Üdvözöljük a

Osztrák minimálbér szabályozás a fuvarozóknál | Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Osztrák minimálbér szabályozás a fuvarozóknál

Szerző: Pesthy Zsuzsanna | 2017. január 30.

Az alábbiakban Mautner Márk vezető külgazdasági attasé levelét teszük közzé, mely  az árufuvarozó és személyszállítási ágazatok szereplőire vonatkozó osztrák minimálbérszabályozással kapcsolatban felmerült kérdéssek kapcsán született.

Tisztelt Partnereink!

 

Az év eleje óta rengeteg kérdést kapunk az árufuvarozó és személyszállítási ágazatok szereplőitől a rájuk vonatkozó osztrák minimálbérszabályozással kapcsolatban.

Az eddig részünkre megküldött, felmerült kérdéseket továbbítottuk az illetékes minisztériumnak (szociális minisztérium), ahonnan azonban konkrét válaszokat idáig nem kaptunk.

A tegnapi napon a tárca összehívott egy egyeztetést az érintett országok képviseletei részére, amitől azt reméltük, hogy részletes válaszokat fogunk kapni a legtöbb bizonytalanságot okozó kérdésekre.

 

Ez nem történt meg, konkrét válaszok helyett egy tájékoztató anyagot kaptunk, amely néhány alapvető értelmezési és gyakorlati kérdésre ad választ. A tárca kérése, hogy eddigi kérdéseinket ezen információk birtokában fogalmazzuk meg újra és küldjük meg ismét a részükre.

Ezt természetesen megtesszük, de válaszokra csak hetek múlva számíthatunk.

Addig is mellékelve megküldöm a minisztérium tájékoztató anyagát, melyből a következő néhány fontos pontot az alábbiakban foglalom össze magyarul.

 

A bér- és szociális dömping elleni törvény értelmében kiküldetésnek minősülnek az alábbi esetek:

 

•             Kabotázs (a fel- és lerakóhely is Ausztriában van)

•             Ausztriába irányuló célfuvar (felrakó hely külföldön van, lerakóhely Ausztriában) külföldi megbízó esetén is

•             Ausztriai felrakóhelyről induló, külföldi lerakóhelyen végződő, külföldi vállalkozás által végzett fuvar külföldi megrendelő esetén is

•             A fenti esetek mindegyike ugyanígy értendő a személyszállításra is (személyszállítás taxival, bérautóval, kisbusszal; menetrendszerű személyszállítás, turisztikai célú személyszállítás ausztriai cél/desztináció esetén [pl. ausztriai körutazás]).

 

A nem rendszeres, egyszeri fuvarok is kiküldetésnek minősülnek.

 

Ezekben az esetekben tehát mindenképp szükséges a kiküldött munkavállalók bejelentése, részükre az osztrák ágazati kollektív szerződés szerint besorolásuknak megfelelő bér biztosítása és az ezeket alátámasztó dokumentumok, valamit az A1-es igazolás  megléte a munkavégzés helyén.

 

Nem minősülnek kiküldetésnek az alábbi esetek:

 

•             Tranzit személy- és árufuvar esetén (sem az utas-/árufelvétel, sem a lerakás nem Ausztriában történik, az Ausztrián történő áthaladás csak a célország elérése miatt szükséges)

•             Eladó, bérbeadó, gyártó, vagy tulajdonos saját munkavállalójával, saját (bérelt/lízingelt) járművel szállítja az eladott, bérbeadott, gyártott, feldolgozandó árut Ausztriába, amennyiben a vállalkozás meghatározó tevékenysége szempontjából a fuvarozás csak kisegítő tevékenység. A jármű megengedett összsúlya nem releváns.

•             Vevő, bérlő, feldolgozó, vagy tulajdonos saját munkavállalójával, saját (bérelt/lízingelt) járművel hozza el az megvásárolt, bérbevett, feldolgozandó/feldolgozott árut Ausztriából, amennyiben a vállalkozás meghatározó tevékenysége szempontjából a fuvarozás csak kisegítő tevékenység. A jármű megengedett összsúlya nem releváns.

•             Egyazon vállalkozás telephelyei közt történő, saját áru (saját munkavállalók), saját munkavállalója által történő szállítása Ausztriából, vagy Ausztriába, amennyiben a vállalkozás meghatározó tevékenysége szempontjából a fuvarozás (személyszállítás) csak kisegítő tevékenység. A jármű megengedett összsúlya nem releváns.

•             Turisztikai utazás (személyszállítás) ausztriai céllal/desztinációval, amennyiben

a.            az útnak Ausztrián és a küldő országon kívül is van állomása/desztinációja és

b.            Ausztriában nem történik új utas felvétel, utas leadás.

 

A dokumentum további hasznos információkat tartalmaz a bérezési, bejelentési és dokumentációs kötelezettségekkel kapcsolatban.

Részletes tájékoztatást tartalmaz a csoportos bejelentés (Sammelmeldung = rövid időn belül több megbízó) és keretbejelentés (Rahmenmeldung = három hónapos időszak, több munkavállaló, egyazon megbízó) adminisztrálására vonatkozóan.

 

Az általános érvényű szabályok és számos fontos információ magyarul a www.entsendeplattform.at oldalon érhető el, itt a kontakt menüpont alatt egyedi kérdéseket is fel lehet tenni közvetlenül a minisztérium illetékes munkatársainak (németül, vagy angolul).

 

A mai tájékoztatón elhangzott, hogy a nyitott kérdések megválaszolásáig és egy tervezett fuvarozói ZKO nyomtatvány létrehozásáig sem lesz moratórium, ugyanakkor a minisztérium arra kérte az ellenőrzések végrehajtásával megbízott adóhatóságot, hogy február végéig ne szankcionálják a szabálytalanságokat. A minisztérium kérése a fuvarozók felé, hogy a ZKO bejelentés minden esetben történjen meg, de a hibás kitöltésért és az egyéb hiányosságokért az említett időpontig nem fognak büntetéseket kiszabni.

 

További szakmaspecifikus kérdéseiket megküldhetik a külgazdasági iroda e-mail címére (trade.vie@mfa.gov.hu), de azokat a nagy számú megkeresésre tekintettel nem áll módunkban egyedileg megválaszolni.

Ehelyett a minisztériumtól várható hivatalos válaszok alapján fogunk részletes tájékoztatást kiküldeni és elhelyezni a nagykövetség oldalán. 

 

A további tájékoztatásig is szeretném Önöket arról biztosítani, hogy nagykövetségünk több érintett ország bécsi képviseletével összefogva, diplomáciai eszközökkel nyomatékosítja tiltakozását a versenykorlátozó és indokolatlan adminisztratív terheket okozó intézkedések ellen.

A hazai illetékes szaktárcákat és szervezeteket folyamatosan tájékoztatjuk a fejleményekről az esetleges további lépések előkészítése érdekében.

 

Szíves türelmüket és megértésüket addig is köszönjük.

 

Mautner Márk

vezető külgazdasági attasé

Magyar Nagykövetség, Bécs

A-1010 Wien, Bankgasse 4-6

Tel: +43-1/537-80-471

E-mail: trade.vie@mfa.gov.hu

 

 

A tájékoztató anyag magyar fordítása a mellékletben elérhető, vagy az alábbi linkről is letölthető: http://www.entsendeplattform.at/cms/Z04/Z04_15.999_15/lsd-bg-aktualis-informaciok-a-szallitasi-agazat-szamara