Üdvözöljük a

Változások a visszatérítendő EU források igénylésében | Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Változások a visszatérítendő EU források igénylésében

2015. szeptember 21.

A vállalkozások a jövőben 3 budapesti és 397 vidéki helyszínen igényelhetik a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) által közvetített visszatérítendő EU-s forrásokat és a bank saját hiteltermékeit - közölte a Miniszterelnökség. Állításuk szerint megfordítják a támogatásigénylés logikáját.

Országszerte 400 ponton lesz elérhető az MFB - ígéri a Miniszterelnökség. A tájékoztatásuk szerint a Széchenyi 2020 EU-s fejlesztési programban a kormány jelentősen megemelte a vállalkozások számára elérhető források arányát, a vissza nem térítendő támogatások mellett megjelennek a visszatérítendő források is, amelyek kiegészítik a vállalkozások önerejét. Ez utóbbiak kezelését az MFB végzi, amely közbeszerzés keretében választja ki az ebben résztvevő partnereket ősszel.

A visszatérítendő támogatások elosztásának új rendszerében a Magyar Fejlesztési Bank a hazai hitelintézeti rendszer meglévő fiókhálózatán belül 400 MFB Pontot hoz létre, és szakít azzal a közvetítői rendszerrel, ami az előző uniós ciklusban működött.

Az új modellben az MFB saját maga szerződik majd a pályázókkal és saját kockázatára finanszíroz, míg a kiválasztott partnerek a kihelyezéshez kapcsolódó részfeladatokat, valamint a kihelyezett állományok ellenőrzését és kezelését segítő egyes résztevékenységeket végezik az MFB számára.

Az MFB Pontok ütemezetten, a megyeszékhelyektől a kisebb települések felé haladva, az ország teljes területén elérhetőek lesznek, minden korábbinál nagyobb lefedettséget biztosítva a visszatérítendő támogatások szétosztásához - írja közleményében a Miniszterelnökség.

A közlemény szerint az új rendszer megfordítja a támogatásigénylés eddigi logikáját, hiszen a vállalkozókat és fejlesztési igényeiket ismerő helyi szereplők testre szabott ajánlatot tudnak tenni a kis családi vállalkozásoktól kezdve a közepes nagyságú cégekig. A forráshoz jutás folyamata átláthatóbb, egyszerűbb, gyorsabb lesz.

Jelentős pénzügyi segítséget jelent a vállalkozásoknak, hogy a finanszírozás költségeinek meghatározó részét uniós forrásból, nem pedig az ügyfélkamatból fedezik, amelynek köszönhetően a pénzügyi eszközök kamata történelmi mélypontra süllyed - olvasható a közleményben.

A kormány korábban bejelentett döntése szerint 2017. június 30-ig megjelenik a Széchenyi 2020 összes pályázata. A visszatérítendő források teljes körű elérhetősége és egyszerűsített adminisztrációja nagy mértékben segítheti a gazdasági növekedés és a munkahelyteremtés céljait.

A kormány célja, hogy a Magyar Fejlesztési Bank a következő 7 évben az EU-s támogatásokkal együtt mintegy 1.000 milliárd forint forrást közvetítsen a vállalkozások számára, ezzel is javítva az ország gazdasági szereplőinek versenyképességét - tájékoztatott a Miniszterelnökség.

 

 Forrás: vg.hu