Indulhatnak a pályázatok, megszületett a megállapodás Brüsszellel

2014. augusztus 29.

Megszületett a megállapodás, hamarosan indulhatnak az első uniós pályázatok.

Elkezdődött az Inform Oberwartban - Vas megyei vállalkozás is részt vesz a kiállításon

2014. augusztus 28.

Tegnap kezdődött és egészen vasárnapig, augusztus 31-éig tart Felsőörön, azaz Oberwartban az Inform vásár. Számos magyar kiállító vesz részt a rendezvényen, köztük Vas megyei vállalkozó is.

Ősszel is lesz országos étterem hét - várják a regisztráló vendéglátóhelyeket

2014. augusztus 27.

Még várják a regisztráló éttermeket az ország minden pontjáról az országos étterem hétre. Az esemény alkalmával meghatározott összegért lehet elfogyasztani egy háromfogásos menüt a programhoz csatlakozott választott étteremben. A vendéglátóhelyeken többnyire 3-4 féle főételből és desszertből választhatnak az ízek kedvelői.

Mi várható a gazdaságfejlesztésben 2014-ben?

2014. augusztus 27.

A Kormány véglegesítette a 2014-20 közötti időszak fejlesztési irányvonalait összefoglaló Operatív Programokat, és benyújtotta azokat az Európai Bizottságnak. A mikro-, kis- és középvállalkozások életében ezek közül a legnagyobb jelentősége a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programnak van, melynek benyújtott változata nyilvánossá vált. Nézzük, mi várható 2014-2020 között.

Hétfőtől már csak online pénztárgép használható

2014. augusztus 26.

Jövő hétfőtől már csak online pénztárgépet használhatnak a vállalkozások. Eddig nagyjából 160 ezer ilyen kassza áll összeköttetésben a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal (NAV).

Magyar Arany Érdemkeresztet vehetett át a szombathelyi székhelyű Hétforrás Zrt. vezérigazgatója

2014. augusztus 22.

Augusztus 20-a alkalmából Áder János köztársasági elnök megbízásából Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést adott át Mersich Mátyásnak, a szombathelyi székhelyű Hétforrás Zrt. vezérigazgatójának.

235 000 forint volt a bruttó átlagkereset az év első felében

2014. augusztus 22.

3,0%-kal nőttek az átlagkeresetek az egy évvel korábbihoz képest a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások, a költségvetési intézmények és a nonprofit szervezetek körében - derül ki a KSH friss jelentéséből.

Ennyi új lakás épül Vas megyében

2014. augusztus 19.

Idén az első félévben kiadott lakásépítési engedélyek száma Vas megyében 107, míg tavaly ugyanebben az időszakban 285 volt. 

Smart Competition

2014. augusztus 18.

Pályázat üzleti versenyen való részvételre fiatal vállalkozók és vállalkozásötlettel rendelkező 35 év alattiak számára.

Idén is lesz kutatók éjszakája

2014. augusztus 15.

Idén is lesz kutatók éjszakája. Ezúttal szeptember 26-án rendezik meg. Az esemény deklarált célja, hogy megváltoztassa a kutatókról kialakult általános képet, és vonzóvá tegye a kutatói életpályát.

Svájci Üzleti Nap

2014. augusztus 14.

A Swisscham Hungary Svájci-Magyar Kereskedelmi Kamara a Svájci Nagykövetség és a Syma+SD Kft. társszervezésében idén is megrendezi a Svájci Üzleti Napot, mely a Svájchoz kötődő cégek és üzletemberek találkozópontja.

Kutatás általános iskolások pályaválasztásáról

2014. augusztus 14.

Befejeződött a pályaválasztás előtt álló, hetedik osztályos általános iskolás tanulók továbbtanulás és szakmaválasztás iránti érdeklődését vizsgáló kutatás. Ebből kiderült, hogy a nyugat-dunántúli gyerekek  a szakközépiskolai érettségit átlagon felüli arányban tervezik. A kreatív-, a mezőgazdasági- és a fehérgalléros munkák iránt átlagon felüli az érdeklődés  régiónkban, míg a gasztronómiai és a szakmunkák iránt átlagon aluli. A Nyugat-Dunántúlon a legmagasabb a diákok átlagos Kreativitás-index értéke.

E-építési napló gyakorlóteszt

2014. augusztus 13.

A Belügyminisztérium a Lechner Lajos Tudásközpont Nonprofit kft. közreműködésével az elektronikus építési napló alkalmazásában, vezetésében való tájékozottság érdekében mindenk építőiparban érintett munkáltató, munkavállaló számára elérhető felületen ingyenes lehetőséget biztosít tudásának elmélyítésére.

Akciós áruk szavatosságára vonatkozó szabályozás

2014. augusztus 13.

A boltban sokszor hivatkoznak arra, hogy az akciós, leértékelt árura nem jár szavatosság, illetőleg garancia. Ugyanakkor a vonatkozó jogi előírások alapján az akciós termékekre is irányadóak a szavatosság, illetőleg a kötelező jótállás szabályai.

Biztonságos és kiszámítható finanszírozás faktoringgal

2014. augusztus 12.

Egyre több vállalkozás ajánlja fel vevőinek a hosszabb fizetési határidő lehetőségét versenyképességének, eladásainak növelése érdekében. Ugyanakkor minden vállalkozás számára jelentős üzleti kockázatot jelent, ha vevői hosszú határidővel, vagy késedelmesen fizetnek, miközben a mindennapi működés feltételeinek biztosítására folyamatos finanszírozásra van szükség. Ezekben a helyzetekben jelenthet segítséget a faktoring szolgáltatás. A kinnlevőségek banki partnernek történő értékesítésével a vállalkozások egyszerűen és gyorsan juthatnak pénzhez, lehetőséget teremtve tevékenységük biztonságos finanszírozására.

Eladó tanulók gyakorlati képzésében érintett gazdálkodó szerveztek figyelmébe!

2014. augusztus 28.

Megjelent a nemzetgazdasági miniszter 25/2014. (VIII.26.) NGM rendelete az egyes szakképzési és felnőttképzési tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról. A rendelet 6. sz. melléklete tartalmazza az Eladó (OKJ 34 341 01) szakképesítés kerettantervét.

357. Nemzetközi Radványi Kézműves Kiállítás és Vásár

2014. augusztus 28.

A Nemzetgazdasági Minisztérium és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara támogatásban részesíti magyar népi kézművesek közös megjelenését a Radványi Vásáron, amit a Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara mellett működő Magyar-Szlovák Tagozat szervez. Idén immár 11. alkalommal, 20 hazai kézműves részvételével veszünk részt a Radványi Vásáron, melynek keretében kézműves konferencia is lesz.

MKIK EU Hírlevél- augusztus

2014. augusztus 27.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara brüsszeli képviselete által összeállított hírlevélben számos hír, pályázati lehetőség mellett a Fókusz rovatban „Gazdasági kamarák az Unióban”címmel készítettek összeállítást.

Üzletember találkozó Ungváron

2014. augusztus 27.

Tájékoztatjuk Önöket, hogy 2014. november 19-20-án Ungváron (Ukrajna) a Kárpátaljai Kereskedelmi és Iparkamara rendezésében Nemzetközi üzletember találkozóra kerül sor.

Bük és Sárvár továbbra is keresett a turisták körében

2014. augusztus 25.

Bük és Sárvár továbbra is a legkeresettebb az utazók körében. Összességében pedig még mindig a Nyugat-Dunántúl a harmadik legjelentősebb régió a magyarországi turisztikai térségek között.

Termékjubileum, létszámbővítés és újabb termékek gyártása az LUK Savaria Kft.-nél

2014. augusztus 22.

Termékjubileum alkalmából tartottak ünnepséget az LUK Savaria Kft.-nél abból az alkalomból, hogy már egymillió darab dupla kublungot gyártottak ebben az éveben. Nagy fejlődést jelent mindez, hiszen 2012-ben ez a szám még csak kétezer volt. A terv, hogy a jövőben is évente egymillió darabot gyártanak Szombathelyen.

Csökkent a munkanélküliek száma Vas megyében, de mennyi lehetőség kínálkozik az álláskeresőknek?

2014. augusztus 21.

Ismét jó adatok láttak napvilágot Vas megye álláskeresőinek számát illetően. Júliusban 5 ezer 721 álláskeresőt regisztráltak a megyében. Ez az elmúlt év azonos időszakához képest csaknem 30 százalékkal, az előző havinál pedig 2 százalékkal kevesebb munkanélkülit jelent. De mennyi álláslehetőséget kínál a munkaügyi központ Vas megyében?

„Hogyan lehet sikeres a külpiacra lépés?

2014. augusztus 18.

 A befektetett tőke hatékony felhsználásáról. A  HVCA ( Magyar Kockázati- ésMagántőke Egyesület), a Magyar Külgazdasági Szövetség és az M27 Absolvo közös rendezvénye

Így fejelsztenék Vas megye gazdaságát - ezek az irányok

2014. augusztus 18.

Elkészült a Vas megye gazdaságfejlesztési fókuszú stratégai programja 2014-2020 című dokumentum, amely a megyei önkormányzat honlapjáról le is tölthető. Ebben részletesen bemutatják a helyi fejlesztési célokat, a meghatározott prioritási területeket.

Holnaptól reklámadó - félmilliárd forintos árbevételig az adó mértéke nulla százalék

2014. augusztus 14.

Augusztus 15-étől reklámadót kell fizetnie a médiavállalkozásoknak, a kiadóknak, a szabadtéri reklámhordozók használóinak, az internetes reklámok közlőinek a reklámokból származó árbevétel, valamint a saját célú reklámok költsége után.

Üzlet vagy szórakozás? Vita a Savaria Karneválról, annak a helyi gazdaságra gyakorolt hatásairól

2014. augusztus 14.

A Vasi Gazdaság havilapban megjelent, a Savaria Karneválnak a helyi vállalkozókra, Szombathely gazdaságára gyakorolt hatásairól a vállalkozói visszajelzések alapján íródott cikk (ek)nek erős visszhangja volt.  A karneváligazgató, Szommer Ildikó többszöri megkeresésre sem volt hajlandó válaszolni a vállalkozói kérdésekre, kifogásokra, a karnevált felügyelő alapítvány kuratóriumi elnöke, Mérei Tamás viszont elfogadta a személyes egyeztetésre való meghívást.

Így cserélnek gazdát az ingatlanok Vas megyében

2014. augusztus 13.

Készült egy összesítés, amiből kiderül, melyek a legnépszerűbb városok az ingatlanvásárlás tekintetében. Az előző évben Szombathely volt az egyedüli a listán Vas megyéből, míg 2012-ben Bük és Kőszeg is belefért az ötvenes felsorolásba.

A 2014/2015. tanév rendje

2014. augusztus 13.

A 2014/2015. tanév rendjéről és az egyes oktatást szabályozó miniszteri rendeletek módosításáról szóló 35/2014. (IV. 30.) EMMI rendelet a Magyar Közlöny 61. számában jelent meg.

A Savaria Történelmi Karneválon is lehet számítani a NAV ellenőrzésére

2014. augusztus 12.

Augusztus 31-éig tart a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyári akciója. A tájékoztatás szerint az online pénztárgép használatot is ellenőrzik, és más fesztiválok mellett a szombathelyi Savaria Történelmi Karneválon is lehet számítani a revizorok megjelenésére.

Zéró energia épületek tervezése és kivitelezése – felkészülés a 2010/31-es Energetikai direktíva végrehajtására

2014. augusztus 12.

A Magyar Településfejlesztési Nonprofit Kft. "Zéró energia épületek tervezése és kivitelezése – felkészülés a 2010/31-es Energetikai direktíva végrehajtására" címmel több alkalmas elméleti és gyakorlati képzést szervez Zalaegerszegen, melyet a Magyar Építész Kamara akkreditált ( 2 pont elméleti oktatási naponként, 0,5 pont gyakorlati naponként).