Üdvözöljük a

Módosult a rendelet: lehet CSOK-os lakásban a vállalkozás székhelye | Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Módosult a rendelet: lehet CSOK-os lakásban a vállalkozás székhelye

Szerző: Pesthy Zsuzsanna | 2019. július 15.

A Magyar Közlönyben megjelent módosítás szerint a CSOK-ot igénylők már eleve nyilatkozhatnak arról, hogy székhelyként szeretnék használni az ingatlant. Feltétel azonban, hogy a cégnek saját többségi tulajdonban kell állnia és nem lehet részvénytársaság. Azok, akik már korábban igényeltek CSOK-ot, s emiatt nem tudták az igényléskor ezt a szándékot bejelenteni 2019. december 31-ig van lehetőségük egy ilyen nyilatkozat megtételére.

A lakossági lakástámogatásokat érintően változás lép életbe 2019. július 11-től: CSOK vagy adó-visszatérítési támogatás igénylése esetén a támogatási céllal érintett ingatlan vállalkozás székhelyeként is bejelenthető, ha a támogatás igénylője a nyilatkozata alapján megfelel a csekély összegű (de minimis) támogatásokra vonatkozó Európai Uniós szabályoknak.

Amennyiben a CSOK-ot igénylő az érintett ingatlant később egyéni vállalkozása, vagy a többségi tulajdonában álló gazdasági társaság székhelyeként be kívánja jegyeztetni, ezt a CSOK igénylése során teheti meg, ennek következményeként a CSOK csekély összegű (de minimis) támogatássá minősül.

A 2019. július 11. előtt támogatást igénylők is nyilatkozhatnak utólagosan 2019. december 31-ig a csekély összegű (de minimis) támogatásokra vonatkozó Európai Uniós szabályoknak való megfelelésről, ezáltal lehetővé téve, illetve bejelentve a támogatási céllal érintett ingatlan vállalkozás székhelyeként történő bejelentését. A megfelelésről az igénylőnek kell nyilatkoznia a hitelintézetnél.