Üdvözöljük a

Svédországi beszállítási lehetőség | Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Svédországi beszállítási lehetőség

Szerző: Pesthy Zsuzsanna | 2015. március 12.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH), felhívja a hazai logisztikai, elektronikai (PLC) és infokommunikációs szolgáltatásokat nyújtó vállalkozások figyelmét aktuális svédországi beszállítói lehetőségekre.

Az ESS Európai Neutronkutató Központ (European Spallation Source)

Az Európai Unió jelenleg folyó legnagyobb kutatási infrastruktúra beruházása az ESS Európai Neutronkutató Központ építése, amelynek tervezési munkálatai 2011-ben kezdődtek. A beruházás 2014. októberében kezdődött el a svédországi Lundban. A neutronszórás egyre nagyobb teret kap a leggyorsabban fejlődő kutatási ágazatokban a hidrogén, ill. a mágneses szerkezetek megfigyelhetősége miatt, így rendkívül fontos a biológiai, biotechnológiai kutatásokban (egészségtudományok, élelmiszerbiztonság, stb.) vagy az energetikában (üzemanyag cellák, fotoszintézis), ill. az anyagtudományok, infotechnológia területén. Világszerte jelentős beruházások folynak új neutronforrások és mérőállomások létesítésére – ezek közül a legjelentősebb az ESS projekt, amely az analitikai kutatások csúcsberendezése lesz.

Magyar beszállítások

A svéd szervezet által közzétett nyilvános Beszállítói Felhívásra bejelentkezett magyar intézmények már 2013 végén több, mint 50 millió eurónyi k+f potenciális beszállítói felajánlást tettek az ESS felé és ez a szám azóta is növekedett. A magyar vállalkozásoknak lehetőségük van nem k+f jellegű beszállításokat is elnyerniük logisztika, elektronika (PLC) és infokommunikációs területeken, közvetlen, nyitott tendereken keresztül. Ezen beszállítások elnyerése a hazai export bevételek növekedése mellett kiváló alkalmat nyújt a hazai vállalkozásoknak az európai uniós piacon történő megjelenésre, nemzetközi piaci jelenlétük erősítésére.

Az ESS folyamatban lévő nem k+f Beszállítói Felhívásai az ESS hivatalos weboldalán, alábbi linken érhetők el: http://europeanspallationsource.se/procurement-1

 

Kérdés esetén az alábbi e-mail címen érdeklődhet: gabriella.eglesz@nkfih.gov.hu