI 2016. januári rendszeres negyedéves konjunktúra-felvételének adatain alapul, melynek részeként 400 hazai vállalkozást kérdeztünk a témában. Az eredmények alapján a vállalkozások 81%-ának legalább egy üzleti partnere késedelmesen fizetett 2015-ben, a válaszadók 45%-a pedig maga is tartozott beszállítóinak legalább egyszer a vizsgált időszakban. A késedelmes fizetések legnagyobb arányban a kisvállalkozások körében, illetve az építőiparban jelennek meg. Ugyanakkor az utóbbi évek eredményeivel összevetve az látható, hogy a cégek késedelmes fizetésekkel kapcsolatos helyzete javult: átlagosan csökkent a késedelmesen fizető üzleti partnerek illetve az értékesítésen belül késve befolyó összegek aránya, csökkent azon cégek aránya is, amelyek vevőik késedelmes fizetése miatt nem tudtak legalább egyszer időben fizetni a beszállítóiknak.

 

Megjelent a TEÁOR’08 2016. évi változata, s elérhető a TESZOR’15 aktualizált változata is.

2016. augusztus 11.

Az új tartalmak a KSH oldalán érhetők el.

Koreai Beszállítók Könyvtára

2016. augusztus 10.

A világ leginnovatívabb országából keresne új beszállítót?

Ismerje meg a Koreai Beszállítók Könyvtárát, amely egy folyamatosan bővülő, díjtalanul használható, tematikus gyűjtemény – időrabló beszállító keresgélés helyett így nyújt azonnali segítséget Önnek.

Agrár Széchenyi Kártya Folyószámlahitel akár 100 %-os hiteldíj-támogatással már a fagykárt elszenvedett agrárvállalkozások részére is!

2016. augusztus 9.

Agrár Széchenyi Kártya Folyószámlahitel akár 100 %-os hiteldíj-támogatással már a fagykárt elszenvedett agrárvállalkozások részére is!

A fagykárt szenvedett és a jogosultsági feltételeknek megfelelő agrárvállalkozások részére magasabb összegű (akár teljes) hiteldíj-támogatásjár az Agrár Széchenyi Kártya Konstrukció keretében 2016. november 30-áig létrejött hitelügyleteik teljes futamidejére.

Akár

100% kamattámogatás

100% kezességi díjtámogatás

100% kezelési költségtámogatás

100% költségtámogatás (pl. bírálati, regisztrációs, közjegyzői, értékbecslési díj)

 

Fagykár - többlettámogatás igényelhető

2016. augusztus 8.

Megjelent a 51/2016. (VII.21.) FM rendelet, amely alapján a fagykárt szenvedett mezőgazdasági vállalkozások, vállalkozók többlettámogatást igényelhetnek az Agrár Széchenyi Kártya keretében (ASZK).